Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Kolárka se nevzdává!

Přestože město Blansko nepodpořilo projekt spolku Circulus na vybudování stálé divadelní scény po zbouraném hotelu Dukla (vyjádření obou stran jsme otiskli v minulém vydání Monitoru), divadelníci dále sní sen o potřebném zázemí a podnikají další kroky. 

Podle vyjádření předsedkyně spolku Evy Petrželové byla jedním z komunikačních nedorozumění skutečnost, že autoři myšlenky nebyli informováni o tom, že mají svoje plány soustředit pouze do sklepních prostor a nevyvyšovat je nad úroveň stávajících stropů sklepení. Měli se zkrátka držet při zemi, a to doslova a ve všech ohledech, především s finančními nároky na vybudování divadla.

„Určitě na město půjdeme znovu s dalším návrhem, který bude divadlo situovat pouze do podzemních prostor,“ uvedla Petrželová s tím, že kdyby byly na začátku jasně stanoveny hranice ze strany vedení města, drželi by se jich již při tvorbě prvního projektu.

„V původním záměru se nehovořilo o nějaké nadstavbě pro tahy na jevišti a podobně, proto jsme divadlo Kolárka požádali o vypracování projektu a jeho financování. Předložený projekt jsme podrobně prozkoumali, ale jelikož byl investičně velice náročný, chtěli jsme mít nějaké záruky. Pokud by to bylo vyprojektováno bez nadstavby nad prostor Dukly, nemáme se o čem bavit,“ naznačil starosta města Blanska Ivo Polák, že s takovým projektem by divadlo Kolárka mělo rozhodně více šancí uspět.

Vedení města nyní připouští možnost, že by divadlo v centru města ještě vzniknout mohlo, pokud přijde spolek se skromnějším záměrem. „Uvažujeme v budoucnosti o pronájmu podzemních prostor. Koncem jara nebo v létě bychom mohli vypsat záměr. Jestliže se divadlo Kolárka přihlásí do výběrového řízení, bude vítáno, pokud splní podmínky pronájmu,“ sdělil starosta.

Dukla nebo ulice Kollárova
Nedůstojné podmínky pro herce i pro diváky. Taková je současná situace na ulici Kollárova v budově základní umělecké školy. „Mapovali jsme situaci v širokém okolí a každé dvacetitisícové město malou divadelní scénu má a město alespoň minimálně podporuje jeho činnost,“ řekla Eva Petrželová.

Ponechat divadlo Kolárka ve stávajících prostorách by totiž bylo dalším z možných řešení, ovšem v takovém případě by bylo třeba při plánované rekonstrukci počítat i s úpravou jeviště a hlediště, které by splňovalo jednak bezpečnostní podmínky, a jednak určitý komfort pro diváky, kteří dnes musejí sedět na plastových židlích. „Také by bylo potřeba vyvýšit strop nad jevištěm,“ zmínila předsedkyně spolku Circulus. Prozatím se však počítá zejména s vybudováním tanečních sálů, které škole zcela chybí.

Rekonstrukce by se měla uskutečnit během následujících dvou let díky dotacím z Jihomoravského kraje, přičemž kromě zbudování tanečních sálů je nutné hlavně opravit střechu. „Největší problém je se střechou, protože tam zatéká,“ připustil starosta Blanska Ivo Polák. V roce 2017 by se tedy měla opravit střecha a o rok později by se pravděpodobně řešily dispoziční úpravy uvnitř budovy.

Ovšem osud divadla Kolárka je nejistý i na této půdě. „S ředitelem Základní umělecké školy Blansko máme uzavřenou nájemní smlouvu do 30. června 2017. Nemáme jistotu, že bude souhlasit s prodloužením nájemní smlouvy,“ uvedla manažerka divadla Kolárka Lenka Skotáková.

Eva Petrželová upozorňuje, že činnost spolku není soukromá, jak se vyjádřilo již dříve vedení města. „Dále se ohrazujeme proti nařčení, že jsme alternativní divadlo. Uvádíme klasická autorská představení i pohádky pro děti. Chceme například rozšířit spolupráci se školami, mohly by sem chodit častěji na divadelní představení, která zapadnou do jejich vzdělávacích programů,“ řekla Petrželová s tím, že by rádi pozvali i další herce, například z divadla Marta při JAMU v Brně. Ti jsou ovšem zvyklí hrát v jiných technických podmínkách, které jim současné divadlo Kolárka neumožňuje.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..