Úterý, 19 března, 2024
BlanskoKrimi

Na Blanensku loni zemřelo při autonehodách osm lidí

V roce 2017 zemřelo na silnicích v okrese Blansko osm lidí. Šest na místě nehody, dva následně v nemocnici. Za nejproblematičtější považují blanenští policisté úsek silnice I/43 v Černohorských lesích. „Snažíme se o to, aby provoz na silnici 43 byl co nejbezpečnější. Provedla se tam spousta preventivních opatření, ať už vodorovná či svislá dopravní značení,“ uvedl vedoucí Územního odboru Blansko Policie ČR Zdeněk Grénar, který poukazuje na nutnost ukázněnosti a trpělivosti řidičů. 

Loni se na Blanensku odehrálo šest tragických nehod, z nichž tři se dotkly silnice 43. Při jedné z nich v Černohorských lesích zemřely tři osoby – dvě na místě a jedna v nemocnici.

Hlavní problém spatřují policisté zejména v přetíženosti komunikace. „Provoz je poměrně hustý. Dnes tudy projede 16 – 17 tisíc vozidel, ale silnice je pořád stejná tak, jak se vystavěla. Nic zásadního se tam nezměnilo, nepřibyl žádný další jízdní pruh. Přibyla pouze spousta preventivních opatření, kterými se snažíme provoz usměrňovat,“ řekl Grénar. „Snažíme se také plánovat hlídky na silnici 43 co nejvíce v rámci našich možností,“ dodal.

Za další kritické místo policisté považují křižovatku silnic I/43 a II/150 u Sebranic (odbočka na Boskovice). Tam umístili balisety, které donutí řidiče výrazně snížit rychlost, díky čemuž následky nehod v tomto úseku nejsou tak tragické.

„Každé závažnější autonehodě se snažíme věnovat z pohledu příčin a návrhů bezpečnostních opatření,“ ujistil Grénar.

Nejzávažnější nehody na Blanensku 

15. ledna 2017, Velké Opatovice:

Čtyřiadvacetiletá řidička osobního automobilu Škoda Fabia srazila v noci dvaadvacetiletého chodce, který na místě zemřel.

22. dubna 2017, Černá Hora (Černohorské lesy): 

Při předjíždění osobního automobilu Toyota došlo ke kontaktu Škody Octavia a VW Transporter a následného nárazu obou aut do stromu. Na místě zemřeli: jednadvacetiletý řidič Škoda Octavia, třiadvacetiletý spolujezdec Škoda Octavia, v nemocnici zemřel pětačtyřicetiletý řidič VW Transporter. Zranění: sedmačtyřicetiletá spolujezdkyně VW Transporter, šestiletá spolujezdkyně VW Transporter.

11. května 2017, Habrůvka: 

Pětačtyřicetiletý řidič motocyklu Yamaha nezvládl řízení a narazil do betonového mostku, na místě zemřel.

20. listopadu 2017, Černá Hora (Černohorské lesy): 

Osmačtyřicetiletý řidič vozu Opel Omega s přívěsem dostal na kluzké vozovce smyk a v protisměru narazil do OA Renault Clio. V nemocnici zemřel: sedmatřicetiletý spolujezdec Opel Omega. Zranění: osmatřicetiletý řidič Opel Omega, sedmatřicetiletý spolujezdec Opel Omega.

11. listopadu 2017, Sebranice, křižovatka I/43 a II/150: 

Čtyřiatřicetiletý řidič osobního automobilu Mercedes nedal přednost kamionu Scania, na místě zemřel.

31. prosince 2017, Letovice: 

Čtyřiapadesátiletý řidič osobního automobilu Chevrolet nepřizpůsobil rychlost jízdy, narazil do svodidel a následně se vozidlo zřítilo ze svahu. Řidič ve vozidle zahynul.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..