Pátek, 29 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: Obchodní centrum ano či ne?

O tom, že místo zchátralých skleníků na ulici Poříčí by mělo vyrůst moderní obchodní centrum, už ti, co se o život v našem městě zajímají, ví více než tři roky. Tak jak jsme na tom? Kdy to bude? Pojďme si částečně zrekapitulovat situaci a malinko se zamyslet nad tím, co nám tato stavba přinese…

Pro začátek si zopakujme fakta. Záměr odprodat nezanedbatelnou plochu o výměře více než třicet tisíc čtverečních metrů byl zveřejněn již roku 2014. Do soutěže se tenkrát přihlásila jediná společnost, a sice M. S. Blanenská, která nakonec taky logicky vyhrála a za třicet milionů pozemky odkoupila se záměrem vybudovat tu centrum obchodů a služeb včetně dalšího supermarketu a zbytek pozemků využít jako oddychovou zelenou zónu. V momentě, kdy bylo vše již dávno schváleno a upečeno, se začali ozývat někteří rozhořčení občané, že chtějí bedýnkovou zeleninu a s křížkem po funuse začali sbírat podpisy na petici, která by vyvolala referendum v dané věci. Jednak bylo vážně pozdě, a jednak strůjci petice nesehnali tolik nezbytných 2000 podpisů k tomu, aby se mohli o něco vůbec snažit. Stavba obchodního centra se měla realizovat v letech 2017-18, ovšem díky několika zádrhelům (lávka přes Svitavu, která spojí centrum se Sportovním ostrovem a taky dlouhá jednání s Povodím Moravy) se celý projekt mírně posunul. Nyní se čeká na územní rozhodnutí a letos by se snad mohlo konečně začít se stavbou. Firma navíc slíbila nemalou finanční podporu při výstavbě kruhového objezdu, jenž by měl snad již v letošním roce pomoci s hladkým průjezdem městem i snazším odbočením směrem od Kauflandu na hlavní tah.

Jak jsem zjistil, názory na tento projekt se mezi lidmi v Blansku docela dost liší. Zatímco jedni jsou zastánci toho, že supermarketů je v Blansku dost, spíš až moc, druzí to berou z jiného úhlu a pochvalují si, že v Blansku budou obchody, které tu dlouho chyběly, resp. ani nikdy nebyly. Mluví se o hypermarketu (tedy nikoli supermarketu, hypermarket tu snad není žádný), větším hobby marketu, obchodu se sportovními potřebami a o dalších obchodech, například se světovou módou. Pak je tu ještě jedna skupina občanů, kteří nadávají na to, že skleníky tady měly zůstat, prodávat zeleninu a věci určené především zahrádkářům a pěstitelům.

I já zastávám názor, že supermarketů a velkých obchodů je v Blansku hodně. Kaufland, dvakrát Albert, Penny, Lidl, několik menších jako Coop nebo Hruška… Otázkou zůstává, zda je tato skutečnost dobře nebo špatně. Když před lety ještě do Monitoru přispíval pan Jiří Šrámek, těšil mnoho čtenářů tzv. Cenovou houpačkou, ve které pravidelně zveřejňoval srovnání cen v blanenských supermarketech. Podle těchto článků se dalo každý týden ušetřit při rozumném nakupování slušných pár desetikorun až stokorun. Z toho vyplývá, že pro mnoho z nás může být existence více podobných obchodů ve městě vlastně přínosem, jelikož můžeme nakoupit výhodněji a ušetřit nemalé peníze. Abych pravdu řekl, já maso a uzeniny nakupuji u řezníka, zeleninu a ovoce u zelináře. Velký nákup jdu udělat do jednoho z výše uvedených obchoďáků a nakoupím tam vše. V poslední době si však pročítám letáky ve schránce, a když si vzpomenu, že tam nebo jinde mají zajímavou akci, rozhodnu se podle toho. Tak stejně ale věřím tomu, že se najde mnoho lidí, kteří každý týden oběhnou všechny obchody a akční zboží si nakoupí. Otázkou je, co nám tu ještě chybí…

Hobby market? Proč ne? Sice tu máme jeden nejmenovaný obchod o kousek dál směrem z města, ale určitě v něm nekoupíte úplně všechno. I já musím uznat, že pro určitý sortiment musím odjet do velkoměsta, protože v Blansku jej prostě nelze sehnat. Co se týká obchodů s módou, obuví, sportovního vybavení, případně nějakého bistra nebo rychlého občerstvení, za mě určitě ano. Přiznávám bez mučení, že ačkoli se snažím spoustu věcí kupovat v Blansku, jednou za čas prostě neodkladně odjedu do Brna a strávím tam půlden nakupováním toho, co tady jednoduše není k mání.

Zůstává nezodpovězená otázka, co takový hobby market, obchody s textilem a obuví, případně sportovními potřebami, udělají za neplechu blanenským obchodníkům, kteří tu léta podnikají. Nejednou jsem na těchto stránkách psal o tom, že podporuji blanenské obchodníky. Snažím se nechávat peníze v našem městě, což ale při současné nabídce není snadné. Ale podnikání je i o tom obstát v soutěži s konkurencí, byť to může být velký boj.

Když se nad tím vším zamyslím, tak sám za sebe říkám ano. Ano obchodnímu centru na místo ošklivých a zanedbaných, vlastně z velké části již nevyužitých skleníků. Zastávám názor, že střed města má být zastavěn a různé zeleně, parků a lesů máme přímo v Blansku a jeho bezprostředním okolí habaděj. Jediné, co se mi na celé věci nelíbí, je to, že město se tímto skutkem zbavilo více než třiceti tisíc čtverečních metrů půdy a již nikdy nebude mít tu moc rozhodovat, co s tímto prostorem bude. Nerad bych se dočkal třeba toho, že na tomto místě vyroste třeba dvanáctipatrová budova, jež bude roky hyzdit naše město. Vlastně – něco takového tu už máme! Ale to je docela jiný příběh…

Martin Müller

2 komentáře: „Úvodník: Obchodní centrum ano či ne?

  • Ano obchodní centrum určitě ano..chybí u nás v Blansku hlavně sportovní obchody -např. Sportissimo apod.a jiné.

    Reagovat
    • Ten kdo se těší na obchody by měl být ale seznámen s tím, jaké že tam skutečně budou… O tom, že tam má být hypermarket Albert – ano v Blansku již třetí – ví asi málokdo. Dále tam mají být další obchůdky vesměs shodné s těmi, které jsou u Kauflandu v Boskovicích – hm, nic moc :-/ Takže si myslím, že se opět bude jezdit na nákupy do Brna a vybetonovaný plac hypermarketu s obchody namísto zeleně tomu nezabrání. Čili za mě NE. Safra lidi, važte si zeleně a přírody a nebuďte tak nechutně konzumní!!!!

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..