Čtvrtek, 28 března, 2024
BlanskoRadnice

Parkování ve městě zaznamenává další změny

Placení bezkontaktní kartou, přes mobilní aplikaci, možnost prodloužení parkovací doby na dálku, parkování pro ZTP zdarma. Systém parkování ve městě se může od začátku září pochlubit několika novinkami. 

„Rozhodli jsme se pro určité změny v oblasti parkování ve městě, a to na základě připomínek od veřejnosti,“ uvádí starosta města Ivo Polák.

Dílčí změny zaznamenalo parkoviště nad nemocnicí. „Prvního září zmizel závorový systém, který, jak se ukázalo, byl zejména psychologickou bariérou pro spoustu lidí, kteří hledali parkovací místo u nemocnice. Dnes jsou tam dva parkovací automaty,“ zmiňuje Jiří Charvát, jednatel společnosti Služby Blansko, která má parkování ve městě na starosti. Jednorázová sazba nad nemocnicí činí deset korun za čtyři hodiny.

„Je jasné, že když člověk přijde do nemocnice, často neví, zda odejde za deset minut nebo za dvě hodiny, proto je nesmyslné na tomto parkovišti zpoplatňovat každou hodinu zvlášť,“ uznává Charvát s tím, že parkování je zpoplatněno ve všední dny od 6 do 18 hodin. V sobotu, v neděli a o svátcích je zdarma.

Pro postižené zdarma

Další zásadní změnou je to, že držitelé ZTP karty budou moci ve městě parkovat zdarma. „S vedením města jsme se zabývali problematikou parkování zdravotně postižených. Dospěli jsme k závěru, že místa označená jako ZTP budou zdarma,“ sdělil starosta. Věc však musí nejprve projít legislativním procesem schvalování.

Po celém městě pak dochází k novince v systému placení na parkovištích. Parkovací automaty mají nyní jiný vzhled. Už není třeba hledat po kapsách drobné. Všechny parkovací automaty, včetně těch nad nemocnicí, umožňují platbu bezkontaktní platební kartou nebo přes mobilní aplikaci.

Bezkontaktní platba je však možná až od desetikoruny. „U platby jedné koruny za půl hodiny by poplatky bance převýšily platbu,“ upozorňuje Jiří Charvát. Jednu korunu na půl hodiny je tedy třeba vylovit z peněženky nebo ji zaplatit přes mobilní aplikaci ClickPark. Tu si lze zdarma stáhnout do mobilu. Svým uživatelům přináší řadu výhod.

Při placení přes aplikaci se netiskne lístek, člověk se tedy nemusí vracet k autu, aby jej umístil za okno. Jednatel společnosti City Parking Group Petr Horák uvádí příklad: „Koupil jsem si parkovací lístek přes mobilní telefon na určitou dobu, jsem však na jednání, které se protáhlo. Přes mobil si velmi snadno zaplatím prodloužení parkovací doby přímo z jednání,“ říká Horák.

Máte potíže s pamětí a nejste si jisti, kde jste v daný den zaparkovali? I s tím vám aplikace pomůže. Při hledání parkovacího místa také poskytne informaci, kde je volno.

Ušetří se čas strávený na kontrolách, postačí méně policistů. Pomocí chytrého telefonu policista za chůze načítá registrační značky stojících aut a systém ihned vyhodnotí, zda má majitel auta zaplaceno či nikoliv. „Zkontroluje třeba čtyřicet vozů za minutu,“ tvrdí Horák. Vedení města má také jasný přehled o tom, kde městští policisté kontrolovali, kolik vozů a s jakým výsledkem. Město může efektivněji řídit městskou policii.

Aplikace pomáhá městům v tom, že se snižují náklady na sběry mincí, na jejich sčítání, minimalizuje se chybovost a problémy s převozem mincí. Zjednodušuje zkrátka práci celému městu. V budoucnu by mělo být možné přes aplikaci zaplatit třeba vstup do akvaparku.

Pro srovnání – v Ivančicích, kde systém funguje od prvního srpna, nelze zakoupit lístek bez zadání registrační značky, ať už lidé platí přes aplikaci, kartou, nebo mincemi. Každá poznávací značka má pak jednu hodinu denně parkování zdarma. Přes ClickPark tam denně parkování zaplatí padesát lidí.

-mha- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..