Pátek, 19 dubna, 2024
Nezařazené

Na kávě s Jiřím Crhou

Nový rok 2017 znamená nový začátek, nové plány, ale také nutí člověka k zamyšlení nad tím, co všechno se událo v roce uplynulém. Nad klady i zápory investic Blanska v roce 2016, ale i nad plány do roku 2017 a dál, jsme u kávy debatovali jako již tradičně začátkem ledna s místostarostou Blanska Jiřím Crhou.

Pane místostarosto, pokuste se zhodnotit investiční akce Blanska za loňský rok.

V posledních letech se investovalo v Blansku opravdu dost. Strategie města je taková, že se snažíme co možná nejvíc využívat dotačních programů a to na všech úrovních. V tomto ohledu nám hodně pomáhá také aktivní zapojení na krajské úrovni, odkud lze řadu prostředků čerpat. Když získáme pro určitý projekt dotaci 50 – 60%, tak jednak šetříme peníze z vlastní pokladny, ale zároveň zvládneme investovat na více místech. Jako příklad mohu uvést zateplení základních škol a budovy městského úřadu.

Za loňský rok bych rád vypíchnul tři investiční akce, i když jich bylo samozřejmě daleko víc.

Bezesporu velkou akcí bylo vybudování fotbalového hřiště s umělým povrchem, které přišlo na 24 milionů. Z toho 3 miliony poskytl Jihomoravský kraj a zbylých 10 milionů ministerstvo školství. Zde bych rád poznamenal, že nové hřiště využívají nejen blanenští fotbalisté, ale i další sportovci z Blanska a okolních obcí. Dá se říci, že hřiště je nyní plně využito a počítáme s tím, že tato investice oživí aktivity na sportovním ostrově.

Další významnou investicí bylo parkoviště nad Nemocnicí Blansko, které přišlo asi na 18 milionů korun, přičemž jsme využili dotace 4 milionů korun z Jihomoravského kraje. Otevřeno veřejnosti bylo v závěru loňského roku.

Třetím velkým projektem byla oprava prostranství po zbouraném hotelu Dukla, která nyní pokračuje a měla by být v letošním roce dokončena.

Investovalo se samozřejmě na více místech, například jsme vybudovali dětské hřiště na Podlesí, rozšířili jsme workoutové prvky u baseballového hřiště na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka a pokračovalo se také na rozšíření cyklostezek v Blansku. V závěru loňského roku jsme se snažili vložit finanční prostředky do rekonstrukcí chodníků, což vidíme například na Seifertově ulici. Tady jsme například využili peněz z akcí, které se buď zpozdily nebo stály nakonec méně, než se předpokládalo. V trendu rekonstrukce chodníků chceme pokračovat i v letošním roce.

Co se v loňském roce příliš nepovedlo?

Obecně je potřeba chápat, že každý projekt realizovaný ve veřejném prostoru může narazit i přes sebelepší přípravu na načekaná úskalí a problémy, které je třeba operativně řešit. Díky zákonným podmínkám však v těchto situacích město nikdy nebude schopné reagovat tak pružně a rychle, jak je to možné v soukromé sféře.

Pravdou je, že v několika případech nebyla taková připravenost projektů, jak jsme si původně mysleli. To platí například o mostku na Sportovním ostrově. S realizací této investiční akce jsme počítali v roce 2016. Chtěli jsme zde využít možnosti parkování směrem k baseballovému hřišti pro návštěvníky aquaparku a zimního stadionu. Mostek měl být hotový již loni na podzim, nicméně se vše zpozdilo a k realizaci zatím nedošlo.

Druhou záležitostí, která si bezesporu zaslouží kritiku, je situace v ulici Těchovská. Problém s její rekonstrukcí byl sice již několikrát zmiňován a diskutován, ale alespoň krátce jej zmínit musím. Došlo zde ke špatné koordinaci firem vlastnících inženýrské sítě, čímž se celý projekt protáhl na dlouhé měsíce. Mně osobně je jasné, že pro lidi bydlící na místech, které prochází takovou změnou, to není jednoduchý život. Naštěstí už je hotovo.

