Úterý, 23 dubna, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Františkem Hasoněm

František Hasoň je novou tváří ve vedení města. V posledních volbách kandidoval na druhém místě za KDU-ČSL a po koaličních jednáních se stal místostarostou Blanska. Já sám jsem poznal Františka před mnoha lety jako usměvavého a veselého člověka, muzikanta, který jezdí s kapelou bavit lidi. Prostřednictvím dnešního rozhovoru se s ním můžete seznámit i vy.

Františku, jak se ti líbí na radnici?

Jsem tu teprve pár týdnů, ale už nyní můžu říct, že se mi tu líbí. Pro mne to byla docela zásadní změna, přece jen jsem byl odjakživa zvyklý dělat úplně něco jiného než politiku. A to, že budu jednou sedět na radnici, jsem netušil ani ve snu. Zatím jsem ve fázi, kdy se učím o chodu úřadu, mapuji si terén a seznamuji se podrobně se svými úkoly.

Co je to za úkoly?

Mám v gesci naši nemocnici, územní plán, stavební úřad a společnosti založené městem, tedy Technické služby Blansko a Služby Blansko, kde mám na starosti provoz a ekonomiku. No a ještě k tomu občanské aktivity, čili kontakt s částmi města.

Po volbách jsme nezaznamenali žádnou klíčovou změnu ve vedení města. Je to dobře nebo špatně?

Já si myslím, že je to dobře. Mohou pokračovat projekty, které koalice měla již rozpracované a dost dobře si nedovedu představit, že bych neměl kolem sebe nikoho, s kým bych mohl konzultovat věci, jež jsou na stole třeba i několik let. Z mého pohledu změna není vždy nutná a v tomto případě se udržení stávající koalice jeví jako nejvíc efektivní. Jinými slovy můžeme ihned pokračovat v dosavadních rozpracovaných projektech bez zbytečného zdržování.

Ještě k volbám… Jsi spokojený s výsledky?

Za celou KDU-ČSL mohu říct, že jsme byli velice spokojení. Zaznamenali jsme nejlepší výsledek od roku 1990. Čtyři mandáty se ziskem skoro 14 % hlasů – to jsme neměli nikdy.

Lídr kandidátky Josef Kupčík ti postoupil jako prvnímu náhradníkovi pozici místostarosty. Tohle bylo předem v plánu?

Tohle v plánu určitě nebylo. Situace vznikla během povolebních koaličních jednání. Krátce po volbách nikdo nic neví a mohu upřímně říci, že mě samotného nikdy nenapadlo, že od října budu sedět na radnici ve funkci místostarosty. Na rozmyšlenou jsem měl pouhopouhé dva dny a to, že mé rozhodnutí nebylo jednoduché, asi nemusím zdůrazňovat.

Mohl bys shrnout své dosavadní politické zkušenosti?

Ačkoli se může zdát, že s politikou žádné zkušenosti nemám, není to tak. V předchozím volebním období jsem vykonával funkci zastupitele, působil jsem ve finančním výboru a sociální komisi. Předtím jsme byli v neustálém kontaktu, jelikož už dlouhou dobu sedím ve výboru KDU-ČSL a před každým zasedáním řešíme otázky, které jsou aktuálně na stole. Čili se nedá říct, že bych neměl přehled o tom, co se v Blansku děje. Naopak. Navíc se zajímám i o politiku okresu a Jihomoravského kraje. Zaujímám místo místopředsedy v okresním výboru KDU-ČSL a taky člena v krajském výboru KDU-ČSL. Zde působím dva roky.

Kde jsi pracoval předtím? Proč ta náhlá změna?

Po škole jsem začal dělat se železem a v podstatě jsem u něj zůstal až do října tohoto roku. Nejdřív jsem pracoval v ČKD jako konstruktér, pak jsem odešel do brněnské pobočky TOS Hulín, kde jsem dělal vedoucího vývojové kanceláře. Jak se postupně měnila strategie společnosti, dostávali jsme místo vývojových úkolů stále častěji běžnou konstruktérskou práci a kancelář se postupně rozpadala. Následovala nabídka vrátit se do ČKD na místo vedoucího konstrukce karuselů, které jsem využil. V době, kdy se karusely stěhovaly do Kuřimi, jsme s pár kolegy odešli a dali dohromady soukromou firmu na výrobu karuselů se švýcarským majitelem. Tuto společnost jsem vedl tady v Blansku ještě před dvěma měsíci.

