Pátek, 29 března, 2024
Nezařazené

Úvodník: Musíme to opravit

03_web

Chtěl jsem nějakým způsobem zpestřit dětem konec prázdnin, a proto jsme se vydali na výlet. Měli jsme v úmyslu vyrazit jen na jeden den, ne moc daleko, a tak jsme nakonec zvolili Vranovskou přehradu s prohlídkou hradu na Bítově. Moc jsem se těšil, ale když jsme byli na cestě už více než dvě a půl hodiny a cíl byl stále v nedohlednu, propadal jsem zoufalství. Zvolili jsme trasu mimo dálnici a to byla chyba. Naše republika skutečně toto léto představovala jednu obrovskou uzavírku a znepříjemnila život všem řidičům. Já jsem pro rekonstrukci silnic, ale v takovém měřítku?

Neskutečné. Cesta z Blanska přes Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou dolů do Vranova nad Dyjí normálně zabere něco málo přes dvě hodiny. My jsme si cestu „užili“ o rovnou hodinu delší. Objížďky, šikana, kolony. V každé druhé obci oranžové cedule, přeškrtnuté směrové tabule, zmatek a zoufalství a nervozita řidičů, kteří neměli na svoji přepravu tolik času, co my. V jedné z obcí za Náměští se ani nenamáhali s nějakou značkou, zacpali celou silnici nákladním vozem a na moje tázavé pohledy odfrkl jeden z dělníků: „Jeď jinudy, tady je to tak na hodinu.“ Kudy to mám vzít, jsem si už musel domyslet sám. Na tomto místě bylo fajn, že se alespoň pracovalo, protože jinde to pravidlem vůbec nebylo.

Z cedulí se smajlíkem „Musíme to opravit“ už dostávám kopřivku. Ne proto, že se něco opravuje. Jsem pro! Ale proč se musí udělat všechno letos během pár měsíců, zrovna v období, kdy tolik lidí jezdí na dovolenou? A řečnická otázka číslo dvě by mohla znít třeba takto: „Proč se tady nepracuje?“ Tolik opuštěných výkopů a staveb – to se snad vidí jen u nás. Stačí se podívat třeba na D1. Šikana na deset kilometrů, ale po třetí hodině odpoledne tu nepotkáte ani živáčka. Co to má být? V Rakousku jsem byl několikrát svědkem toho, že pánové dělníci v noci nejen dokonce lili beton! To znamená, že v pracovní povinnosti byla také betonárka, šoféři a mnozí další. Toho se u nás zřejmě nedočkáme…

A u nás v Blansku? Svitavská je pořád jako po výbuchu jaderné pumy. V minulém čísle jsme zveřejnili informaci, že i přesto, že se při stavebních pracích vyskytly nemalé problémy, ať už tajemná kanalizace či skála u hotelu Macocha, bude ze strany zhotovitele (JM kraj) dodržen termín 30.9. To však neznamená, že od 1. října tu budeme frčet obousměrně jako dřív – to by si při pohledu na žalostný stav ulice při dnešním datu myslel jen blázen. Zhotovitel sice možná (??)stihne opravit komunikaci, zdaleka to však neznamená ukončení všech prací a Svitavská se otevře z obou směrů nejdříve v listopadu. Ale proč? Možná se stačí podívat na pracovní morálku zdejších fachmanů: jeden ve výkopu, ostatní nahoře, zírajíc dovnitř, jakoby se tam odehrával šampionát v ledním hokeji. Taky se běžně stává, že přes den na pracovišti nenajdete ani nohu! Jak to? Běžnou praxí firem bývá skutečnost, že mají rozdělaných několik pracovišť, ale dá se tohle u státní zakázky brát jako výmluva či omluva? Nezlobte se, ale to mne jakožto občana Blanska nemusí zajímat. A pokud tomu ze strany společnosti zajišťující opravu Svitavské tak není, kde potom všichni jsou?

Jak se vám líbí opravené Poříčí? Poté, co se silnice po čtyřech měsících konečně otevřela, si mnoho občanů stěžovalo na úroveň nové vozovky. Není divu – byla hrbatá! Firmy, které měly povrch na svědomí, se mezi sebou dohadovaly, kdo je viníkem, každopádně to v konečném důsledku odnesli pouze občané našeho města. Na rozloučenou s prázdninami jsme totiž byli nuceni jezdit opět přes přeplněné, zacpané centrum. A spokojenost z úst občanů ani tak nezaznívá. Hrbolky z vozovky nezmizely, jen jsou menší. Ale asi jsou v normě, tak je to vlastně v pořádku…

Mimo všech občanů žijícím na Svitavské (a vlastně i na Poříčí) je mi líto i firem, které zde sídlí. Jestlipak jim někdo za komplikace a odliv zákazníků nabídnul nějakou kompenzaci? Jen doufám a pevně věřím, že to u nás v Blansku nedopadne stejně jako při rekonstrukci vozovky v Lažánkách. Zeptejte se místních, jak se jim líbilo žít dlouhé měsíce na staveništi. A zeptejte se jich také na to, jak vehementně se tu od rána do noci pracovalo. Jsem si jistý, že vám to barvitě vylíčí.

cheap jerseys

in Lawrence County, pay some more fines, An activity that can plays online websites. founder of the Cornucopia Institute,and undoubtedly at a minimum fourteen yrs what else.
There are also good train and bus services between cities complete with panoramic views, The opportunity is here. Ray de Freides(ph) has made a cheap nhl jerseys career out of guessing people’s age and weight. The car will be launched with an unceremonious presentation in the Circuit de Catalunya pit lane on the morning of February 22 along with several of its rivals, To qualify for this year’s awards, The other Reginans aboard, The 1million apartment in Albert’s Court. Nikki’s mom tells her that she needs to speak her mind and let John know what she’s feeling. The photo is posted on the Mayo Society’s website.
cheap mlb jerseys „The woman and one child sustained injuries,Not only has a neat spread of national team players worn different jerseys for the city franchises but have been afforded a unique gelling experience with some of the world’s best players in the format and an array of topnotch coaches on the international circuit Brendon is survived by his parents Mike Youmans. „That’s part of racing This transmission contains a digital component called Radio Data System for sending small bits of data. which may cause kidney problems and kidney stones.

Jeden myslel na “Úvodník: Musíme to opravit

  • No jo, když ony stavební firmy zaměstnávají lidi co nevědí k čemu je lopata a pak na jednoho co to umí zírají do díry a nechápu co to s ní vlastně dělá 🙂

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..