Za zmínku stojí rovněž úprava prostranství po Dukle. Projekt s plánovanou stavbou zahrnující kavárnu, který byl zpracován, se pozdržel zejména kvůli projednávání situace ohledně divadla Kolárka. Tudíž dokončení úprav proběhne až v letošním roce.

Myšlenku na divadlo v centru Blanska jste tedy definitivně opustili?

Projekt, který navrhoval spolek Cirkulus pro divadlo Kolárka, bylo divadlo místo kavárny a zde je rozhodnuto definitivně – divadlo v této podobě nebude. Ve hře však zůstávají prostory v suterénu, které jsou však podle divadla Kolárka nedostačující. My samozřejmě chceme podporovat činnost blanenského divadla. Kolárka nyní sídlí v budově patřící Jihomoravskému kraji, která je ve špatném technickém stavu. Jednáme s Jihomoravským krajem, aby budovu zrekonstruoval. Čili ve zkratce: podpora ano, divadlo v centru dle projektu navrhovaného Kolárkou
jednoznačně ne.

Jaké investice se chystají na letošní rok?

Největší investicí by měla být rekonstrukce technologie chlazení na zimním stadionu. Zde se bavíme o projektu asi za 38 milionů korun, přičemž se počítá s dotací z operačního programu životního prostředí ve výši 70%. Za těchto podmínek by byla škoda tuto investici nezrealizovat. Nehledě na to, že současná technologie chlazení je zastaralá, ohrožuje životní prostředí a bezpečnost. Stávající chlazení je energeticky náročné a v republice jsme jedni z mála, kdo tento systém ještě používá.

Další z našich priorit je regenerace sídliště Zborovce. Po rekonstrukci sídlišť Písečná a Sever jsme se tak rozhodli investovat do dalšího sídliště; pro letošní rok počítáme s částkou asi 10 milionů korun, z toho dotace by se měla pohybovat okolo 4,5 – 5 milionů. Projekt je rozdělen na několik etap, začít bychom měli v okolí „výškových domů“ nad ulicí Krajní a postupně zrekonstruovat chodníky, vybudovat parkovací místa, upravit zeleň atd.

Další investice by se mohla týkat budovy města s městskými byty na ulici Údolní. Pokud získáme dotaci, rádi bychom provedli nadstavbu, ve které by vzniklo několik sociálních bytů.

V letošním roce bychom chtěli pokračovat v budování cyklostezky za autobusovým nádražím. Zde počítáme s investicí asi 6,5 milionu korun, z toho by dotace měla činit asi 4 miliony.

Autobusové nádraží se má také rekonstruovat. Stihne se to ještě letos?

Dlouhodobě jednáme s majitelem o rekonstrukci, několikrát se žádalo o dotaci a vždycky to skončilo nezdarem. Dobrou zprávou je, že k dohodě nakonec došlo a investice v hodnotě asi 50 milionů korun by měla začít v letošním roce s termínem dokončení v průběhu roku 2018.

Máte v plánu i letos pokračovat se zvelebováním Sportovního ostrova?

„Zázemí sportovních aktivit na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka“. To je název projektu, jehož podstata je zcela triviální – jedná se o ubytovnu, která se nachází naproti lázním, jež by měla letos projít zásadní rekonstrukcí v hodnotě 10 milionů, přičemž 50% by mělo být zaplaceno z dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Mělo by tu vzniknout zázemí pro sportovní kluby, zejména pak pro atlety, kteří doposud žádné nemají.

Počítáte v rozpočtu s investicemi do mateřských a základních škol?

Určitě ano. Žádáme o dotace na zateplení mateřských škol: v letošním roce počítáme s budovami mateřské školy Rodkovského a Divišova.

Za zmínku stojí určitě podpora infrastruktury základních škol. Jedná se například o vybudování počítačových, jazykových a dalších odborných učeben  V případě získání dotace by první etapa proběhla na ZŠ Erbenova, Dvorská a Salmova. Projekt v hodnotě více jak 20 mil. Kč je pokryt 90% dotací.

Můžeme nahlédnout ještě více do budoucnosti?

Chceme řešit rekonstrukci sportovní haly na Sportovním ostrově a také pokračovat ve snížení energetické náročnosti, tj. zateplení budov dalších mateřských škol. V plánu máme vyřešit protipovodňová opatření na toku Sloupečník a při ulici Pražská. Zde se to projekčně připravuje a rádi bychom letos zažádali o dotaci. Průběžně probíhá příprava na přemostění železniční tratě na Staré Blansko s cílem mít projekt připraven k realizaci v roce 2019.