Nabídka funkce uvolněného místostarosty pro mne byla obrovskou výzvou a tak trochu i poctou, že se mohu podílet na vedení města. I když jsem o této možnosti skutečně nikdy ani nepřemýšlel, neváhal jsem. A to i přesto, že od práce s železem je křeslo místostarosty vzdálené poměrně výrazně 🙂

Jak nyní vypadá tvůj všední pracovní týden?

V předchozím zaměstnání jsem byl zvyklý poměrně dost cestovat, jelikož jsem měl na starosti mimo jiné i obchodní styky. S tím je nyní konec, ale neznamená to, že by mně ubylo práce. Zatím to vypadá, že to bude naopak. Zástupci nejvyššího vedení města často plní povinnosti po večerech i o víkendech, kdy se zúčastňují nejrůznějších akcí apod.

Ráno chodím na úřad na sedmou hodinu a domů odcházím většinou kolem páté. Každý den absolvuji různé schůzky, například s ředitelkou nemocnice, šéfy odborů a firem, které mám v dikci, také už za mnou bylo pár lidí s žádostí o radu. Koncem listopadu jsem byl na slavnostním otevření nové družiny ve škole TGM, na festivalu Rajbas, v knihovně na křtu knihy, rozsvěcení vánočního stromu na náměstí a čeká nás celá řada dalších akcí, na kterých by zástupci města neměli chybět.

Práce je to hodně pestrá, ale časově dost náročná. Určitě více než jsem byl zvyklý v předchozím zaměstnání. Ale nestěžuji si, baví mě to. Čeká mne asi i oddávání snoubenců a na to se moc těším, jelikož jsem dřív do obřadní síně chodíval hrát a zpívat, nyní to poznám z druhé strany.

Pravdou je, že jsem tě poznal jako hudebníka, co s kapelou hrává po okrese na plesech, svatbách a oslavách. Jak půjde dohromady muzika a práce na radnici? Bude mít Blansko zpívajícího místostarostu? 🙂

Zatím to vypadá, že ano 🙂 Pokud nebude nikomu vadit, že občas o víkendech skáču po pódiu, budu to dělat i nadále. Je to pro mne neuvěřitelný relax a odreagování, muziku mám odjakživa rád a nerad bych ji opustil. Ročně nehrajeme tolik akcí, aby narušovaly nějakým způsobem mé působení na radnici, takže já osobně v tom nevidím žádný problém.

Co kultura a sport? Myslíš si, že naše město v obou směrech nabízí dostatek možností pro naše občany?

Sportovní nabídka je dle mého velice pestrá a neustále se rozšiřuje, viz. například nová nafukovací tenisová hala. Stran kultury je Blansko zajímavým městem. Myslím si, že kulturního vyžití se nabízí poměrně dost a každý si najde to svoje. Ale setkávám se docela často s názorem, že tady nic není, ovšem když se něco udělá, lidi nepřijdou. Tím teď nemyslím tradiční akce jako třeba pálení čarodějnic na přehradě, svatomartinské oslavy nebo rozsvěcení vánočního stromu, ale spíš kulturní akce, které jsou jednorázové. Docela mě to mrzí.

Které kulturní akce máš na mysli?

Pokud mám uvést nějaký konkrétní příklad, líbí se mi, jakým způsobem rozjel kulturní život v Katolickém domě Martin Dyčka. Před dvěma týdny jsem tam byl na koncertě. Organizačně parádní akce, zajímavá muzika, lidi se skvěle bavili, ale účast byla dost chabá i přes docela slušnou propagaci.

Proč tedy ještě více nepodpořit soukromé pořadatele kultury? KSMB by jim mohlo například pomoct s propagací akcí, zveřejněním inzerce ve Zpravodaji… Město zase odpustit desetiprocentní poplatek ze vstupného, aby nemuseli navyšovat cenu, čímž by mnohé akce byly pro lidi cenově dostupnější… Jak se na to díváš?

O desetiprocentním poplatku ze vstupného vím, město jej vybírá na základě vyhlášky. Jsou však podporovány akce v daných termínech nebo za daným účelem, kdy se poplatek nevybírá. Jedná se například o celou plesovou sezónu, Vítání svatého Martina, akce pro děti a handicapované. O vyhlášce se určitě budu bavit. Já sám v náplni práce kulturu nemám, ale jako člověk, který ji sám občas provozuje, ji určitě nebudu ignorovat. Vím, že například pronájem Dělnického domu je poměrně vysoký, ale popravdě do toho nevidím, takže mi nepřísluší to nijak hodnotit. Ale kultura by se jednoznačně podporovat měla.

