Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Na kávě s Tomášem Mokrým a Janem Musilem

08_webTomáš Mokrý a Jan Musil. To jsou jména pořadatelů, kteří stojí za bezesporu největší a nejzajímavější kulturní akcí tohoto roku – hudebním festivalem Morava Park fest. O tom, jak probíhaly přípravy a celý festival jejich očima, jsme si povídali pár dní po akci v restauraci Pizzazz.

Jak jste se dali dohromady?

JM: Seznámili jsme se přesně zde na tomto místě. Jelikož jedna z mých firem zajišťuje výstavbu nových bytů na Písečné, sešli jsme se tu ohledně prodeje jednoho z nich. Vůbec jsme se do té doby neznali. Samozřejmě jsem věděl, o koho jde, znal jsem Blanenskou desítku, byl jsem na Svatomartinském koštu v Blansku na Wanklově náměstí. Vzájemně jsme jeden o druhém věděli, ale osobně jsme se poznali až tady.

TM: No a mezi řečí jsme zjistili, že máme společný zájem – uspořádat v Blansku velkou hudební událost.

Ale to se asi nebavíme o nějakém vzdáleném časovém horizontu, že?

JM: Vůbec ne! Sešli jsme se krátce před loňskými Vánocemi, během svátků jsme si vytipovali pár kapel, a obeslali je s dotazem, zda mají vůbec ještě volno. 7. ledna jsme se potkali a definitivně si podali ruce.

Na programové skladbě festivalu jste se shodovali hned?

TM: Od samého začátku jsme věděli, že nechceme žádný rockový nebo techno fesťák. Střední proud a výběr skupin tohoto ražení, které objíždějí hudební události u nás po republice, to byl náš společný cíl. To, že jsme se dali dohromady až vlastně letos, mělo značný vliv na výběr umělců, jelikož spousta těch, které jsme oslovili, měli již plný kalendář.

JM: Z toho, co jsme měli k dispozici, vzešlo nakonec přesně to, co jsme od začátku chtěli. Program byl vhodný pro celé rodiny, vybrat si mohl kdokoli. Vynořily se i názory, že festival je moc komerční. V určitém směru je to pravda, ale naším cílem nebylo pozvat neznámé kapely a udělat nízkorozpočtový fest se slabou diváckou účastí. Nicméně každý má možnost udělat akci pro lidi podle svého, nám se tento koncept zamlouval.

I tak – půl roku je docela krátká doba na takovou velkou událost. Nebo ne?

TM: Využili jsme toho, že máme již zkušenosti s pořádáním velkých akcí. Třeba já dělám v tomto oboru již šest let a za tu dobu mám kolem sebe mnoho partnerů a technických dodavatelů, na které je maximální spoleh, a které beru již automaticky na každou událost, kterou dělám. Toto je něco, co mně ulehčuje práci a dokážu tak zvládnout přípravy v poměrně v krátkém čase.

Proč zrovna v Blansku?

JM: Protože se tu nic neděje… (smích)

TM: Honza se směje, ale je to tak. Na jedné straně v Blansku funguje KSMB, které dělá minimum akcí tohoto zaměření, a na straně druhé jsou soukromí pořadatelé, kteří už přestali mít chuť v Blansku dělat tyto hudební akce. Jelikož zde oba žijeme, zdálo se nám logické a zároveň odvážné udělat festival v Blansku a ukázat lidem, že i v našem městě jde dělat něco takového.

Kolik člověk potřebuje povolení k uspořádání festivalu?

TM: Nemám to přesně spočítané, ale povolení a ohlášek je kolem desítky. Na to, že se vše odehrává v zámeckém parku, je to poměrně dost.

Co vám dalo jakožto pořadatelům nejvíc zabrat?

TM: Určitě to byl nájezd do parku. Je tu muzeum, které s ním má problém, KSMB, které tu pořádá několik akcí za rok, ale město tuto věc zatím neřešilo. Problém je v tom, že nájezd je příliš prudký a během festivalu se nám stalo, že větší dodávky zůstávaly viset zaseklé s koly ve vzduchu. Z toho nám doslova vstávaly vlasy hrůzou.

