Pátek, 29 března, 2024
Nezařazené

Ohňostroj v 17 nebo v 18 hodin?

Slavnostní přivítání nového roku. Novoroční ohňostroj. Zábava za několik desítek tisíc korun. Když někdo investuje tolik peněz, možná by chtěl, aby to vidělo co nejvíc lidí. Alespoň by se to očekávalo. Nebo ne? 

Proč tedy mnoho lidí vůbec nevědělo, v kolik hodin vlastně ohňostroj vypukne? Na webových stránkách města se objevily hned dvě reakce od návštěvníků akce na nedostatečnou propagaci přesného času. „Novoroční ohňostroj byl na vašich stránkách avizovaný v přehledu akcí jako: Novoroční ohňostroj 17: 00!!! Plakát jsme nikde neviděli – že nejsme přímo z Blanska! Ze včerejší akce si mnoho dětí odnese do nového roku nachlazení z hodinového čekání!!“ vložila Ivana Vintrová na fórum otázek a odpovědí svůj dotaz, či spíše slova rozhořčení.

Reakce jsou tak trochu zvláštní: „Novoroční ohňostroj je každoročně hojně navštěvován, včerejší den nebyl výjimkou. S ohledem na tuto skutečnost se domnívám, že informace o začátku ohňostroje byla dostatečně dobře zpropagována. Je ale možné, že některým návštěvníkům nevyhovoval program předcházející samotnému odpalu ohňostroje. To se bohužel stává, každý kulturní program má své příznivce i odpůrce,“ uvedla vedoucí odboru školství Petra Skotáková.

Informace o začátku ohňostroje dostatečně zpropagována nebyla. V přehledu kulturních akcí na webu Blanska totiž skutečně byla jen holá informace bez popisu. Kdybych nevěděla z loňského roku, že samotnému odpálení ohňostroje přecházel hodinový program, nenapadlo by mě za oznámením „Novoroční ohňostroj v 17 hodin“ hledat jakoukoliv záludnost. Plakáty po městě příliš nesleduji a nepátrala bych po nějakých rozšiřujících datech. Mnoho lidí nepřemýšlí nad tím, kdo je vlastně pořadatelem akce, když je obecně brána jako městský novoroční ohňostroj. Takže návštěvníci netuší, že pro přesné údaje musejí navštívit web Kulturního střediska města Blanska.

Být přespolní a přijet s hodinovým předstihem na Nový rok do města, kde jsou všechny obchody dle zákona zavřeny a restaurace si také dopřávají odpočinek, zuřila bych taky. Ale člověk ani nemusí být přespolní – když se někdo vypraví z druhého konce města vycházkou na náměstí, těžko si ji do hodiny zopakuje ještě jednou.

A skutečně nejde jen o to, zda někomu program žánrově vyhovuje nebo nikoliv. V prvé řadě jde o to, že když s žádným kulturním programem nepočítám, moc už pak neřeším, zda mi interpret vyhovuje nebo ne. Rodina s malými dětmi opravdu nemůže postávat hodinu na náměstí, ať už kvůli strachu z prochladnutí, nebo proto, že děti dlouho na jednom místě jednoduše nevydrží, pokud nejsou adekvátně zabaveny.

Byla to tedy nedbalost nebo jen průhledná snaha dostat lidi i na kulturní vystoupení?

Dle dalších reakcí Petry Skotákové jsem vyrozuměla, že za nekvalitní informaci na webu města může Kulturní středisko města Blanska jako pořadatel akce. Chápu, že správce městských webových stránek nemůže každého pořadatele upomínat, aby včas dodal přesnější údaje. Chápu i to, že když se zadala akce do systému s téměř ročním předstihem, nebyl znám program. Nemusel by ovšem snad být problém do druhého řádku napsat něco ve smyslu, že v 17 hodin začne kulturní program, který bude později upřesněn, a v 18 vypukne ohňostroj. A pak se domnívám, že by neměla být zas taková potíž, aby KSMB požádalo správce webu o aktualizaci údajů. Podobných akcí během roku zase tolik nepořádá…

-mha-

foto: Klára Kučerová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..