Čtvrtek, 25 dubna, 2024
KulturaRájec - Jestřebí

Pink Floyd v Rájci-Jestřebí již popáté

Jiří Müller a Radan Liška. Jména dvou bláznivých fanoušků legendární skupiny PINK FLOYD, kteří pořádají dnes již tradiční open air koncerty v Rájci-Jestřebí. Hlavní roli zde hraje skvělá brněnská kapela, dnes už mezinárodně uznávaný tribute band DISTANT BELLS, bez nadsázky nejlepší revival v česku! Letos má koncert podtitul The Best Of a uskuteční se 1. července od 21 hodin v letním kině v Rájci-Jestřebí. 

Proč zrovna Pink Floyd? 

JM: Oba jsme generace, která vyrůstala na poctivé rockové muzice jako Deep Purple, Led Zeppellin apod. Muziku Floydů jsem sice znal, ale nebyla to moje TOP skupina. Zlom nastal v roce 1994 a jejich koncert na Strahově, kterého jsme se zúčastnili oba dva i když jsme se ještě neznali.

RL: Ale hlavně koncert The Wall Rogera Waterse 16.4.2011 v Praze, to nás nadchlo tak, že jsme si řekli, že něco takového musíme spáchat. Letos proběhne již pátý ročník koncertu.

Jaké byly začátky? 

JM: Z dnešního pohledu velmi amatérské, ale dělané s nadšením. O koncertu jsme přemýšleli snad dva roky, hledali jsme kapelu a místo, kde koncert udělat. Nakonec se to všechno sešlo a my si splnili sen.

RL: Snažíme se vizualizaci dělat pokud možno precizně, ale jak říká Jirka, je to amatérské, takže sami nikdy nevíme, jak to vlastně klapne a vyzní z pohledu diváka.

Očekávali jste, že koncert se stane „tradičním“? 

JM: Na začátku mě vůbec nenapadlo, že někdy bude pátý ročník tohoto koncertu. Po úspěchu prvního koncertu jsme začali přemýšlet, jak pokračovat dál. Dali jsme si za cíl přinést divákům co možná nejširší záběr z tvorby Pink Floyd.

RL: První ročník byl z větší části průřez The Wall, druhý ročník byl věnován Dark side on the moon, třetí albu Wish you were here a loňský albu Animals. Na letošní rok jsme společně s kapelou vybrali snad to nejlepší z tvorby Pink Floyd, zkrátka The Best Of.

Jak probíhá příprava koncertu? 

JM: Po skončení koncertu si vždy necháme měsíc klidu a pak již začínáme přemýšlet o dalším ročníku. Vymýšlíme, co se bude hrát, jaké kulisy vyrobíme, které sponzory oslovíme apod. Hektické to začíná být tak dva měsíce před koncertem, když zjistíme, co nám chybí zařídit, vyrobit apod.

RL: No Juro, přiznejme si, že už během příprav aktuálního ročníku v letním kině nám přicházejí nápady, co bychom mohli udělat příští ročník nebo i ročníky další. Prostě tam na nás padne ta atmosféra a nápady se najednou hrnou.

To se snad nedá stihnout ve dvou? 

JM: Tak to doopravdy ne. Máme velké štěstí na kamarády z rájeckého fotbalu. Oni jsou všichni moc šikovní a vše připraví podle našich představ. Bez nich by to fakt nešlo. Chtěli bychom jim touto cestou poděkovat. Na přípravu koncertu v areálu letního kina máme totiž pouze dva dny. A je to vždycky hektické a někdy i nervózní. Vždy tam ale je perfektní parta a já říkám, že pro mě je hlavní ta atmosféra při chystání. Koncert je pak ta pověstná třešnička na dortu.

RL: Jasně, bez těch lidiček, co nám pomáhají, by to nešlo. Většina z nich Floydy v podstatě ani neposlouchá a někteří je ani neznali, ale asi to naše nadšení je strhlo a baví je to. Ale taky nesmíme zapomenout na sponzory. Bez jejich pomoci to taky nejde, takže i těm velice děkujeme.

Jakým způsobem zajišťujete počasí? 

JM: Modlíme se (smích). Koncert probíhá za každého počasí. Kapelu máme zajištěnu střechou. Diváci se musí přizpůsobit, ale zatím počasí vycházelo. Jen jednou byla zima.

RL: Jo, hlavně aby nám zase nenavlhla pyrotechnika…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..