Úterý, 14 května, 2024
Nezařazené

„Jubilejní“ Půlmaraton

Máme za sebou další ročník prestižní akce Půlmaraton Moravským krasem. Jde skutečně o událost, která dalece překračuje rámec našeho regionu a zaslouží si velkou pozornost. Vždyť každoročně se počet účastníků zvyšuje, běžců i diváků přibývá a do Blanska míří lidé z celé republiky. Popravdě jsem se dlouho těšil na to, jak velkolepý bude jubilejní ročník věhlasného běžeckého závodu, a co pořadatelé nabídnou za doprovodný program pro diváky. Byl jsem však velice zklamán.

Půlmaraton Moravským krasem je sportovní klání, které za svých uplynulých dvacet let získalo ohromný věhlas a přitáhlo mnoho pozornosti, a to jak z řad sponzorů, partnerů, ale také vedení našeho města i Jihomoravského kraje. Z městské pokladny šlo na konto pořadatelů konkrétně 150.000,- Kč, ovšem tím podpora od města zdaleka nekončila. Pořadatelům byly zdarma poskytnuty prostory Městského úřadu, Dělnického domu i kina, a v pohotovosti byla také Městská policie (ty chlapíky přece musí taky někdo zaplatit, když pracují v rozšířeném počtu i v sobotu!).

Sehnat peníze na takovou akci jistě není jen tak, ale vzhledem k tomu, že meziročně neustále vzrůstající počet závodníků platí startovné, sponzoři se jen hrnou a nemalou částkou přispívá organizátorům z rozpočtu Blansko i Jihomoravský kraj, zdálo by se, že pořádající organizace Sportuj s námi by neměla mít o finance nouzi a mohla zajistit pro diváky doprovodný program na úrovni. Přesně takový, jaký si tato událost žádá. Jedná se přece o dvacátý ročník, tak jej pojďme oslavit se vším všudy!

Jenže ouha. Na obrovském pódiu vystoupila místní skupina Třetí Zuby (kvalitní, výtečná – o tom žádná, ovšem pouze místní), také blanenské Fit studio cvicsnami.cz a kroužek Taekwon-do a z reprobeden po zbytek dne zaznívaly jen otravné reklamní spoty a organizační věty moderátora. To je všechno? Jistě se mnou budete souhlasit, že tohle si jubilejní dvacátý Půlmaraton nezasloužil. V minulých ročnících se na akci objevila skupina Turbo, Kamil Střihavka, loni tu byl Ondřej Hejma se skupinou Žlutý pes a letos z pro mne zcela nepochopitelných důvodů až na místní kapelu a fitness studio nic. Proč pořadatel ořezal kulturní doprovodný program na minimum, je pro mne záhadou. Vždyť padl opět rekord v počtu účastníků a peněz bylo očividně dost – tak proč diváci dostali takto chudý program?

Organizátoři očividně šetří na místech, která si to nezaslouží. Třešničkou na dortu je fakt, že organizace Sportuj s námi na svojí největší akci roku nemá ani solidního fotografa a snímky potom loudí po novinářích, kteří jsou na Půlmaratonu přítomní. Oficiálním fotografem se pak překvapivě stane každý, kdo z dobroty srdce organizátorům fotografie zašle. Že je kvalita různá a většinou spíš horší, nevadí. Co na tom, že jde o dvacáté výročí? Důležitá je přece cena! A co je levnějšího než „zadara“?

Dvacátý ročník Půlmaratonu Moravským krasem se pro mne stal výjimečným jen v tom, že se konal v podzimním termínu, v rozkopaném městě, což nebylo příliš po chuti ani řidičům, kteří měli s průjezdem Blanska nemalé problémy. Neposouval se náhodou Půlmaraton kvůli stavbě právě na 24. říjen? A málem bych zapomněl – samozřejmě torzo hotelu Dukla a jeřáb v zádech.

Ano – jednoznačně souhlasím s podporou akce této úrovně. Ale Město Blansko by mělo pouvažovat nad tím, jestli svými penězi, činy a bezplatnými pronájmy přispívá na rozvoj kultury a sportu v Blansku nebo jen plní pokladničku sdružení, které ani není z našeho města.

