Pátek, 19 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Šťastné a veselé všem

Je 24. prosince, právě sedíte u štědrovečerní hostiny s celou rodinou a za chvíli půjdete zazpívat koledu k nazdobenému stromečku, pod nímž bude nespočet dárků pro děti, taťku, mámu, babičku i dědu. Oheň v krbu pokojně praská, domovem voní vanilkové rohlíčky a v obýváku s vámi dnes večer – zcela výjimečně – bude i Punťa, který dostane taky něco dobrého k snědku a možná jej čeká taky nějaký ten dárek. Přemýšleli jste nad tím, že ne každý má takové štěstí jako vy? Že kolem nás jsou ti, co nebudou trávit Štědrý večer v teple domova s hromadou jídla a dárků, obklopeni nejbližší rodinou? Čas adventu nás nutí nejen k zamyšlení nad sebou samým, ale je to čas solidarity, soucítění a dobrých činů. I v Blansku je spousta příležitostí, jak udělat dobrý skutek.

CHARITA.

Už 29. listopadu můžete přispět do tradiční čtvrtletní sbírky oblečení. Tentokrát je potřeba, vzhledem k roční době, teplé zimní oblečení, jakékoli dětské oděvy a drobná elektronika – žehličky, rychlovarky, fény apod. Darované věci využijí klienti charity, například bezdomovci nebo matky z azylových domů, a sociálně slabí. Takže pokud máte doma jakékoli oblečení, které nepoužíváte, můžete je věnovat sem. V Blansku bude sbírka probíhat na ul. Jasanová, ve Staré fabrice a na faře.

Tříkrálová sbírka se sice odehraje až po Novém roce, konkrétně 1. – 14. ledna, ale stojí za zmínku. Aktuálně totiž charita hledá koledníky. Pokud se chcete jedním z nich stát, vaším úkolem bude projít svou ulici nebo čtvrť se zapečetěnou kasičkou a dalšími dvěma králi a oslovovat sousedy s prosbou o peněžitý příspěvek na pomoc lidem v nouzi, kterým charita pomáhá. Věk není omezen, pouze vedoucí skupinky musí být starší 15 let s občanským průkazem. Více na stránkách www.dchb.charita.cz/sbirky

Strom splněných přání.

Hned dva stromky budou v Blansku připraveny pro všechny, kteří chtějí udělat velikou radost dětem. První Strom splněných přání bude pro postižené děti ZŠ speciální v Blansku probíhat od 23. listopadu do 20. prosince. Děti nakreslí svoje reálná přání. Obrázky s popisem budou umístěny v restauraci Punkva na vánočním stromě. V adventní době pak mohou zájemci z řad veřejnosti zakoupit konkrétní dárky a odnést je zabalené ke stromu. Děti jsou pak obdarovány na vánoční besídce těsně před Vánocemi. Bývá to velice emotivní záležitost, při které je vidět bezbřehá radost dětí, jež pak hřeje možná ještě víc ty, co je obdarovali.

Vánoční strom splněných přání, který chce v čase vánočním rozzářit oči dětí z dětského domova v Hodoníně u Kunštátu, bude stát letos již potřetí v blanenské prodejně hraček Pompo. Od 21. listopadu do 21. prosince si mohou zájemci prohlédnout, o jaké dárky si děti napsaly, a některý z nich pro ně zakoupit. Všechny dárky budou ležet pod stromečkem, kde je zákazníci najdou i s cenovkami. Pak už stačí jen vybraný dárek zaplatit.

Ježíškova vnoučata.

Že jste o tom ještě neslyšeli? Ježíškova vnoučata jsou projekt Českého rozhlasu. Propojuje osamocené lidi v domovech a dalších zařízeních pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar. Docela byste koukali, kolik osamocených seniorů u nás v republice je, a jaká mají přání! Myslím si, že i oni si zaslouží trochu radosti – a kdy jindy, než v období Vánoc! Do projektu se registrovalo mimo jiné i SENIOR centrum Blansko. Více najdete na stránkách www.jeziskovavnoucata.cz

Vánoční sbírka pro psí útulek Blansko.

Blanenská nemocnice nachystala letos druhou sbírku pro psí útulek. Pravdou je, že staří opuštění pejsci si také zaslouží trochu pozornosti v pro ně nelichotivých časech. Granule, konzervy, pamlsky, piškoty, deky, vodítka, obojky, misky – to vše můžete přinést buď do nemocnice na vrátnici nebo do informačního centra, taky do Nemocvičny na recepci, případně v Brně do firmy PORSCHE BRNO na Řipské 13a, budova Volkswagen. Sbírka začne 1.12. Benefičním koncertě v sále blanenského kina v 18 hod. a skončí 15.12. Vyvrcholením pak bude samotné slavností předání 23. prosince v 10 hodin přímo v blanenském psím útulku. No a největší dárek pro opuštěné pejsky? Podělte se s nimi o vlastní domov. Uvidíte, že váš laskavý čin vrátí tisíckrát.

Myslím si, že nejen advent je dobou, kdy bychom měli pomáhat těm, kteří to potřebují. Charita, speciální školy pro postižené děti, dětské domovy, Červený kříž… Institucí, které podporují potřebné, je celá řada. Ono občas stačí se rozhlédnout kolem sebe. Ten, kdo bude mít oči otevřené, najde snadno ty, kterým je třeba pomoci. K tomu, abyste udělali dobrý skutek, nepotřebujete tisíce korun. I obnošený kabát nebo psí konzerva dokážou udělat víc radosti, než si umíte představit…

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..