Úterý, 23 dubna, 2024
Polemiky

Glosa: Deset blanenských desítek

V tomto roce čeká celou Českou republiku významné výročí, což zřejmě nelze přehlédnout či přeslechnout. I přesto, že samotnou republikou je od roku 1993, její historie sahá až do roku 1918. Přímé oslavy jsou zajisté směřovány na měsíc říjen, kdy tato událost bude gradovat. 

To, že se některá města či obce rozhodly uctít památku vzniku našeho státu tak, že si rozložily tematické kulturní akce do několika měsíců, rozhodně není na škodu. Co se týká významu této události, dá se říci, že je to i vhodné. Při představě velkolepých oslav pouze v měsíci říjnu by totiž mohlo být všude přeoslavováno a hlavní myšlenka by se minula účinkem.

K významným výročím patří především dobrá myšlenka, která může do jisté míry korespondovat s originalitou, ovšem ne s přehnanou. Když se však nahlíží více na originalitu než na efektivitu, nejspíše to není ku prospěchu věci. Kupříkladu Národní památkový ústav má na svých webových stránkách plakát k výročí republiky, který je v podstatě obyčejný, ale jednoznačný a srozumitelný tím, že chce slavit celé století. Nejinak je to i v případě větších měst, která si sice vytvoří svá loga, ale stále se drží celého století, to znamená 1918 – 2018 (a většinou je mezi letopočty číslovka 100). Město Blansko se rozhodlo nejít právě touto cestou a nechalo vytvořit logo 10×10, které také dává dohromady číslovku 100 a je umisťováno na mnohé plakáty s kulturními akcemi. Toto logo ovšem mělo zůstat pouze k tematické zářijové výstavě „10 x 10 let republiky na Blanensku“ a nepůsobilo by to nijak rušivě. Ovšem v případě, že se v celém státě slaví 100 let a v Blansku 10 x 10 let, může z toho vzniknout dojem, že chce být Blansko za každou cenu originální, což se v případě tak významného, a hlavně společného výročí nejeví jako nejlepší nápad. U nás se zřejmě zapomnělo na přísloví, které stále ještě platí, a to že v jednoduchosti je krása.

Že 10 x 10 rovná se 100, to ví každé malé dítě. Na to není třeba upozorňovat v souvislostech s významným výročím a nutit ostatní organizace, které se do oslav zapojily, umisťovat logo na jejich plakáty. Dalo by se to snad pochopit jedině v případě, že by se každé desetiletí připomenulo zvlášť a věnovala se mu speciální pozornost.

Stejně tak dobře se pak blanenské stoleté výročí mohlo nazvat 5 x 20 nebo 1 + 99. A to, že grafické zpracování vypadá, jako by ho někdo vytvořil ve Wordu? To na důstojnosti nepřidá.

Michal Chelčický

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..