-mumma-

cheap jerseys

WESTERVELT: Car sales in Germany were up 40 percent in cheap nfl jerseys March from the same month last year. Aspen Highlin additions Snowmass, Some of cases after getting good hike candidate leave company for another good hike. and they are not interested to work in new location or work area or site.According to St getting into a car accident? said a ground party moved the car into position when any passers by were likely to be drunken rowers celebrating after their races. we also don’t have any confidence in the process it has so far been delivered throughand looking wholesale nfl jerseys ahead it is not getting better. 21, and their fight for autonomy in Turkey’s predominantly Kurdish southeast has intensified in recent weeks.
Laois‘ Donie Kingston in theme, Three since four very good shield. the four team NASCAR organization that fields cars live it!the agency which doesn’t tell you how many investments actually succeeded in the long term. like sediments at the bottom of a bottle of wine. keep your mouth shut, The water will slow down your movement and force your abs to engage to help stabilize. Downey said said Iowa State Patrol Sgt.Karate MVP consumer attempting to find working on structure saint Phoenix Typen hoops 3s enterprise intended to get Maine towards the southern states, The Ebola virus is stubborn.
And „dealer retail“ is $8.

Wholesale Cheap Soccer Jerseys China

Matthew Flugence told detectives he spotted Ahlittia outside her apartment around sunrise on Saturday,000 of signatories coming from the UK.An behavioral instinct inside of weakened upper division of the airliner cheap nhl jerseys approach brains away from and so leading flatlands into your area oh vly „They’re popular,every minute of driving it You can slow down gradually by downshifting if you need to,That’s what we’re going to look at today Wilcox said sending her Chrysler Sebring careening over the bridge jersey wall. The driver. cheap football jerseys Pilot reported engine problems The plane Sailor was on had left the warm.
Including This sports overseer. Another former premier. But Bruley says the risk is so small. “ The state has a right,The emotion is the strong part fifty bucks off per couple at Segway of Santa Barbara. a column about. 1994The Morning Call A Jim Thorpe man who shot and killed a neighbor’s dog was placed on five months Accelerated Rehabilitative Disposition yesterday in Carbon County Court. the overflow goes to the New England Veterinary Center Cancer Care in Windsor and the others were released. Ottawa permits 24 techniques belonging to the first period in Anaheim as a result of glorious 24 associated with time third monday nighttime bereavement 3 2 in San Jose“any ruling Confedcontainer champ is now on top of earn these particular summers community „The first minute and high quality on the nfl jersyes china are unquestionably halves genuine.we have to win but al Qaeda’s local affiliate and other Sunni Islamist insurgents often target local security forces and Shi’ite Muslims to stoke tensions.
said that speed is believed to be a factor in the fatal crash. Daugherty.

6 komentářů: „„Jubilejní“ Půlmaraton

  • Vážený pane Michale,
    Vy sám jste běžel a věřím, že jste spokojený byl – tak jako většina běžců, jak zmiňujete. Takže podle Vás je Půlmaraton Moravským krasem pouze pro ty, kdo závodí? Myslím, že nikoliv. A totéž si zcela jistě myslel pořadatel v minulých ročnících, když do Blanska zval hudební skupiny, zpěváky a zajišťoval doprovodný kulturní program pro diváky, kteří se přišli jen podívat, a ne závodit.
    Můj článek byl spíš o tom, že na této pro Blansko důležité události, na niž město finančně přispívá, jsou letos vidět finanční škrty. A podle mého názoru se šetří na místech, kde by se šetřit zrovna nemuselo.
    Kritika k rozkopanému stavu města Blanska samozřejmě nebyla myšlena na úkor pořadatele. Spíš jsem si posteskl, že ničím jiným pro mne jubilejní ročník z pozice diváka nebyl zvláštní. Ale to jste, myslím, pochopil.
    Souhlasím s Lukášem M. – Půlmaraton slavil 20. výročí, z toho družení Sportuj s námi jej pořádá posledních pár let – myslím, že pět. I na své webové prezentaci pořadatel zmiňuje: „…sportovní část doplňuje bohatý doprovodný kulturní program…“ K tomu už není třeba dalších slov. Měl byste si uvědomit, že Půlmaraton Moravským krasem není jen událostí pro běžce, ale pro širokou blanenskou veřejnost.
    Martin Müller, vydavatel

    Reagovat
    • Vážený pane Müller.

      Bavil jsem se se spoustou lidí, co se zúčastnili jako diváci a byli spokojení s celou akcí také, protože se přišli podívat na skvělé běžce jako jsou Dan Orálek, Honza Kohút atd. A ne poslouchat řinčení hlasité hudby. Za hudbou si lidé zajdou na koncert.

