Sobota, 20 dubna, 2024
BlanskoRadnice

Lidé žádají nový přechod na Poříčí. Město jej odmítá

Na webových stránkách města se objevil dotaz, v němž autor požaduje zbudování přechodu pro chodce na ulici Poříčí. Jeho umístění by bylo logické zejména z důvodu propojení cesty vedoucí podél potoka Sloupečník na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka. 

„Stejně tak jako již mnoho lidí přede mnou bych vás chtěl požádat o řešení problému chybějícího přechodu pro chodce přes silnici na ulici Poříčí v místě hasičské budovy směrem ke stanici STK a dále na Sportovní ostrov. Do této lokality se nedá žádným bezpečným způsobem dostat. Četl jsem příspěvek pana Riznera o špatných parametrech tohoto místa pro vybudování přechodu. Nebylo by možné zde alespoň vybudovat „místo pro přecházení“, stejně jak je tomu na autobusovém nádraží?“ ptá se Martin Pernica.

Z odboru komunální údržby se mu dostalo záporné odpovědi. „Možnost zřízení přechodu pro chodce na ulici Poříčí byla projednávána dne 30. 3. 2017 na jednání dopravní komise, která v rámci své rozpravy konstatovala, že v této lokalitě dojde k vybudování okružní křižovatky s ulicemi Poříčí x Na Řadech. Předmětný přechod by se tak mohl ocitnout ve velmi malé vzdálenosti od této nové křižovatky, a proto není vhodné jej zde nyní zřizovat,“ odpovídá Ilona Peterková z odboru komunální údržby, která kromě rizika, že v budoucnu budou zbytečně blízko sebe dva přechody pro chodce, uvádí také to, že v lokalitě se též nachází výjezd hasičských vozidel ze zbrojnice, a tudíž nelze na silnici vybudovat ostrůvky.

S tím však Pernica nesouhlasí. Od stanice STK k budoucímu kruhovému objezdu je to 120 metrů. „Jako srovnání uvádím křižovatku na ulicích Poříčí – Mlýnská. Zde je vzdálenost přechodů od sebe cca 30 metrů a nejsou zde žádné ostrůvky,“ upozorňuje Pernica, který je přesvědčený, že město situaci zkrátka řešit nechce. „Tímto místem denně přechází mnoho obyvatel města Blanska, aniž by měli možnost využít přechodu pro chodce. Nejsem sám, kdo oslovil zástupce města Blanska, aby tento problém začalo řešit, ale bohužel do dnešního dne se tak nestalo, ale naopak si z mého pohledu hledali pouze výmluvy, proč by to nešlo,“ říká Pernica.

I kdyby se počkalo až na zbudování nové křižovatky, která je plánována na rok 2019 spolu se stavbou nákupního centra místo skleníků (přičemž jistě není vyloučeno prodloužení termínu), není jisté, zda to situaci zcela vyřeší. Napojení na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka vede v současné době přes jez za stanicí STK a mnozí lidé pravděpodobně nebudou chtít zacházet až na přechod ke kruhovému objezdu. Město však v rámci výstavby nového nákupního slibuje i novou cestu pro pěší na Sportovní ostrov v této oblasti.

„Nákupní centrum je ve fázi před podáním žádosti o umístění staveb. Město Blansko tento záměr podporuje. V rámci něj má být zřízena i lávka pro pěší na Sportovní ostrov. Nejen okružní křižovatka, ale  i tento objekt přinese změnu do komunikačních tras v této oblasti,“ uvádí Peterková. „Opravdu nejsme přesvědčeni, že zřízení přechodu v tomto místě je dobré řešení. Slíbit však můžeme prověření vyznačení místa pro přecházení, obdobně jako je tomu například u autobusového nádraží,“ dodává.

Podle vyjádření vedení města tedy nezbývá než doufat, že zmíněná lávka pro pěší na Sportovní ostrov bude zároveň vhodná i pro kola, brusle a kočárky. Ovšem do té doby bude dále mnoho lidí vystaveno nebezpečnému přecházení ulice Poříčí.

-mha-

2 komentáře: „Lidé žádají nový přechod na Poříčí. Město jej odmítá

  • Na první pohled by tam ten přechod měl být už léta, ale v tomto místě jezdí denně 1000x víc aut, a pro ty by to byl kolabs! Zablokuje se tím výjezd hasičů! A 1000 důchodců co pojedou z Kauflandu, budou všichni do jednoho u toho přechodu zastavovat a vytvoří se fronta až ke Kameně. Takže si to prosaďte, ale já raději budu dávat pozor jako už 20 let a budu kličkovat mezi auty.

    Reagovat
  • Hrozně mě baví, jak tam ten přechod nejde proto a proto. Ale hlavně, že je tam městem zbudovaný nový chodník s přímo připraveným nájezdem pro přechod na obou stranách. Na městě si asi někdo nevidí do pusy a začne se řešit teprve až dojde k nehodě.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..