Pátek, 19 dubna, 2024
Blansko

Tříkrálová sbírka vynesla přes dva miliony korun

     V letošní Tříkrálové sbírce se v okrese Blansko vybralo 2 106 080 korun, což je téměř o 150 tisíc víc než loni. Dohromady bylo k dispozici 412 zapečetěných pokladniček, s nimiž skupinky tří králů obcházely domácnosti a úřady. Potkat jste je mohli i v ulicích Blanska či u stánku ve vestibulu nemocnice.

Koledníci zpívali tříkrálovou koledu, psali na dveře požehnání domům a jejich obyvatelům a každému dárci jako poděkování věnovali cukřík. Zatímco loni koledovali v třeskutých mrazech, letos k nim bylo počasí příznivější. Věk koledníků byl různý – od malých dětí až po seniory. Ve městě Blansko lidé přispěli 178 723 korunami (loni to bylo 154 325 korun).

Také se konaly různé koncerty a další doprovodné akce. „Do tříkrálové pokladničky mohli lidé přispět také v blanenském kině. Tam se v sobotu 6. ledna odpoledne sešly desítky lidí na promítání dokumentu o řádu dominikánů Psi Páně,“ uvedla Vladěna Jarůšková z Oblastní charity Blansko.

Letošní výtěžek Charita použije na zakoupení postelí do azylových domů pro matky s dětmi a do noclehárny pro muže. Dále podpoří humanitární pomoc a další charitní služby na Blanensku.

„Děkujeme všem lidem, kteří na počátku nového roku otevřeli svá srdce i dveře tříkrálovým koledníkům ve městech a obcích na Blanensku. Děkujeme, že myslíte na ty, kteří nemají tolik štěstí,“ řekla ředitelka Oblastní charity Blansko Jana Sedláková.

S organizováním sbírky se začíná již na podzim. „Už začátkem října začínám mapovat v obcích, jestli se tak jako minulé roky zapojí do sbírky a jestli budou mít ochotné koledníky. Připravuji všechny potřebné dokumenty ke sbírce, vypisuji průkazy pro vedoucí skupinek, chystám pokladničky, plánujeme doprovodné akce. Mezi ně patří hlavně koncerty, divadla a filmy, na nichž mohou lidé také přispět do tříkrálových pokladniček. Postupně rozvážíme vše potřebné koledníkům, což mají na starosti převážně charitní pracovníci ve svém volném čase,“ popsala přípravné práce koordinátorka sbírky Marie Sedláková.

Loni vybrané peníze pomohly zejména ve službě domácí hospicové péče, dále přispěly na všestranný rozvoj dětí a mládeže, na podporu rodin v krizových situacích, na pomoc obětem trestných činů, na podporu dobrovolnického centra, na pomoc lidem v sociální nouzi a na činnosti týmu mimořádných událostí.

Pětašedesát procent z výtěžku zůstává v regionu, zbytek jde na potřeby Diecézní charity Brno, na humanitární pomoc do zahraničí, na potřeby Charity ČR a na režii sbírky. Celková částka vybraná ve sbírce po celé republice činila 106 037 656 korun.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..