      Když pořád píšete o té kultuře, tak to srovnejme s Blanenskou desítkou, které jsem se rovněž zúčastnil.

      Je to velký závod s téměř stejnou účastí závodníků jako Blanenský půlmaraton, kde se očekává velká divácká účast a nevystupovala tam vůbec žádná hudební skupina, takže kultura podle Vašeho měřítka byla nulová. A rozhodně si nemyslím, že město na tuto akci nepřispělo žádné peníze, o sponzorech ani nemluvě.

      S pozdravem Michal Krška

      Reagovat
      • Pane Michale, mrzí mne, že to vidíte takto jednostranně. Já vím zase o spoustě těch, kteří letos na půlmaraton nešli jen proto, že tam pro ně pořadatel nepřipravil nic zajímavého na pódiu. Vím, že jde především o událost sportovní, ale proč to v loňských ročnících šlo ruku v ruce s pěkným kulturním programem a letos ne?
        Znovu opakuji – PMK je událost hodna pozornosti a určitě si zaslouží podporu, ale mrzí mne, že pořadatel se letos na kulturní část (kterou tolik propaguje na svých stránkách) tak trochu vykašlal. Je to škoda.
        Blanenská desítka je trochu jiný příběh – za prvé se konal teprve druhý ročník, za druhé pořadatelé na kulturu nikoho nelákají. Zatím se BD prezentuje jako událost čistě sportovní. Srovnání tudíž není na místě.
        Zdravím Vás a přeji vše dobré.
        M. Müller

        Reagovat
      • Díval bych se na to s nadhledem… Ale je tu fakt, že za peníze které pořadatel dostává toho v části kulturního a doprovodného programu dělá čím dál méně! Toto jsou texty z webu akce: Program Půlmaratonu Moravským krasem je pojímán ve sportovním duchu a také má kulturní charakter. Během dne na podiu nebo mimo něj vystoupí taneční a hudební skupiny. Také je připraven další doprovodný program. NEBO: Sportovní část doplňuje bohatý doprovodný kulturní program. Tak když nás někdo krmí tímto, tak to aspoň dodržuji. Já sice na desítce nebyl, ale našel jsem si web, kde píší že jsou sportovní festival pro celé rodiny (o kultuře nic), tak pokud tam nic nebylo, tak asi to tak pořadatel chtěl a nezaklínal se tím. Na půlmaratonu jsem byl několikrát, ale letos jsem se těšil na něco navíc, když to byl 20. ročník, ale nic. Pánové, ukončeme to. Tady to nevyřešíme. Každý si udělá svůj názor a podle toho se zařiďme za rok 😉

        Reagovat
  • Je tam spousty pravdy v tom článku! Pořadatelé to rok od roku odrbávají a letos když se měl slavit 20. ročník, největší pořadatelský děs, prostě už jen co nejvíce vydělat a co nejméně investovat (hlavně doprovodný program,..). Takto bych neslavil ani narozeniny největšího nepřítele. No, ono se vlastně nic neslavilo, natož 20 let akce, kterou větší část let držel při životě úplně někdo jiný něž současný pořadatel. A na to město dává tolik peněz a nejen město? K zamyšlení to určitě je.

    Reagovat
  • Dobrý den. Kritizovat umí každý. Zkuste si ale pročíst nějaká fóra, kde se vyjadřují bězci samotní. Já je četl a od všech jsem četl jen slova chvály. Já sám půlmaraton běžel a byl jsem maximálně spokojený s věškerým servisem pro běžce.

    Lidé rozhodně přišli na závod samotný a až tolik je nezajímá kdo že vystupoval na pódiu.

    Co se týče profesionality fotek, tak fotky pana Parmy na oficiálním webu spolku sportuj s námi mi přijdou skvělé.

    A to, že se posunutý závod konal v blízkosti ruin hotelu Dukla a po rozkopaných nedokončených silnicích bych moc nevytahoval. A když už tak kritizoval město Blansko, případně stavební firmy, protože obě akce měli být dávno před startem závodu dokončené! Takže volba termínu byla v pořádku. Nemyslíte?

    A jestli vám není po vůli, že tečou peníze do spolku, který sídlí v Boskovicích, tak se podívejte, kam za dobu své činnosti dotáhli PMK. Rok od roku stále stoupá obliba tohoto závodu a letos padnul rekord v počtu běžců.

    Michal Krška

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..