Sobota, 20 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Zákaz zpěvu!

Nestačím se divit, co se v posledních měsících u nás v Česku děje. Jímá mne hrůza z toho, co vše našim zákonodárcům prochází a chvílemi se neubráním srovnání s klasickou pohádkou Byl jednou jeden král. Věta „Dnes zakázal lidem sůl, zítra jim bude holit hlavy.“ sedí naprosto perfektně. Je toho skutečně hodně, co mne trápí, zejména v postoji k malým podnikatelům, ale v neposlední řadě také obyčejným lidem. Jak již název úvodníku napovídá, podíváme se dnes na nový zákon o nočním klidu.

Úprava přestupkového zákona, kterou loni na podzim schválili naši zákonodárci, diktuje obcím vydání obecně závazné vyhlášky, která bude obsahovat výjimky o zkrácení nočního klidu. Tuto vyhlášku obce nezřídka vydávají jen jednou za rok a jak tak tuším, Blansko bude zrovna tento případ. Ministerstvo spravedlnosti odůvodňuje toto opatření tím, že obce při vydávání výjimek obcházely zákon, neboť rozhodnutí nevydávaly ve správním řízení. Proto jim tato možnost byla odňata.

Už v minulých novinách jste si mohli přečíst o tom, že zastupitelstvo v Blansku schválilo vyhlášku o vymezení zkrácené doby nočního klidu. Šlo o konkrétní termíny, kdy se na území našeho města pořádají tradiční městské akce nebo akce většího rozsahu, jež město hodlá podporovat. Když se podíváte přímo na termíny, pak zjistíte, že jich je pouze sedm, z toho tři z nich se týkají letních měsíců.

O co jde? Pojďme se podívat, jak bude tento „geniální“ zákon vypadat v praxi.

Případ 1. – zábavy. Letní noci a zábavy jsou u nás v Česku raritní záležitostí. Nikde jinde na světě nenajdete takovou koncentraci víkendových tanečních zábav, jako u nás. Věřím tomu, že letní (samozřejmě i ty zimní) zábavy jsou pro vás dodnes zdrojem těch nejkrásnějších vzpomínek na bezstarostné mládí. A přestože dnes už zábavy nefrčí tolik jako kdysi, stále patří mezi oblíbené víkendové aktivity mladších, ale i starších. S tím je de facto konec. Například na území Blanska by to mohlo vypadat následovně: První sobota v červenci, poslední pátek v srpnu. To jsou jediné prázdninové termíny, pro které Blansko schválilo zkrácení nočního klidu. Jiná možnost totiž není, jelikož i na stránkách města se píše, že na žádné další žádosti o výjimku ze strany pořadatelů akcí nebudou reagovat. V tyto dny pořadatelé uspořádají zábavu na Obůrce, na Těchově, na Klepačově, v Horní Lhotě a v Dolní Lhotě. Na každé ze zábav bude samozřejmě jen pár lidí, pořadatelé budou naštvaní na malou účast z důvodů velké konkurence, ale neudělají s tím vůbec nic.

Případ 2. – plošné hulákání. Zatímco doteď měly obce možnost regulovat pouze určité případy a konkrétní místa, kde se doba nočního klidu bude zkracovat, nyní obecně závaznou vyhláškou omezí noční klid celoplošně. Co to znamená? Máte povolení jít do o ulic a hlasitě zpívat. Máte povolení vytáhnout na zahradě repráky a pustit do nich muziku tak nahlas, jak vám dovoluje hygienické maximum. Na zahrádce vaší oblíbené hospody se budete moci hlasitě hádat s kamarádem u piva. Ano, tohle všechno můžete – tohle vám stát, potažmo obec dovolí. Mrzuté je, že v těchto termínech budete muset slavit narozeniny, přestože je máte úplně jindy. Jinou možnost totiž nedostanete. Ale to není všechno. Pokud se octnete na druhé straně, pak budete díky celé této šaškárně nuceni v těch několika málo případech buď užít nějakého silného léku na spaní či jiné drogy nebo se prostě obrnit trpělivostí a shovívavostí. Je totiž docela možné, že Blansko bude připomínat Oktoberfest. Nebude kam utéct a kde si stěžovat, neboť zkrácení nočního klidu bylo plošně povoleno zastupitelstvem města.

