Pátek, 26 dubna, 2024
Na kávě s...RozhovorySport

Na kávě v Nemocvičně

Nemocvična, která vznikla v podstatě jako vedlejší produkt při hledání náhradních prostor na dobu, kdy se bude rekonstruovat rehabilitace blanenské nemocnice, má za sebou téměř půlroční provoz. O Nemocvičně nadšeně promluvila tisková mluvčí Nemocnice Blansko Kateřina Ostrá, která je současně odpovědnou osobou za provoz Nemocvičny. Tento projekt je původní nápad vedení nemocnice na využití objektu i mimo rehabilitační hodiny, tak, aby se částečně sanovala část nákladů na pronájem budovy. S tímto nápadem vznikl ve svém měřítku pro nemocnici naprosto ojedinělý projekt – Nemocvična, centrum zdravého sportu pro každého. 

Bylo složité projekt Nemocvičny rozjet? 

Ze začátku nám vůbec nedošlo, kolik s tím bude práce, ale za dva a půl měsíce jsme v podstatě rozjeli novou firmu. Se vznikem této „malé“ myšlenky vznikl „obrovský“ projekt s vlastními webovými stránkami, rezervačním systémem, novým logem, novým facebookovým profilem, lektory, lekcemi, materiálním vybavením, sportovním barem. Ten výčet nemá konce.

Nemocvična funguje již od prosince. Jak hodnotíte návštěvnost a celkový vývoj? 

Z kraje nás lidé zrazovali. Hodně lidí myslelo, že v Blansku takovýto projekt nemůže vzniknout a už vůbec ne „zdravě fungovat“.  My jsme naší myšlence ale opravdu věřili a považovali ji za maximálně smysluplnou, a když to tak je, dáte pak do toho úplně všechno. Ne jinak to bylo v případě Nemocvičny a myslím, že současný stav, tedy v průměru přes dvě stě návštěv týdně, o tom svědčí. Jsem moc ráda, že kolem Nemocvičny vznikla nemalá komunita nadšených lidí, a ta se neustále rozšiřuje. Nicméně to není důvod polevit a vznášet se na obláčku spokojenosti. Naopak. Právě teď je potřeba nejvíc zabrat. Už cítíme zodpovědnost nejen za projekt, ale i za všechny ty, kteří k nám chodí „potit krev“. To oni vdechli naší myšlence život, oni ji neustále podporují a dávají svou pravidelnou návštěvou našich lekcí impulz k tomu, že nestagnujeme a jdeme stále vpřed. A právě kvůli nim, našim klientům, chceme být stále lepší.

Jaký je systém objednávání na lekce? 

Většina posiloven a tělocvičen funguje tak, že přijdete na lekci a zaplatíte na místě, nebo si koupíte permanentku. U nás fungujeme formou kreditů, tedy zaplacení lekce předem (stržené kredity po rezervaci lekce). Abychom zajistili komfortní cvičení, je nastaven maximální počet šestnáct lidí na lekci. Právě potvrzená a zaplacená rezervace zajistí, že si lidé rezervaci nerozmyslí a nevznikne tak mezera, kterou by mohl zaplnit vážný zájemce. Nabízíme samozřejmě i možnost jednorázového vstupu, ale zde není jistota, že bude místo v lekci volné.

Jak tedy rezervace probíhá? 

Poprvé je možno lekci zarezervovat z domu i bez kreditu, jakoby do mínusu, a to na našich webových stránkách www.nemocvicna.cz. Po příchodu na lekci klient nabije svůj účet libovolnou částkou, zarezervovaná první lekce se strhne a dále si již svůj účet spravuje běžným způsobem – tedy dobíjí kredit a rezervuje libovolné lekce. Minimální částka nabití je sto korun. To doporučujeme zejména nováčkům, aby si vyzkoušeli a zhodnotili, zda jim sálové lekce sedí. Využívají toho i studenti, pro které je vyšší částka naráz složitá a takto si platí vždy jeden vstup dopředu. Rezervovanou lekci je možné zrušit 20 hodin před lekcí, pak se kredity opět vrací na účet klienta.

Nabízíte nějaká zvýhodnění či benefity? 

