Čtvrtek, 28 března, 2024
Blansko

Archeologové našli nové stopy osídlení Blanska

První polovina 11. století. Do této doby spadají stopy civilizace, které v září letošního roku nalezli archeologové při výzkumu kolem kostela svatého Martina. Jsou tedy přibližně o sto let starší, než je první písemná zmínka o Blansku z roku 1136. 

Archeologové prozkoumávali výkop pro vodovodní přípojku, která kolem kostela povede. „Tušíme, že biskup Zdík tady měl sídlo, pravděpodobně nějaký dvorec kolem kostela. Nyní jsme doložili jeho existenci,“ uvedl Miroslav Dejmal ze společnosti Archaia Brno, která průzkum provádí.

„Povedlo se nám najít základy biskupského dvorce z 12. století. Pod vrstvou hrobů, které souvisejí se středověkým kostelem, jsme zachytili dvě sloupové jámy po dřevohliněné stavbě,“ objasnil archeolog.

V hloubce přibližně 180 cm se však našly ještě úlomky keramiky, kterou odborníci datovali do první poloviny 11. století. Jde o kuchyňskou keramiku, která sloužila k přípravě pokrmů. Tento nález považují za velmi důležitý, protože doposud nic staršího nenašli. Znali pouze keramiku z 13. století a z přelomu 12. a 13. století.

„Budeme ještě pokračovat dalšími výkopy a doufáme, že najdeme další doklady osídlení,“ dodal Miroslav Dejmal.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..