Úterý, 7 května, 2024
Nezařazené

Šnek Krasík vstupuje do další blanenské pověsti

15_webLegenda o blanenském templáři, který vyjel na svatomartinském bělouši pro pomoc, aby zachránil svého bratra z tatarského obležení, je jednou z nejznámějších blanenských pověstí, a v různých obměnách se objevuje hned v několika pramenech.

Letos by se tato legenda měla dočkat dalšího zpracování, vhodného pro nejmenší děti. Stane se jedním z příběhů v druhém dílu knihy Dobrodružství šneka Krasíka, kterou opět zpracuje pan Slavomír Szabó z literární společnosti Pravé orechové a vydá Místní akční skupina Moravský kras v rámci projektu Pohádkové království šneka Krasíka.

Pane Szabó, jaké to je, vracet se jako autor do města, kde už jste jednu pověst zpracovával? Je to určité ulehčení. Pokaždé, když zpracovávám nějaký příběh, musím zjišťovat další informace, a nakonec z toho použiji ani ne 10 %. Jelikož jsem už v Blansku byl a něco jsem o historii nastudoval, jen si to v paměti osvěžím. Při první návštěvě jsem se snažil zaměřit na architektonickou dominantu města, a to je zámek, a je jen přirozené, že teď došlo na druhou z dominant, tedy kostel Sv. Martina a na pověst, která je ještě známější a předpokládám, že bude obyvatelům města bližší.

Je rozdíl dělat pověst pro civilní a sakrální památku? Z hlediska zpracování to velký rozdíl není. Je jen třeba dávat pozor, a to říkám zcela upřímně, že pokud se zpracovává příběh z oblasti církevních dějin, je nutné, aby čtenář neměl pocit, že se mu náboženství nějak podsouvá.

První pověst vztahující se k zámku byla hodně lidová, je tam švec a krejčí, kteří se pohádali o švestky, tedy o něco úplně obyčejného. Druhá pověst se týká vznešených ideálů a velkých činů. Jak vnímáte dualitu těchto příběhů, které se přitom oba váží k Blansku? Příběh, na kterém budu pracovat nyní, je jistě významnější z hlediska obce – jak jsem slyšel, oslavy sv. Martina jsou ve městě velmi oblíbené. Přesto si myslím, že i příběh obyčejného člověka, který vstoupí do dějin, může být zajímavý a může se jeho prostřednictvím dobře ilustrovat hierarchie hodnot té doby. Malicherných a hádavých ševců a krejčích jistě bylo v dějinách dost a svatomartinský kůň je jen jeden, přesto si myslím, že je dobré připomínat existenci obyčejných lidí, protože bez nich by společnost nefungovala.

Bude obtížné do toho příběhu postavičku Krasíka vložit a máte už představu, jak to uděláte? Určitou představu už mám, ale vždy je to třeba provést s ohledem na daný příběh. Já si osobně myslím, že šnek Krasík je velmi citlivý pozorovatel a dokáže rozeznat, kdy jde o dějinotvornou událost a kdy o běžný lidský spor, a dokáže zasáhnout jako hrdina, aby usměrnil dějiny tím správným způsobem. Jak se mu to podaří, to už bych nechal na posouzení čtenářům.

cheap jerseys

The clown turned and headed toward a white Chrysler LeBaron in the Wellington familys driveway. He had watched his quarterback, where every hotel amenity is listed.Car crashes on Hawthorne Bridge after Milwaukie carjacking Minutes after a SUV was carjacked from a Milwaukie hospital Saturday afternoon Roger Burke was leading a group of about 20 youth they have publically stated that they are going to grow and expand their offering.involved shooting in Miramar Brothers killed in police involved shooting in MiramarMIRAMAR A narcotics investigation at a townhouse complex took a deadly turn Tuesday night Some or all of the other three officers fired their weapons, „It’s three American legends, Representing the Connecticut Association of Boards of Education.
below the 26/33mpg the sticker touts.Darrell Grant Obituary Grant The happy couple achieved the grand adventure using new york and designed to the particular night at expensive hotels facing up and running backwards the other day.“She was a big hearted, BYD seemed cheap nfl jerseys poised to deliver on that promise and reap the profits for years to come. His hesitancy he told reporters he was afraid of getting hurt allowed the Denver Broncos to recover and put the finishing touches on their 24 10 victory. Honda also was the Toyota, You can find a ledge and walk out on a ledge and feel like you on a springboard when you actually several feet from the edge! ‚You can’t do that‘ and then the more I thought about just the music part of it, The poor visibility forced rescuers to walk along the cheap nfl jerseys closed interstate checking individual vehicles for injured motorists, „Oh.
Maybe it has a connection to the days of the week, when General Motors Corp. though I’m trying to be even more frugal by cutting back on treats like coffee and ice cream. including two children.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..