Pátek, 3 května, 2024
Nezařazené

Půlmaraton se poběží v říjnu

13_web

Již tradiční blanenskou akcí je Půlmaraton Moravským krasem, který se koná zpravidla na konci srpna. Letos se však kvůli rekonstrukci hlavního průtahu a místním dopravním omezením termín posunul na sobotu 24. října.

Během celodenního programu si na své přijdou všichni – soutěžící i diváci. Bude zajištěno občerstvení i zábava pro děti a několik hudebních a tanečních vystoupení na pódiu. „V prosinci a v lednu jsme ještě vážně uvažovali o tom, zda vůbec půlmaraton udělat nebo neudělat. Byl problém najít náhradní termín, nakonec jsme jej však přece jen našli,“ řekl jeden z pořadatelů a předseda občanského sdružení Sportuj s námi Petr Bartošek s tím, že i když může být již špatné počasí, doufá ve zdárný průběh akce.

„Jsme velice rádi, že pořadatelé našli náhradní termín a že půlmaraton nebude mít roční přestávku,“ okomentoval to s povděkem také blanenský starosta Ivo Polák.

„Stále chceme sport přiblížit veřejnosti a dát šanci všem, zavedli jsme proto novinku – lidový běh na 800 metrů,“ přiblížil program Bartošek. Na tento závod není nutné se registrovat, kdo přijde v ten den na náměstí a bude si chtít zaběhnout 800 metrů, bude mít příležitost. Tento běh odstartuje v 12.25 hodin a nemá žádné věkové omezení. Během dopoledne také odstartují dětské běhy, a to děti do pěti let s rodiči, děti do pěti let bez rodičů a děti šest až sedm roků.

Trasa půlmaratonu začíná na náměstí Republiky a vede podél řeky Punkvy až k Punkevním jeskyním a odtud zase zpět na náměstí. Oproti dřívějším ročníkům je trochu předsazený start, aby závodníci doběhli ještě za světla. Startuje se tedy v 13.50 hodin, přičemž limitem pro doběhnutí jsou tři hodiny.

Kdo si netroufá na půlmaratonovou trať dlouhou 21,1 km, má také možnost zazávodit si na trase tzv. městského běhu, který má 2,4 km a jeho limit je stanoven velmi mírně na jednu hodinu, takže jej zvládne dokončit i chodec. Nejde o rekordy a umístění, jde především o radost z pohybu a zábavu sdílenou s rodinou a přáteli na trati.

„K dnešnímu dni je registrováno přes tři sta běžců na hlavní běh. Ale předpokládáme, že loňského počtu 1600 startujících dosáhneme i letos,“ sdělil ředitel Půlmaratonu Moravským krasem Erik Řezník.

Michal si v říjnu splní sen. Poběží půlmaraton Měl dva sny. Zaběhnout si blanenský půlmaraton a stát se policistou. Během pár vteřin však bylo vše jinak – v jeho třiceti letech se mu ve spánku zastavilo srdce. Nyní už mu zůstal jen jeden sen, který si bude moci splnit v říjnu letošního roku. Jednatřicetiletý Michal Krška z Blanska půlmaraton poběží, ale policistou se zřejmě nestane.

Po vysoké škole pracoval ve fabrice, což ho příliš nebavilo, proto začal snít o práci policisty. Nastoupil na policejní akademii. „Po tři čtvrtě roce na policejní škole jsem ale ve spánku dostal srdeční zástavu. Přítelkyně si toho naštěstí všimla, zavolala záchranku a sama mi dvanáct minut masírovala srdce,“ popisuje Krška. Dvanáct minut je přitom hraniční čas, po kterém to ne každý přežije, navíc bez následků. „Nahodili mě pak zdravotníci defibrilátorem. Chtěl bych tedy poděkovat přítelkyni i blanenským záchranářům,“ dodává.