Případ 3. – nepředvídatelné události. Představte si, že Češi na mistrovství světa v hokeji postoupí až do semifinále. V tento moment přece na Staromák, na Svoboďák a další velká náměstí v českých i moravských městech vytahujeme ze skladu velkoplošnou obrazovku a svoláváme národ, aby se semknul v rámci tohoto sportovního okamžiku a fandil našim! V momentě, kdy v boji o finále přejde přenos na obrazovce do samostatných nájezdů, začne na věži odbíjet 22. hodina. Co teď? Prostě to vypneme a potichoučku odejdeme domů. Nic jiného nám totiž nezbývá. Obecně závazná vyhláška není nikomu jen tak pro legraci a co je psáno, je dáno. Smůla, konec. Jděte domů. A když ne, dostanete pokutu. Všichni.

Případ 4. – hospody. Zatímco mamky s děckama budou díky čerstvému vzduchu brzy v hospodě jako doma, tátové odejdou vykuřovat před hospodu na pískoviště. Alespoň tak na mne působí protikuřácký zákon, který bude co nevidět uveden v platnost. O tom, že rozjívení kuřáci budou holdovat své neřesti venku i po 22. hodině, budou se před hospodami sdružovat a hlasitě debatovat, není pochyb. To se samozřejmě nesmělo doteď a nový zákon o nočním klidu tuto skutečnost neovlivní, ale taky nikdo kouřící štamgasty nevyhazoval z hospody. To je ale téma na jiný úvodník, třeba na ten příští.

Cítím potřebu zmínit ještě jednou lidi na druhé straně, kteří nočnímu životu nepodléhají, výše zmíněného se nezúčastňují a chodí spát takzvaně se slepicemi. Ano, celý týden jste v práci, máte spoustu starostí a svatý nárok na to, abyste se dosyta vyspali. Tak stejně si ale myslím, že ostatní lidé mají právo se bavit, a to nejen párkrát do roka, ve vyhláškou vymezeném čase.

Jak dlouho si podobné nesmysly necháme ještě líbit? Dnes nám zakázali zpěv a zítra? Kdo ví, zda už si ve sněmovně nebrousí holící strojky.

Martin Müller

4 komentáře: „Úvodník: Zákaz zpěvu!

  • V článku je hned ze začátku nesmyslně použité slovo raritní. Letní zábavy nejsou u nás v žádném případě raritní, jsou naopak zcela běžné. Za raritní mohou být označeny např. nějaké staré předměty nebo cokoliv, co je ojedinělé, dnes těžko sehnatelné, dříve běžné nebo od samého začátku vyrobené v omezeném množství/nákladu apod. České zábavy/tancovačky/čochy jsou u nás nadále běžným typem zábavy, většinou na venkově a malých městech, úroveň kapel tam hrajících je všelijaká. Článek nesrovnává podmínky a styl, jakým se baví lidé v letních měsících v Polsku, Rakousku, Německu nebo na Slovensku, naznačuje jen (asi), že pouze u nás se takto lidé baví. Možná. A možná proto je správné, že se má dbát na dodržování nočního klidu, protože hluk a ozvěna produkce z těch „raritních“ akcí okolí většinou oběžuje, stejně jako následně všude možně močící a zvracející opilci, kteří se hodiny po skončení akce potácejí a vyřvávají v místech a ulicích, kde jiní lidé chtějí mít už klid a kde jim mnohdy ty „raritní“ zábavy lezou na nervy. Není potom nic horšího než když voláte třeba kolem 01.00 na Městskou policii, kde to líný strážník zvedne až na deváté zazvonění a pak předstírá, že nechápe o co jde, že ta zábava (kterou samozřejmě slyší přes zeď služebny) musí být přece povolená a že to ví a že to přece nemůže být jinak a proč vlastně volám, že on nikam nepůjde, že na regále je v polože ležmo super, i v pohotovostně nasazených kanadách a nabitou pistolí na opasku. Úvahy, uvedené pak v bodech článku jako případ 2, 3 a 4 aspirují, podobně jako jiné úvodníky stejného autora, na cenu zlatého Okamurova hlodu, jedno, jestli MM na oněch „raritních“ zábavách přímo hraje nebo jen radostně tancuje a chce svobodně chce a halekat při oněch nepředvídaných událostech jako má být mistrovství světa v hokeji u velkoplošné obrazovky, zatímco „mamky s děckama budou díky čerstvému vzduchu…v hospodě jako doma“. Letní taneční zábavy už dávno netáhnou tak, jako kdysi, lidé se v 21. století dokážou bavit už jinak, jinde, zvládnou si díky dnešním možnostem zajistit svůj volný čas způsobem, který taneční zábava neumí a překvapivě tak mohou mít mnohdy lepší „vzpomínky na bezstarostné mládí“. 😉

