Středa, 24 dubna, 2024
PolemikyRadnice

Glosa: O čem se mluví a o čem ne

Kruhový objezd u Sportovního ostrova se letos stavět nebude. Článek s takovým titulkem jsem našla v dubnu na webu Blanska. Datum zveřejnění je uvedeno 27. března. Ale ten den jsem na něj nenarazila, i když na úvodní stranu blanenského webu koukám obvykle každodenně.  Asi mi prostě unikl a předpokládám, že nejsem jediná. 

Přitom je to docela důležitá informace, které jsem se však musela dopátrat. Žádná zmínka na tiskové konferenci, nikde žádná diskuze občanů na dané téma. Na Facebooku města je to samá pozvánka na akce nebo sdílení článků, které pochvalně hovoří o tom, co se v Blansku dokázalo. Ale když se děje něco, k čemu by mohli mít lidé připomínky, hraje si vedení města na mrtvého brouka.

Chybí zde možnost otevřené diskuze. Chápu, že je to nepříjemné a občas se může nějaká anonymní debata vyhrotit v snůšku vulgarismů. Pak přece není problém příspěvky promazat nebo diskuzi zastavit. Ale proč se občané města nemohou pustit do věcné diskuze, v níž by všechny strany mohly objasnit svá stanoviska? Chtějí tady lidi vůbec diskutovat? Město občas uspořádá veřejné setkání v kině a stěžuje si, že tam nikdo nepřišel, tudíž to zřejmě nikoho nezajímá. Ale opak je možná pravdou; jen prostě žijeme v době, kdy lidé nemají chuť a čas se takto osobně setkávat. Netvrdím, že je to dobře, ale nejspíš prostě nezbude, než se tomu přizpůsobit…

Kdyby zde byla možnost diskutovat na internetu, možná by vedení města pochopilo obavy lidí, kteří bydlí v blízkosti plánovaného kruháče, anebo by tamní obyvatelé nakonec uznali – po vyjádření odborníků – že jejich obavy jsou zbytečné. Třeba by se našly jiné alternativy řešení, kompromisy… Možná by se pak předešlo všem těm neustálým zdlouhavým procesům, kdy se lidi neumí vzájemně dohodnout, pořád se někdo odvolává, kvůli čemuž se vše neustále prodražuje. A je jedno, zda jde o kruhový objezd, obchodní centrum nebo třeba o dálnici.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..