Čtvrtek, 28 března, 2024
Blansko

Sprejerům akce povolena

Vstupní brána do Moravského krasu. Tak se nazývá město Blansko. A co uvidí turisté cestující vlakem jako první? Posprejovaný podchod.  Ale proč vlastně ne? Jen se to musí vhodně zařídit. 

Posprejované stěny byly v podchodu vždycky. Také se tudy linul zápach z lidských výkalů. Přece se však cosi změnilo. Město zainvestovalo do několika lahví s barevnými laky, oslovilo sprejery a akce mohla začít. Původní poměrně dlouho neřešená hrůza děsící všechny kolemjdoucí zmizela a nahradily ji malby s tematikou Moravského krasu.

„Projednávali jsme se Správou železniční dopravní cesty situaci v podchodu a hledali nějaké řešení. Padl návrh, že by se to vybílilo, ale zkušenost je taková, že vybílená zeď je do týdne zase počmáraná,“ uvedl starosta města Ivo Polák.

Nakonec přišlo vedení města s návrhem oslovit místní sprejery, aby se podíleli na výzdobě a ponuré místo přetvořili na reprezentativnější prostory. Práce se ujalo několik blanenských i mimoblanenských sprejerů.

Pouliční umělci dostali jasné zadání – malby s tematikou Moravského krasu nebo týkající se Blanska. „Návrhy maleb nám dopředu nepředkládali, nechali jsme jim volnou ruku,“ podotkl Polák. Na zdech tedy vyrostly krápníky, mezi nimi se ukrývají jeskynní lidé i netopýři. Dokonce nechybí ani svatý Martin na bílém koni a silueta blanenského zámku.

Podchod tedy skutečně prokoukl. Nezbývá než popřát, aby tuto osmnáctitisícovou investici nezhatili vandalové s touhou po seberealizaci. Ať se raději přihlásí u majitelů objektů, které by zasluhovaly pozornost, třeba také dostanou nějakou „veřejnou zakázku“. Ploch, které by se daly tímto stylem vylepšit, se v Blansku najde jistě více.

„Sázíme na to, že sprejeři dodržují mezi sebou nějakou solidaritu a svým kolegům tato umělecká dílka nezničí,“ dodal starosta.

Celkový dojem bohužel kazí stále ještě počmárané zasklení vstupu do podchodu. „Doufám, že to Správa železniční dopravní cesty začlení do právě probíhající rekonstrukce budovy hlavního nádraží a dají to do pořádku,“ zmínil Ivo Polák.

-mha-

[srizonfbalbum id=22]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..