    Reagovat
    • Vaše komentáře čtu velmi rád. Mám z nich radost zejména proto, že jste mi před několika lety napsal, že Monitor nečtete. Tohle svědčí o tom, že naše noviny sledujete! Ba co víc – stojí Vám dokonce za to, abyste strávil několik minut napsáním sáhodlouhých komentářů. To mne skutečně těší 🙂
      Slovo raritní by se jistě dalo v článku nahradit jiným, trefnějším výrazem, nicméně jste pochopil jak Vy, tak i ostatní čtenáři, co jsem tím myslel. Souhlasím s Vámi v tom, že hluk a opilci nejsou ničím příjemným. Ovšem takto se nechovají jen účastníci zábav, ale také návštěvníci hospod, kterých je v Blansku více než dost. Tím, že vměstnáme zábavy do dvou termínů v roce, se problém nevyřeší. Pokud je pravda, co píšete o MP, tak je to skutečně smutné a nezbývá než si jít stěžovat na vyšší místa.
      Na taneční zábavy chodím velice zřídka a taktéž výhradně nenavštěvuji sportovní přenosy na náměstích. Také bych mohl dát ruku do ohně za to, že jsem noční klid nikdy vědomě neporušil. Věřte nebo ne, zákon o nočním klidu se mé osoby nijak nedotkne. Ale mnoha jiných lidí ano – ať už ze strany pořadatelů a konzumentů, tak z řad těch, co by mohli jinak v klidu spát. Vadí mi, že stát reguluje něco, co se mohlo řešit na radnici stejně jako doposud.
      Martin Müller

      Reagovat
  • Větší blbost jsem dlouho nečetla.Je vidět, že pan redaktor vyspává, jak je mu libo a mezi lidi, co dřou od rána do večera a o víkendu a svátcích chtějí mít klid a vyspat se nepatří.Asi patří mezi obdivovatele lidového zpěváka, který krákorá v letních měsících na Gizele na přehradě do hluboké noci.V jednom má ale pravdu, jak dlouho si to necháme líbit. Dlouho ne. Při každém porušení vyhlášky o nočním klidu volám polici.

    Reagovat
    • Děkuji Vám za reakci. Bohužel jste mne asi špatně pochopila. Já nesouhlasím s porušováním nočního klidu a ani by mne nenapadlo podporovat někde uprostřed sídliště jakékoli vyřvávání a obtěžování slušných lidí – například Vás. Problém je v tom, že v termíny schválenými zastupitelstvem Blanska je zkrácený noční klid v CELÉ obci, bez výjimky.
      Konkrétní případ, na který možná doplatí slušní lidé: Majitel pivnice Velvet na Zborovcích chtěl pořádat v létě občasný hudební večer na zahrádce s prodloužením do půlnoci, což mu bylo zamítnuto. Důvod? Obyvatelé sídliště bydlící v blízkosti podniku byli samozřejmě proti a byli tak vyslyšeni. Nyní s tím však tito lidé nic nenadělají. V inkriminovaných termínech totiž může každý bez výjimky využít zkrácení nočního klidu a stačí mu k tomu pouhé ohlášení akce na městském úřadě.
      Tak stejně Vám bude zcela k ničemu, když v tyto dny budete volat policii. I kdyby Vám někdo zpíval přímo pod oknem, zřejmě s tím nic nezmůžou, neboť noční klid bude celoplošně zkrácen. Leda by toto chování označili za výtržnost – to je však otázka.
      Jen malý dovětek: Jestliže bydlíte na Severu (soudě podle toho, že znáte „zpěváka“ z Gizely – já zatím to štěsí neměl), každoročně se Vás týkala pouze jedna noc v roce, a sice Čarodejnice, kdy byl noční klid přímo zde zkrácen. Nyní Vám takových nocí pravděpodobně přibyde, a to jen díky výmyslům našich zákonodárců.
      Můj úvodník skutečně nebyl namířen proti lidem jako jste Vy. Jen jsem chtěl poukázat na to, co se v PČR schvaluje za blbosti bez hlavy a paty.
      Přeji Vám mnoho klidných nocí bez narušitelů.
      Martin Müller

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..