Pátek, 29 března, 2024
BlanskoVolný čas

Děti si v muzeu zahrají na archeology

Archeologické pískoviště, jeskynní prolézačka, hutnická pec. Časoprostor pro hrátky s historií jsou dvě nově vybavené místnosti v blanenském muzeu. Je to místo zejména pro děti, kde se mohou na chvíli stát archeology, seznámit se s významnými osobnostmi Blanenska a posedět v zámecké komnatě. 

„V muzeu chybělo zázemí pro rodiny s dětmi a pro vzdělávací programy, proto jsme se už v roce 2015 rozhodli zpracovat myšlenku a takové prostory vytvořit,“ sdělila ředitelka muzea Pavlína Komínková. O rok později se podařilo zajistit peníze z Jihomoravského kraje.

Studii zpracovala výtvarnice Blanka Ponížilová, která mimo jiné také vytvořila expozice v Domě přírody Moravského krasu. Časoprostor se nachází ve dvou místnostech v přízemí zámku, kde byla původně expozice nejstarších hutí. V prostoru mezi místnostmi si budou návštěvníci moci vyzkoušet oděvy lovců i aristokratů.

„Do místností budou postupně přibývat další zábavné prvky, muzeum chystá ještě přidat dřevěnou hru s názvem Lov sobů, nebo hru, kde si děti vyzkouší práci s litinou a formami. V budoucnu by měla být v místnosti také interaktivní dotyková obrazovka s tematickými hrami a informacemi o muzeu,“ doplnila Komínková.

Pomocí smetáčků a štětců děti v pískovišti hledají úlomky starých předmětů, na časové spirále je zařadí do správného období a po zadání kódu otevřou skříňku s předmětem ve stavu, v jakém ho lidé používali.

Autorem historických předmětů v místnosti je Petr Rajnoch, který vyrábí repliky různých nástrojů pro muzea u nás i v zahraničí. „Časoprostor je určitě originální nápad,“ pochválil blanenskou interaktivní expozici s tím, že něco podobného v muzeích zatím neviděl. Na expozici pracoval zhruba půl roku. Vyrobil například pravěké oštěpy, šperky z doby bronzové či měch z doby železné.

Archeologická místnost v časoprostoru je první vlaštovkou z připravované expozice archeologie. Doposud se muzeum zaměřovalo především na historii hutnictví a železářství v regionu, nyní chce mapovat nejstarší historii regionu i v Moravském krasu. Také nová expozice, která je cestou proti proudu času do pravěku Blanenska, bude průřezem obdobími a jejich regionálními zajímavostmi.

Archeologické naleziště je přístupné v rámci prohlídky stálých expozic, ale lze zakoupit i vstup pouze do interaktivních místností, a to za symbolickou desetikorunu.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..