Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: O Prezidentských volbách

V nejbližších dnech budeme mít historicky podruhé možnost rozhodnout sami o tom, kdo bude naší zemi vládnout následujících pět let. Možná teď čtete úvodník a je již rozhodnuto, možná je rozhodnuto pouze o tom, že volby budou probíhat i ve druhém kole, možná Monitor čtete ve chvíli, kdy se k volební urně teprve chystáte. Každopádně bych se s vámi rád podělil o svůj pohled na letošní volbu prezidenta ČR.

Abych pravdu řekl, těšil jsem se, až budu tento úvodník psát, protože do této chvíle vlastně nemám jasno. Vlastně jsem si ani nestačil důkladně prostudovat všechny kandidáty. Při zběžném prolistování volebních lístků mne zarazily hned dvě věci. Za prvé – letos chybí v seznamu ženy. V posledních volbách v roce 2013 byly na kandidátce hned dvě. Za druhé – mimo dvou kandidátů, kterými jsou Miloš Zeman a Mirek Topolánek, jsou všichni ostatní bez jakékoli větší politické historie. Pro toho, kdo by chtěl volit za prezidenta politika, zde tedy příliš možností nezbývá a obávám se, že mnoho voličů bude uvažovat tímto směrem. Dočkat bychom se tedy klidně mohli duelu Zeman – Topolánek ve druhém kole. Oba politici prosluli svými excesy. Zeman má mnoho příznivců, ale také odpůrců, kteří jej kritizují jak za jeho politické postoje vůči Číně a Rusku, tak za nevybrané chování a reprezentaci. Topolánek zase “proslul” svým zdviženým prostředníčkem na pozdrav Kalouskovi, útokem na novináře, občasným nevybraným chováním a zapomenout se nedá ani na aféru s Markem Dalíkem. Jsou ale také významná fakta z minulosti, jako například opětovně vyhrané volby do poslanecké sněmovny. Co nelze upřít ani jednomu z pánů, jsou již zmiňované politické zkušenosti a také to, že se jedná o skutečně výrazné osobnosti.

Ale jsou tu i ostatní kandidáti.

Jedním z prvních, kdo se už na podzim roku 2016 přihlásil s kandidaturou, je Michal Horáček. Známý český textař, miliardář se smělými názory, ovšem dodnes politikou nepolíbený. Kandiduje jako nestraník, kterého podpořilo celkem 86 tisíc občanů svým podpisem. Kampaň si hradí z vlastních zdrojů. Na transparentní účet mu nelze přispívat.

Pavel Fischer je diplomat, šéf agentury STEM, který se zabývá zpracováním rozborů veřejného mínění a druhý nejmladší kandidát na prezidenta ČR. Známý je svojí spoluprací s Václavem Havlem, je bez politické příslušnosti a na seznam kandidátů jej poslali senátoři.

Jiří Hynek je šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP), která sdružuje zbrojařské firmy. Hynek se hlásí k myšlenkám Miloše Zemana a prezentuje se také jako přívrženec Václava Klause. Podílel se na založení politického hnutí Realisté, které jej také vyslalo do boje o prezidentský post. Nutno poznamenat, že toto hnutí získalo v parlamentních volbách loni na podzim pouhých 0,7% hlasů.

Petr Hannig sám sebe prezentuje jako euroskeptika a nacionalistu. Je lídrem strany Rozumní a chtěl by navázat na odkaz Miloše Zemana. Zpěvák a producent je možná nejkontroverznější postavou celé kandidátky; již několikrát se od roku 2002 ucházel o post poslance i senátora, nikdy však neuspěl. Bývá kritizován za to, že ho v kandidatuře podporuje krajně pravicová strana Národní demokracie, jejíž lídr byl odsouzen za antisemitismus. Rozumní získali v posledních volbách 0,7% hlasů.

Bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek kandiduje za ODA. Do politiky málem vstoupil již před pěti lety, kdy dostal nabídku do senátních volem od hnutí ANO. Tu však nepřijal a místo toho se stal Babišovým hlasitým odpůrcem. Stejně tak kritizuje Miloše Zemana, o němž tvrdí, že vzal prezidentskému postu důstojnost.

Lékař Marek Hilšer je ve svých 41 letech nejmladším z kandidátů. Proslul zejména coby aktivista. Protestoval již v roce 2008 proti Topolánkově vládě, která chtěla privatizovat fakultní nemocnice. Proslul také protestem proti anexi Krymu, kdy se při tiskové konferenci na Úřadu vlády svlékl do půli těla. Hilšer je bez politické příslušnosti a bez jakýchkoli zkušeností.

Jiřího Drahoše vyslalo do boje o český trůn 142 tisíc podpisů občanů. Tím předčil dokonce i současného prezidenta Zemana a je považován za jednoho z nejvážnějších kandidátů na post prezidenta ČR. Kandiduje bez politické příslušnosti, svoji podporu mu však vyjádřilo již několik politických stran. Drahoš nikdy nepůsobil v žádné politické straně.

Tak tohle je letošní kandidátka v kostce. Nevíte, koho máte volit? Mám pro vás jedno doporučení. Jelikož spousta voličů uvažuje stylem znám-neznám, tudíž volím-nevolím a o názorech kandidátů toho moc neví, nabízí se jako slušná možnost názorového srovnání takzvaná volební kalkulačka. Najdete ji na webových stránkách www.volebnikalkulacka.cz a čeká vás tu buď 35 nebo 90 otázek. Po jejich vyhodnocení se dozvíte, se kterým z kandidátů se nejvíce názorově shodnete. Možná i tohle trochu ovlivní vaše rozhodnutí. Minimálně tak poznáte postoje kandidátů, které vám možná dosud byly utajeny. A dle mého názoru je zrovna tohle velice důležité.

Vzhledem k tomu, že tentokrát místo poslanců a senátorů přebíráte odpovědnost vy, vybírejte pečlivě a nenechte nic náhodě. Nový prezident bude reprezentovat naši zemi dalších pět let, tak zvolte toho, na nějž budete po celou dobu nahlížet s hrdostí a nebudete se za něj muset stydět.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..