Jaké jsou tvé cíle v tomto volebním období?

Jednoznačně chceme zachovat nemocnici v majetku města, V rámci Technických služeb momentálně pracuji na rozboru a rád bych zjistil, co všechno ještě můžou Blansku nabídnout.

Čeká nás rekonstrukce Městských lázní. Už nyní mohu prozradit, že bude daleko rozsáhlejší, než se původně zamýšlelo. Akutní je výměna vany a zajištění nového posuvného dna. Když už budou Městské lázně rozkopané a zavřené, rozhodli jsme se rekonstruovat je celé. Mělo by dojít k celkové modernizaci wellness a fitness centra. Začít by se mohlo koncem příštího roku, ale spíš bych to viděl až na rok 2020. Bude to velká investice. Zatím ještě nemáme dotaci, v současné době hledáme vhodný dotační program a začínáme pracovat na projektu. Myslím si, že blanenští plavci potřebují nutně funkční a moderní bazén, na to se bude primárně pohlížet. Zklamu tak asi všechny, co si mysleli, že by mohl v Blansku vzniknout vnitřní areál aquaparku s tobogány a divokou řekou, ale vzhledem k ohromným sportovním úspěchům našich plavců nejde jinak. To ale neznamená, že v nově zrekonstruovaných lázních nenajdou své místo maminky s dětmi a občané požadující spíš relaxaci než sport. I na tohle budeme při plánování projektu myslet.

Dál bych chtěl prosadit participativní rozpočet, který navrhovali i někteří naši koaliční kolegové. Měl by fungovat od roku 2020 ve zkušebním provozu. To znamená, že první rok nebude oplývat nijak výraznou částkou. Chceme si tak trochu oťukat, zda má participativní rozpočet na malém městě vůbec smysl. Dle mého názoru má, občané budou více vtaženi do děje a dostanou možnost rozhodovat o nakládání s městskými penězi. Pokud se to osvědčí, další rok bude k dispozici více finančních prostředků.

V nejbližší době vytvoří město novou funkci, kterou je tiskový mluvčí. Je to dle tvého názoru dobrá věc?

Zcela určitě. Přestože veřejnost nemusí vnímat vytvoření nového místa nijak pozitivně, což už se ukázalo na sociálních sítích, pro město bude tiskové oddělení velkým krokem vpřed. Je třeba zapracovat na PR, s čímž souvisí tiskové zprávy, správa facebooku i webu a v neposlední řadě zlepšit celkově komunikaci s médii i s občany.

A teď jedno věčné téma. Dukla… Líbí nebo nelíbí? A co bude dál?

V referendu jsem hlasoval pro zbourání hotelu Dukla, ale s výsledkem jsem spokojený nebyl. Domníval jsem se, že komplex bude zbourán celý. Z toho, jak celá stavba dopadla, jsem žádnou velkou radost neměl. Moc nechápu tu velkou červenou konstrukci. Po dokončení jsem si ale řekl, že to zase tak špatné není a letní koncerty a další akce tady dokázaly, že takové místo v centru má svůj smysl. Má sloužit především k setkávání občanů. Dukla dostane nový rozměr poté, co se zde postaví slibovaná kavárna, což by mělo být příští rok. Nyní se začíná pomalu rozjíždět diskuze o tom, jak naložit s prostory v suterénu. Možností se nabízí celá řada, takže uvidíme.

Chtěl bys svoji politickou kariéru v budoucnu směřovat za hranice města Blanska?

Jak už jsem zmínil výše, ještě koncem září jsem si nedokázal představit, že se někdy budu politikou vůbec živit. Vyloučit tuto možnost nechci. Pokud mi dají občané důvěru, určitě bych rád za nějaký čas působil v krajském zastupitelstvu, ale nikam výš zatím nemířím. Praha asi není pro mě 🙂

Co se ti na našem městě líbí?

V Blansku žiju odmalička a město se mi moc líbí. Na jedné straně je to okolní příroda, kterou nám obyvatelé některých jiných měst mohou jen závidět, na straně druhé jsou to lidé, kteří zde žijí. Blansko není tak velké a prakticky každý ví, na koho se má v případě potřeby obrátit, ať už je to řemeslník nebo úředník. Jsme prostě jedna velká dobrá parta 🙂

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..