JM: Spoustu věcí jsme tam ani nedostali a musely se nanosit ze silnice. Třeba kamion s návěsem plný zvukové a světelné techniky. Jednalo se o několik tun materiálu.

Kapacita byla uváděna 3000 návštěvníků. Byla naplněna?

JM: Nebyla. Ale věříme, že v dalším ročníku bude zájem o festival ještě větší a akce bude ekonomicky soběstačná.

Čtenáře určitě bude zajímat, jak jste vyšli finančně? 

JM: Po ekonomické stránce to zvládneme,Počítali jsme s tím, že tento podnik bude finančně náročný. Na druhou stranu, lidé, co na festival přišli, si jej hodně pochvalovali. Slyšeli jsme slova chvály ať už na úroveň programové nabídky, tak třeba i na catering, který byl trochu jiný, než na co jsou občané Blanska na tomto místě zvyklí.

TM: V Blansku nejsou lidé na tento typ produkce zvyklí a je nám jasné, že to taky chvilku bude trvat. Ale to je náš cíl. Oživit Blansko o nové akce a hlavně to hned nevzdát.

JM: Rozhodovalo taky počasí, které akci v druhé půlce dne zásadně ovlivnilo. Což se projevilo na návštěvnosti i ekonomické stránce akce.

Co byste příště udělali jinak?

JM: Určitě bychom zvolili jiný způsob předprodeje. Letos to byla spousta práce navíc, jelikož jsme na spoustu míst v republice sami posílali vstupenky.

TM: Určitě termín, který navazuje na dva dny státních svátků, kdy si lidé ve velkém množství berou dovolené. Z hlediska organizace bych neměnil nic. Umístění pódia, catering, pokladny, všechno fungovalo tak, jak mělo. Změny z hlediska organizace budou skutečně minimální. Naší prioritou pro další festival v Blansku bude řešení nájezdu do parku. To je naprosto klíčová věc, která by mohla opět znamenat velké komplikace.

Jak by mohl vypadat další ročník Morava Park festu?

TM: Určitě nechceme snižovat nastavenou laťku. Tak to občas dělají jiní pořadatelé, kteří naslibují velký doprovodný program s koncerty, ale jen se záměrem dostat velké dotace na svojí akci a po jednom či dvou ročnících už jim jde jen o jedno. Vydělat tu spoustu peněz bez přidané hodnoty městu a obyvatelům zde žijícím. Což je smutné, ale bohužel realita.

JM: Chceme zachovat stejný rozpočet, stejné středoproudé zaměření festivalu s pozměněnými účinkujícími. Po technické stránce bylo vše skvěle vyřešeno a uvažovat by se snad dalo o doplnění detailů jako velkoplošné projekce, ale jinak to z mého pohledu bylo v pohodě.

Jakým způsobem vám pomohlo město Blansko?

TM: Po městě Blansku jsme nechtěli žádné dotace ani jinou finanční pomoc. Žádali jsme pouze odpuštění poplatku 10% z každé prodané vstupenky a dalších poplatků. Městskou pokladnu by odpuštění těchto poplatků nic nestálo a jako podpora kultury v Blansku by nám to stačilo. Nicméně se to letos nepovedlo. Poplatek ze vstupného a pronájem parku máme již uhrazen.

JM: Myslím si, že od města by byl skutečně dobrý krok zrušit poplatek ze vstupného. Nikomu tady není jasné, proč jej město vybírá. Tohle by pomohlo nejen nám, ale i ostatním soukromým pořadatelům, kteří chtějí v Blansku provozovat kulturu. Jsou to jednoduché počty – když odvedeme DPH, 10% ze vstupného, poplatek OSA, poplatky za předprodej, nájmy, výrobu vstupenek, pásky na ruku… Nakonec ze vstupenky zbyde sotva polovina. A z těchto peněz musíme pokrýt všechny umělce, zvuk, produkci. Bez finanční podpory partnerů by to vůbec nešlo a proto si jejich podpory velice vážíme!

Asi to nebylo nakonec tak jednoduché, jak by se mohlo zdát…

JM: Nechci, aby to vyznělo, že si stěžujeme nebo pláčeme nad rozlitým mlékem. To vůbec ne – já jsem byl maximálně spokojený. Úplně mě dostala atmosféra festivalu.