Tohle byly investice, které budou financovány z dotací. Co projekty financované pouze z městského rozpočtu?

V letošním roce chceme pokračovat v tom, co jsme načali loni, a to jsou chodníky. Běžně do údržby chodníků v Blansku investujeme zhruba 5 milionů ročně, letos to bude částka o dost vyšší, konkrétně 11,1 milionu korun. Z toho by měly být 3 miliony na běžné opravy, 2,5 milionu na rekonstrukce ve středu města, jeden milion máme vyčleněný na nákup materiálu po rekonstrukci plynových rozvodů. Plynaři totiž musí po svých pracích uvést chodníky do původního stavu a pro nás je daleko výhodnější jim nakoupit novou zámkovou dlažbu, než aby na místo usazovali staré kachle, které bychom dřív nebo později museli vyměnit. Takhle ušetříme za práci, kterou platí provozovatel plynových rozvodů. Zbylá částka jde na několik dalších ulic v Blansku i v městských částech.

Další velkou investicí, kterou budeme financovat z rozpočtu, je rekonstrukce budovy  Základní umělecké školy v prostorách zámku kde vyměníme okna, a budova získá novou fasádu.

Dva miliony letos investujeme do zvelebení kina. Měla by se řešit elektroinstalace a také máme nějaké plány ohledně bezbariérového přístupu. Do kina se v posledních letech investovalo poměrně dost, ať už se jednalo o novou kavárnu nebo digitalizaci. Tohle všechno občané vnímají velmi pozitivně, kino je hojně navštěvované, a tak pokračujeme v tomto trendu.

Na jaře se bude pokračovat v rekonstrukci křižovatky Sušilova (pod Písečnou) a na podzim již zmíněná rekonstrukce mostu k baseballovému hřišti.

Dále by se měla opravit tribuna na fotbalovém hřišti na Údolní, za zmínku určitě stojí nové oplocení a oprava světelné signalizace na dopravním hřišti. Částku půl milionu vložíme do rekonstrukce zázemí smuteční síně.

Nedílnou a každoroční součástí investic je údržba a obnova městského mobiliáře – lavičky, odpadkové koše atd. Zde počítáme s částkou zhruba jeden milion korun.

A nová kavárna po Dukle?

Samozřejmě, nová kavárna. Letos dokončíme její stavbu a nabídneme k pronájmu. Uvažujeme i o tom, že by si nový provozovatel mohl pronajmout také místo v suterénu po bývalém hotelu Dukla.

Co skleníky? Zaznamenáme v letošním roce nějaký posun?

Ačkoli to vypadá, že situace kolem skleníků spí, opak je pravdou. Investor dlouze jednal s vedením Povodí Moravy a také částečné přepracovával projekt, aby vyhověl některým požadavkům „Povodí“– v novém projektu se počítá s více zelení, což je jistě dobrá zpráva. Termín zahájení stavby se ovšem posunul, investor musí začít nejpozději v červenci 2018, nicméně termín dokončení zůstal stejný – srpen 2019. Pokud všechno půjde hladce, mělo by se v letošním roce vyřídit územní rozhodnutí a stavební povolení.

V současnosti vykonáváte práci místostarosty v Blansku na plný úvazek a k tomu jste byl na podzim zvolen do krajského zastupitelstva. Dají se tyto dvě židle zvládat?

Osobně si myslím, že někteří politici si na svá bedra berou daleko větší břemeno. Brno je přece jenom za rohem a tyto dvě funkce se dají bez problémů zvládnout. Jen si samozřejmě člověk musí ukrojit určitou porci času, kterou by jinak mohl věnovat svému volnu.

Plynou z toho našemu městu nějaké výhody?

Mít delší ruce rozhodně není na škodu a když se podíváme na přísun dotací z Jihomoravského kraje pro naše město, určitě můžeme být spokojení. Už proto je dobré při projednávání těchto záležitostí sedět přímo v místnosti, ve které se o dalším zvelebení Blanska také čas od času rozhoduje.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..