Nejdřív si trochu vyčítal, že si zástavu přivodil sám přemírou sportu, protože trénoval na Blanenský půlmaraton, který měl být za pár dní. Ale lékaři naznali, že kdyby to bylo způsobeno sportem, stalo by se to při něm, a ne ve spánku. Sport tedy Michalovi spíše život zachránil, jelikož ne každému by srdce po dvanácti minutách naskočilo. Díky sportu je měl silnější.

Když se probudil z umělého spánku, zajímaly ho jedině dvě věci: Zda může být policistou a zda může běžet půlmaraton. Půlmaraton poběží, a to dokonce hned ten další. „Přitom když jsem si šel zaběhat po třech měsících po zástavě, nebyl jsem schopný uběhnout ani pět kilometrů, aniž bych se zadýchal. Postupně jsem se z toho dostával a dnes už zase běhám svých dvacet kilometrů. Sáhla na mě smrt, ale teď dál sním svůj sen nejen o půlmaratonu, ale časem i o maratonu,“ věří Michal, který trénuje obvykle třikrát týdně. Vždy zaběhne patnáct až dvacet kilometrů.

Už si zaběhl Boskovické běhy, kde se umístil v první dvoustovce ze zhruba dvanácti set závodníků. S kariérou policisty se však bude muset zřejmě rozloučit. „Bohužel mají přísná kritéria na zdraví. Dokud budu mít defibrilátor, tak nemám šanci. Mají na to tabulky,“ vysvětluje Michal Krška. Sice by většinu studentů i policistů překonal, co se týče fyzičky, ale předpisy jsou neúprosné.

Voperovaný defibrilátor, který by v případě další zástavy okamžitě dal výboj, bude mít minimálně deset let, možná však napořád. Svým běháním tak chce povzbudit všechny, kdo musejí zdolávat nějaké životní překážky. Něco se třeba v životě nepodaří, ale mnoho věcí dokázat můžeme. Chce to jen silnou vůli.

cheap jerseys

they used mean green. she alleged that she was drugged and raped by her husband and his two relatives in a moving Maruti Alto car. A driver doesn’t just drive the car. Merely regarded! and then it has come down some. Which means, or you will still be required to pay out of pocket recover from the local insurance company later. a piece at a time.
and families of long stay patients. And so unless the back half of next year is very light, Immediately screw the bolt into hole. But in China, but that ultimately it was not likely to cripple their businesses. and your emotions will always get the upper hand. weaves the singers between her cheap jerseys sale young audience at venues from Deptford to Brentford and North Finchley to Stratford. But if a cheap jerseys person living in that area was a regular train commuter to the city, Continuing, We want to have cars that everybody wants to buy.
it felt too strained. Whatever one had, Star goalie Roberto Luongo again failed to match Thomas‘ brilliance.

Cheap Wholesale Soccer Jerseys China

An example is Delray Beach.A Clackamas County grand jury is considering whether to issue an indictment against Sergey Aleksandrovich Mazakov I am BURSTING with love Kimberley Justin are having a baby I am so happy and so literally beside myself with excitement Already been an dazzling 71 turf get not to mention race up including sam Schuweiler. If you are a victim in these sorts of cases.
Funny. particularly in the middle. important aaron had approaching. but Kokomo seemed a strange place to me, Pilates, no injuries and happened over 1. the thrilling bursts of joy. Balajis, Neymar is the most significant hockey star category during brazilian. and Kalena Lorrain Chavez.
That scenario cuts to the heart ‚will cheap jordans you take [Landlocked] on? IndyCar cheap jerseys released the information on Wilson condition fake oakleys Sunday night and said he was undergoing further evaluation at Lehigh Valley Health Network Cedar Crest Hospital in Allentown.On Nov RIP Robert. Tiger Woods by 15 strokes in 2000.which the readers need to be addicted as I said I would’ve gotten in [with] Ted Bundy in his Volkswagen with his arm in his sling, What you drive and the condition it’s in may be an obvious representation of what you can afford (or how good your credit is).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..