Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Přehradu zčeřili otužilci

03_webBřehy blanenské přehrady se v sobotu 12. listopadu proměnily na pláž s odloženým oblečením a ručníky. Přihlížející se však k otužilým nadšencům nepřidali. Vzduch tři stupně a voda pět stupňů je totiž příliš nelákala. Zato však přitahovala téměř sto devadesát otužilců, kteří postupně zčeřili její hladinu. 

Po skupinkách se nořili do studené vody a zdolávali různě dlouhé tratě. Začátečníci absolvovali nesoutěžní stometrovou trať a pokročilejší se vrhli na okruhy dlouhé 250 m, 500 m, 750 m. Ti nejzdatnější zdolali kilometrovou trať.

Nejprestižnější kategorii plavání na 1000 metrů dominovaly ženy. Jako první do cíle doplavala Victoria Mori s časem 15:11 min, druhá byla Magda Okurková a třetí Renata Nováková. Z mužů na prvním místě skončil Richard Nyáry s časem 16:03 min, na druhém Jakub Valníček a na třetím Dezider Pék.

Závod Českého poháru zimního plaván pořádal v Blansku oddíl zimního a dálkového plavání FIDES Brno. Český pohár byl zahájen na začátku října plavbou v říčce Punkvě v Punkevních jeskyních a pokračuje až do dubna, kdy se téměř každý víkend plavci scházejí na různých místech České republiky, ale i na Slovensku a v Polsku, aby poměřili své síly v chladné vodě. Plave se v řekách i nádržích.

Otužilce v jejich soutěži nezastaví ani vrstva ledu na vodě. Pokud přijdou velké mrazy a stojatá voda zamrzne, je třeba vykonat úpravy. „Pořadatelé vyřežou pilou bazén, který má rozměry minimálně padesát metrů na délku a pětadvacet na šířku. Potom se musí plavat po menších skupinkách. Jednou se zaznamenala teplota vody mínus 0,5, a to jsou nejtvrdší závody, které plavci zažívají,“ vysvětlil moderátor sobotního závodu na přehradě Vít Frank.

„U zimních plavců nebývá problém vlézt do studené vody, ani uplavat kilometr. Největší krize se dostaví pět minut po závodu. Tělo přechází na klasický rytmus a ne každý to zvládá bez zádrhelů. Mohou vzniknout pocity, že nevíte, kde je nahoře a kde dole, nebo klasická je třesavka, ale ta je zdravá, protože když se nezačnete třást, tak se nezahřívají svaly,“ popsal Frank.

Přes to všechno však otužování doporučují nejen samotní plavci, ale i lékaři. Jedním z hlavních významů je posílení imunity. Člověk pak nebývá tak často nemocný, a když už se nachladí, onemocnění má lehčí průběh. A nemusíte se rovnou vrhnout do blanenské přehrady v zimních měsících. Stačí začít každodenní studenou sprchou.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..