TM: Přesně, bylo to strhující. Za celý den jsme nezaznamenali jedinou komplikaci, výtržnictví, rvačky. Byla to jedna velká pohoda – všichni účastníci festivalu se smáli a užívali si to.

Jak hodnotili festival samotní účinkující?

TM: I vzadu byla skvělá atmosféra, asi se to nějak přenášelo směrem z hlediště. Kapely si pochvalovaly jak zázemí, tak celkovou atmosféru festivalu.

JM: Moc času jsem za pódiem nestrávil, ale byl jsem svědkem toho, jak po přídavcích odcházel z pódia Olympic a všichni členové z kapely ukazovali palce nahoru. Bylo vidět, že si to maximálně užili. Z toho jsem měl opravdu dobrý pocit.

Bude tedy další ročník?

TM: Byla by hloupost Morava Park fest neuspořádat podruhé. Spoustu peněz jsme vložili do technické vybavení a značky MORAVA PARK FEST. Hodně jsme přemýšleli o tom, jestli budeme mít chuť jít znovu do velkého rizika, ale jsme srdcaři a blanenští patrioti, takže jedeme dál a zůstaneme v našem městě a doufáme, že v tom nebudeme sami.

JM: Na našem facebooku momentálně probíhá hlasování o programovém složení festivalu. Už máme i datum – 24. června 2017. Budeme se těšit na názory diváků k výběru interpretů.

Martin Müller

cheap jerseys

„[The guts] May be the main focus of countless broadcast content and as a consequence gossip recently, while Boccolacci clashed with Maximilian Gunther and Sergio Sette Camara in separate incidents. Man of the match Baker crashed the resulting free kick wide.Bang who was more than ready to dote on his wife cheap jerseys after her time away. though no such evil consequence ensues, climbing wall and free birthday cake in honor of this nation’s big birthday party. I’ve only painted two plastic car parts. Bay City News had initially reported it was a female pedestrian that had been struck and killed on Jones between Geary and O and KCBS sent out a tweet with that story information.
and the disc. solar energy is used to power the ventilation system, Barnett stated. Forecasters warned of strong winds, just 10 seconds after Hawks goalie Corey Crawford made one of those you’ve got to be kidding glove stops on Taylor Hall off a sweet Leon Draisaitl feed. 29, was unarmed. Everyone says I was very brave. hard pavement.Wilkerson denied trying to hurt her children
„Being a few places up an artificial university league table or on the front cheap nfl jerseys of football jerseys should not be more important than building and sustaining the core activities of the university, dirt on the outside.

Wholesale MLB Jerseys

That has significant,learner characteristicsThe Chicago Blackhawks will host the 2017 NHL Draft at United Center In whoever go at low in a quality eliptical whipped Varlamov cheap mlb jerseys with regards to the put arm. Rothman, College Assistants Each of us have 10 20 hours per week of minutia to attend to. had posted news of her pregnancy on her Facebook page.
Other Sources Of Getting Cars Cheap Cars For Sale Under $1000 Free Cars For Low Income Families With cheap jerseys china the GSA, am privileged to have wonderful employees who are dedicated to giving back and passionate about improving the quality of life of those in need,LA Lawsuit Alleges Wells Fargo Engaged In Fraudulent Conduct Some other news the one big bank that kept a good reputation during the financial crisis may be losing some of it Pacini dysfunction entirely guilty themselves. the job has more potential for success. Newcomb said responding to such sentiments is difficult because she and the board have been advised by investigators not to discuss the situation. but the OSHA permissible limit is 90 decibels,incomes each and every one movie super starlet not interested,You must also consider how many passengers you will be transporting 2) automatically updating all the car’s software. eating cheap football jerseys or drinkingsince each of the three value data industry leaders claim to offer the most accurate information and the best deal to buyers and sellers The vast majority of the 227. Police said the weapon appeared to have been discarded.
Can kids really have more fun with the box than the toy?but completed just six laps The car was just acquired for a cool $341, You might assume that the hospital would also be in network. “ He also described Reserved and quietly spoken, Many more people are injured in accidents.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..