Ano, když si nabijete kredit nad pět set korun, přičte se vám deset procent z nabíjené částky navíc. Výhodou je bezesporu i to, že si nabijete kredit a nemusíte s sebou nosit peníze. Recepční stav účtu hlídá, vidí, kolik máte na kontě a v případě, že vám kredit dochází, sama vás upozorní.

Dalšími bonusy jsou například příspěvky od pojišťoven, na které klienty aktivně upozorňujeme. Všeobecná zdravotní pojišťovna například nabízí příspěvek pět set korun na rok na dětské pohybové aktivity. Když si tedy maminka nabije pětistovkový kredit, recepční jí vystaví doklad, s kterým jde na pojišťovnu a peníze dostane zpět na účet. Dítě má tím pádem předplaceno zhruba deset lekcí zdarma. Příspěvek 500 korun hradí VZP i dospělým, ti ale musí procvičit 1.500 Kč. I těm v Nemocničně rádi doklad vystavíme.

Také nabízíme dárkové poukazy, které jsou poslední dobou velmi žádané a i u nich přičteme k hodnotě poukazu nad 500 Kč při dobití 10 %, což jinde není běžné.

Velkou novinkou a současně benefitem je ta skutečnost, že jsme se od května zapojili do sítě MultiSport. Společnost Multisport poskytuje svým držitelům/klientům speciální kartičky, s nimiž je možné chodit cvičit klidně každý den. Jeden vstup denně do jakéhokoliv zařízení, zapojeného do sítě, má člověk s touto kartou zdarma. V Blansku je v síti poskytovatelů squash, kryté lázně, zimní stadion, posilovna – a nově i Nemocvična. Obdobná nabídka sportovišť je i v Boskovicích, celá řada zařízení je pak v Brně. Zde dokonce i většina koupališť. Doufáme, že se do sítě Multisport brzy zapojí co nejvíce poskytovatelů včetně blanenského koupaliště a co nejvíce firem, které svým zaměstnancům tyto karty zprostředkují. Důvod je jasný – čím více poskytovatelů, tím více firem nabídne zaměstnancům tento benefit. Jedná se o velmi zajímavý produkt, přínosný jak pro poskytovatele, tak pro klienty, který by ve výsledku mohl pomoci ještě více Blansko, troufám si říci město sportu, rozhýbat.

V čem je tedy Nemocvična jiná než ostatní zařízení podobného typu? 

Především v trenérech. Naši trenéři jsou proškolení, studují sportovní fakulty, mají vztah ke sportu i k lidem, někteří jsou přímo fyzioterapeuti nemocnice. Nemocvična má motto, které všechno vystihuje: Sportuj zdravě. A to je v podstatě náš cíl. Nejen rozhýbat město a jeho obyvatele, ale také nabídnout pestrou paletu sálových lekcí pod zkušeným dohledem, ze které si vybere opravdu každý. Nabízíme jak náročné kardio lekce (Tabata, Core, Břicho a pozadí…), tak i relaxační cvičení (různé druhy yogy), cvičení pro děti nebo kompenzační cvičení pro osoby se zdravotním omezením. V naší nabídce naopak nenajdete trampolíny ani jiné metody, které mají masovou popularitu, ale nejsou vhodné pro všechny a tělo neúměrně zatěžují. Využíváme hlavně jednoduchých pomůcek a cviků s váhou vlastního
těla.

Jiná je Nemocvična i díky zázemí. To zahrnuje mimo cvičebního sálu a menších cvičebních boxů i klidovou zónu s recepcí, sportovní bar, wellness zónu (místnost s vířivkou a finskou saunou). Nabízíme wifi free a parkování (byť omezené) zdarma.

Wellness v Nemocvičně?

Zatím jsme ve fázi nabídky těchto prostor formou privátních rezervací, například po lekcích – pro dva nebo pro čtyři lidi, nebo jako víkendový provoz, například pro firmy nebo sportovní kluby. Jedná se o prostory, které nejsou dostupné jinak než přes pánskou šatnu, takže nabídka v běžném režimu Nemocvičny není ani možná.

To, o čem mluvíme, tedy lekce pro veřejnost pod vedením různých trenérů, probíhá v odpoledních a večerních hodinách. Co se děje v Nemocvičně dopoledne? 

