Středa, 24 dubna, 2024
Sport

Blanenští rychlobruslaři zahájili letní trénink

Blanenští rychlobruslaři zahájili letní sezónu. V té zimní se jim dařilo a i v létě je čeká opět spousta práce.

Během zimní sezóny se děti z rychlobruslařského oddílu při ASK Blansko sešly na blanenském stadionu téměř na dvaceti trénincích, při kterých nacvičovaly hlavně techniku jízdy na dlouhých nožích. Rychlost musí trénovat v zahraničí, protože velikost stadionu neodpovídá potřebě rychlobruslařů.

Mládeži se věnuje trenérka Věra Břínková, bývalá reprezentantka v rychlobruslení a silniční a dráhové cyklistice. „Trénujeme na 460m asfaltové dráze v novém překrásném sportovním areálu VUT v Brně Králově Poli u Technologického parku a na inlajnové dráze v Ráječku. Děti se zúčastňují in-line středečních závodů v Brně v Komárově, jehož první kolo vyhrál Matěj Semeniuk z ASK Blansko,“ říká Břínková.

O prázdninách rychlobruslaře čeká mezinárodní soustředění v německém Lindenbergu, kde kromě dvoufázového tréninku na děti čekají výlety, mezinárodní večery a procvičování jazykových znalostí. „Počítáme se zapojením dětí i do cyklistiky, která byla a je součástí přípravy pro rychlobruslení. Vyzkoušíme dráhová kola na brněnském velodromu. V září počítáme s prvním vstupem na led a dlouhé nože,“ doplňuje trenérka, která zároveň v oddílu ráda přivítá další zájemce o tento sport.

Aby se mladí sportovci mohli poměřit se svými vrstevníky, musejí vyjíždět do rychlobruslařských hal do zahraničí. V této sezóně vyjeli celkem sedmkrát do Německa, a to pět výjezdů do Inzellu a dvakrát do Erfurtu. V Inzellu se děti účastnily seriálu závodů FRILLENSEE CUP, který má pět kol.

Děti si vylepšily, oproti minulé zimní sezóně, své osobní časy:

Závodník/délka trati 300m 500m 1000m 1500m
Martina Lusková 47,05 1.37,29 2.43,09
Nella Sáňková 35,01 51,24 1.42,88
Matěj Semeniuk 47,34 1.39,76 2.36,50
Martin Luska 52,92 1.50,30
Aleš Sáňka 35,30 59,02 2.01,98

„Kvalifikační časy, které je potřeba zabruslit v oficiálním závodě ISU (mezinárodní bruslařská federace), aby mohl být sportovec nominován národním svazem pro start v rychlobruslařském juniorském světovém poháru, jsou na 500 m 45,00 vt. a na 1000 m 1:30,00 vt. Naším velkým cílem bude splnit tyto limity už v sezoně 2017/2018,“ říká Věra Břínková.

„V České republice opravdu moc chybí rychlobruslařský stadion. Bohužel vzdálenost a finanční náročnost jednotlivých výjezdů nám rodičům nedovoluje, abychom dětem dopřály častěji se účastnit výjezdů. Všechny náklady s tím spojené (doprava, ubytování, startovné) hradíme my, rodiče. Dokážu si představit, že by i u nás v České republice, našla velká rychlobruslařská hala plné a smysluplné využití,“ myslí si jedna z maminek rychlobruslařů Markéta Lusková ze Sloupu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..