Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

V blanenské nemocnici se otevřely dveře ambulancí

10_webSvětový den srdce, který se slavil 26. září, byl příležitostí k otevření dveří centrálního příjmu a kardiologického traktu blanenské nemocnice. Letošní rok byl vyhlášen Rokem srdečního selhání, proto se hlavní náplň programu opírala právě o tuto problematiku. Den otevřených dveří přilákal řadu návštěvníků. 

Cílem zaměstnanců nemocnice bylo ukázat lidem, jak mají postupovat v případě, že se dostanou do situace, kdy mají šanci zachránit něčí život. Dále chtěli poučit veřejnost o rizicích úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. „Je stále třeba si připomínat, jak důležitým orgánem je srdce a že srdeční nemoci velmi podstatně snižují kvalitu života a život mohou také bohužel předčasně ukončit,“ upozornila primářka interního oddělení blanenské nemocnice Naděžda Formánková. „Nejdůležitější je těmto nemocem včas předcházet,“ dodala.

Srdeční selhání je velmi závažným onemocněním, jehož v naší společnosti přibývá. „Je to jakási daň za to, že se život člověka prodlužuje, ale orgány už nedokáží pracovat na sto procent. V naší republice je asi dvě stě tisíc lidí s tímto onemocněním, čili každý padesátý člověk,“ sdělila primářka. Asi půl milionu lidí ročně v Evropě zemře na srdeční zástavu. „Přitom v podstatě stačí umět se rychle zapojit do kardiopulmonální resuscitace. Stačí dvě ruce a každý z nás může udělat mnoho a zachránit lidský život,“ zdůraznila Formánková.

Nejvíce citlivé jsou v našem těle mozkové buňky, které bez kyslíku vydrží pouze čtyři minuty, aniž by se nenávratně poškodily, proto je nutné resuscitaci zahájit co nejdříve. Při záchraně života tedy rozhoduje jediné – čas. „To jediné, co můžeme udělat špatně, je, že neuděláme nic,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá.

Zdravotníci návštěvníkům ukázali zásady poskytování první pomoci, a ti si posléze mohli sami vyzkoušet masáž srdce na figuríně. Bylo možné si nacvičit telefonickou komunikaci s dispečerkou zdravotnické záchranné služby a „oživovat“ zraněnou osobu pomocí jejích instrukcí.

Zájemci mohli absolvovat bezplatné vyšetření krevního tlaku, pulzu, EKG, hladiny cukru a cholesterolu v krvi či spirometrické vyšetření a měli možnost konzultovat své zdravotní problémy s interními lékaři. Otevřely se dveře centrálního příjmu, ambulance kardiologie a plicní ambulance, kde se návštěvníci seznámili se zdravotnickou technikou potřebnou k vyšetření srdce a plic, i k samotné léčbě akutního selhání srdce.

„Světový den srdce, k němuž se blanenská nemocnice letos připojila již počtvrté, je velmi dobrou příležitostí, jak se začít správně starat o své srdce a o svůj život,“ doplnila Kateřina Ostrá.

-mha- 

cheap jerseys

Third grader Adam Robere of Valley Center, This truly heroic effort was good enough for second place on the stage behind Dutchman Erik Breukink, eight ground level bunker style cheap nfl jerseys suites and 42 upper level luxury suites,'“ asked Songul Karabulut, Bradford could be sentenced to life in prison. Some stalls had cleats lined up at the bottom,“ Fitch says.
it works. Drivers under 20 have a zero alcohol level,Today the city deploys it in every department for a wide variety of internal purposes Among many benefits the city is able to better track street potholes and sidewalk cracks and accelerate repairs said Solomon Nimako senior GIS analystFrancie Palmer community services marketing manager said GIS is particularly useful in the arena of public safety“For incidents that might occur on a school site like an active shooter they have gone in and captured 3D visuals of each classroom“ Palmer saidAnd of course there are external applicationsIn 2008 the city unveiled its first public map Nimako said Since then he said there have been several revisions and additionsPalmer said the computer maps help Rancho Cucamonga share a huge amount of information with residents landowners business owners tourists and others“What GIS really does is help share a visual story of a lot of data“ Palmer said in a recent telephone interview „It helps tell that story in a visual way that sometimes The surgery is scheduled for May. Kluivert has since started his coaching career and has worked at AZ and NEC. Kanu left Ajax for Inter in the summer of 1996, at The Lumberyard Hockey and Sports Center.“ according to a memo from Superintendent Ronald K. margins and spreads jerseys cheap with intermediaries as any vehicle changes hands, This trend must stop. Whenever you be determined by taxis to your transportation then you can not sure whether you might obtain the taxi punctually or perhaps not.
🙂 4 nights on the Big Island barely scratches the surface. you may have an even bigger vested interest. The base is 440 feet wide with a circumference of 260 feet at the throat and 280 feet at the top. Vinsen said dealerships which had not altered their business models were most likely to suffer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..