V současné době zde pracují dvě fyzioterapeutky, které mají svoje cvičební boxy a funguje zde stejná fyzioterapie jako v nemocnici. Od července se do Nemocvičny přesune kompletně celá ambulantní část rehabilitace z Nemocnice Blansko, sice jen na přechodnou dobu, ale ta bude trvat skoro půl roku. Rehabilitace však i tak bude fungovat v dopoledních hodinách a odpoledne do půl čtvrté. Odpolední provoz Nemocvičny tedy zůstane zachován beze změny.

Jaké máte plány do budoucna? 

Plánů je celá řada. Chceme rozjet nutriční poradenství s měřením tělesných parametrů, sestavováním jídelníčku a monitorací zlepšení fyzičky při pravidelném cvičení. Příští prázdniny bychom rádi rozjeli například příměstské tábory, kdy bychom rodičům nabídli skutečně kvalitní možnost dobře a zdravě stráveného času pro jejich děti. Myslím si, že příměstských táborů není nikdy dost, dětí je hodně a rodiče musejí chodit do práce i o prázdninách.

Trenéři také každý měsíc vyhlašují různé výzvy, které jsou založeny například na soutěžích o nejlepší výkony či osobní zlepšení. Lidi se účastní, baví je to a nás to nesmírně motivuje. I v těchto výzvách budeme pokračovat, každý měsíc trošku jiné znění. Výzvy bývají zveřejněny na našem Facebooku, kde najdete i videa z jednotlivých lekcí.

Zdá se, že nápadů je tedy stále dost…

To je pravda. Čím více lidé chodí a čím více vidíme jejich zpětnou vazbu – ať face to face v Nemocvičně nebo třeba na Facebooku, který opravdu neskutečně žije – všechno nás to obrovsky motivuje.  Často slýcháme od klientů, že by chtěli máknout víc, ptají se i na víkendový provoz. Proto nyní v červnu rozjíždíme velkou červnovou výzvu a současně pokus rozšířit nabídku i do víkendu – LAST MINUTE DO PLAVEK. Ta spočívá v rezervaci 1 – 4 červnových nedělí, kdy bude v Nemocvičně od 10 do 13 hodin minisoustředění. Každou neděli originální mix, a to jak v Nemocvičně, tak i venku, pokud vyjde počasí. Rádi bychom například „osahali“ venkovní workoutové prvky, které jsou v Blansku k dispozici. Zájemci se mohou do konce května hlásit na recepci v Nemocvičně, a my pevně věříme, že i tato výzva dosedne na úrodnou zem a Blansko opět nezklame, neděle naplní a ukáže, že to tu prostě žije.

Celý projekt funguje díky tomu, že za ním stojí nadšenci. Ať už vedení nemocnice, pro které je Nemocvična srdeční záležitost a podporuje ji, jak jen jde, tak i partneři, kteří se zapojili a využívají služeb Nemocvičny jako benefit pro své zaměstnance – velké poděkování Městu Blansku a společnosti Synthon, kteří nám věřili, podpořili nás v začátcích a my jsme rádi, že jim můžeme už půl roku dokazovat, že to byla správná volba. To největší poděkování ale patří lektorům a recepčním. Ilona, Květa, Denisa, Jakub, Hynek, Nela, Věra, Marek, Marianna, Barbora, tým Nemocvičny. Právě oni mají lví podíl na fenoménu, který kolem budovy na Smetanově ulici vznikl. To oni jsou nosným prvkem té nejkvalitnější reklamy a nejlepší zpětné vazby. To za nimi se lidi vrací a díky nim se v Nemocvičně cítí dobře. Každý je úplně jiný, ale dohromady vytvořili naprosto dokonalý tým. Ten funguje samostatně, vzájemně si pomáhají.

V neposlední řadě díky i našim „dříčům“. Nedávno jsem byla na recepci svědkem momentu, kdy maminka doběhla se svým dítkem, předala ho na lekci dětských pohybovek, přiběhla těsně před koncem, dítě předala u dveří stojícímu tatínkovi a už ve sportovním oblečení svištěla na následující lekci Břicho a pozadí. Jelikož jsem se tam zdržela dost dlouho, byla jsem svědkem i chvíle, kdy celá rudá, ale spokojená a s úsměvem na tváři vyběhla ze šaten, u dveří od svého muže přebrala dítko a pro změnu šel na Crosstrénink její partner. Když tohle vidíte, víte, že děláte správnou věc.

Marie Hasoňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..