Úterý, 23 dubna, 2024
BlanskoPolemiky

GLOSA: Svítil. Strom i kolotoč

Rozsvícení vánočního stromu vzbudilo mnoho emocí – kladných (nejspíš hlavně u dětí) i záporných. Nebrala bych to tak tragicky, jelikož všude se najde něco a nikdy se nelze zavděčit všem, ale mnoho negativních zážitků podle mě vzniká naprosto zbytečně. 

Letos jsem se rozhodla podívat se na rozsvícení stromu do Brna. A neudělala jsem dobře. Nakonec – zlaté Blansko. Jelikož nemohu být na dvou místech současně, nemůžu objektivně posoudit samotný průběh rozsvícení stromu u nás. Ale proběhla jsem náměstím Republiky před polednem a před čtvrtou hodinou odpolední, takže jistý obrázek jsem si udělala.

Doprovodný program je samostatnou kapitolou a psali jsme o něm v minulém vydání. Jak je vidět dle reakcí čtenářů, spokojeni s ním nebyli. Ale na druhou stranu – on ten program u rozsvícení stromů není nikde žádná sláva, dokonce ani v Brně na náměstí Svobody. Tam navíc byla taková tlačenice, že projít přes náměstí se v žádném případě nedalo, a kdo se o to pokusil, zůstal uvězněn v davu, protože jedni chtěli tam, druzí zpět, a hrozilo, že se tam lidi ušlapou. Takže za mě – Brno v den otevření trhů už nikdy víc.

Jenomže v ostatních městech se slabý program při rozsvícení stromu kompenzuje tím, že potom mají lidé další možnosti pobavit se v průběhu adventu. V Brně se děje něco každý den až do Vánoc, v Boskovicích se o druhém adventním víkendu konal jarmark s historickým průvodem. V Blansku je sice náznak jakéhosi dvouhodinového programu o adventních sobotách, jenomže ten zase není podpořen jarmarkem. Informace hlásající, že občerstvení je zajištěno, znamená ve skutečnosti jeden stánek s nápoji a jeden stánek se smaženými brambůrky. Takže pokud moje dítě právě nevystupuje na pódiu, nějak nemám potřebu se na náměstí Republiky vydat.

Abych se vrátila k rozsvícení stromu v Blansku. Když jsem zběžně procházela mezi stánky, padala na mě spíš tíseň, než předvánoční atmosféra. Vlastně mi bylo docela smutno. Smutno z toho, že nevidím žádné skleněné nebo háčkované vánoční ozdoby, ručně vyráběné šperky, hračky, svíčky, mýdla, malované hedvábí, pěkně zdobené perníčky (ty pouťové, tvrdé, všemi barvy hrající kusy pečiva nepočítám), originální oděvy a módní doplňky, pletené zboží, keramika, výrobky z pedigu, dekorace z přírodnin apod. (Pokud tam něco z toho bylo, prodejcům se omlouvám, nevšimla jsem si.)

Kolotoč v těsné blízkosti stromu zářil víc než ozdoby a když už tam teda musel být (musel?), mohl stát někde bokem. Podle neoficiálního vyjádření představitelů města by příští rok mohly mít trhy trochu jinou podobu, spočívající zejména z jiného prostorového uspořádání stánků, které by mohly stát i na Wanklově náměstí. Jen aby ovšem bylo na co koukat, protože pokud tam bude stejný sortiment jako letos, změna rozmístění asi nepomůže…

-mha- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..