Pátek, 29 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: Ukradené Vánoce

Tradiční rozsvěcení vánočního stromu máme zdárně za sebou. Těší se čím dál větší oblibě mezi blanenskou veřejností. I program byl, dá se říci, tradiční: Drahánek, taky blanenská dechovka… Ale moment – nebylo to tady už loni? Předloni? Nezdá se vám to trochu fádní? Máte pravdu, tato akce by si zasloužila něco trochu jiného, lepšího. A skoro tomu tak bylo! Blansko mohlo 24. listopadu zažít parádní atrakci pro děti v duchu českých tradičních Vánoc, která se hned tak nevidí! Kdyby…

Když se ke mně doneslo, že součástí slavnostního rozsvícení vánočního stromu v Blansku by měl být program Tradiční české Vánoce, byl jsem nadšen. Tohle se našemu kulturnímu středisku skutečně povedlo! Na internetu se o tomto projektu píše:

Základním kamenem Vánočního turné roku 2017 jsou tradice Českých Vánoc. Čertíci a andílci, sněhulák, vánoční stromečky, kapříci, vánočky a v neposlední řadě zpívání a hrátky pro celou rodinu. Pochopitelně jedinečností Tradičních Českých Vánoc se stává multimediální kamion, který v podtextu s Ladovýmy motivy vytvořil nenapodobitelnou atmosféru, která provází všechny akce. Koncept ochutnávek produktů společnosti Penam a Kostelecké uzeniny podtrhne originalitu celého projektu a vyvrcholí vždy nakrojením speciální 1,5 metrové vánočky, která bude následně rozdána mezi návštěvníky. Asi nejoriginálnějším lákadlem pro děti a širokou veřejnost se stává Vánoční pošta, kde děti píší  Ježíškovi na speciální Ladův pohled a následně jich bude několik vylosováno a na hlavní scéně během hlavního programu odměněno.

Podle obrázků vypadal program velkolepě. Houslista Jakub Třasák, cimbálová muzika, zvuk, světla, překrásné kulisy, herci, kompars… Tohle není červený kamion brázdící už několik let naši zemi se Santa Clausem a mizerným programem. Tohle vypadá na vskutku nádherný zážitek pro děti. A co je na tom všem nejlepší? Díky sponzorům a partnerům agentury je atrakce zcela zdarma. Vybraná města nezaplatí ani korunu. Jedinou podmínkou je reklamní spot na začátku, uprostřed a na konci celé dvouhodinové show.

Jaké bylo moje zklamání, když jsem se dozvěděl, že kamion nakonec v Blansku nebude. Nemám rád klepy a zprávy typu „Jedna paní povídala…“, a tak jsem zvedl telefon a celou věc jsem začal prověřovat. První, kam jsem volal, byla pořádající agentura. Telefon zvedl pan Třasák a když jsem zmínil, že jsem z Blanska, začal být mírně nervózní. „Ano, máte pravdu. 24. listopadu jsme skutečně měli s programem vystoupit v Blansku. Paní z kulturního střediska o nás měla velký zájem, měli jsme podepsanou objednávku, vše jsme řešili již od března. Z pro mne zcela nepochopitelných důvodů naši účast asi před měsícem odřekli.“

A tak jsem zvedl telefon podruhé a vytočil číslo vedoucí odboru kultury v Blansku Petry Skotákové. Na můj dotaz, proč byl tento pořad na poslední chvíli vyškrtnut z programu, mi odpověděla, že není kompetentní mi odpovědět. Na to jsem opáčil, že mne nenapadá nikdo jiný, než právě vedoucí odboru kultury, která je přímým nadřízeným KSMB. Následovalo tvrdé odmítnutí sdělit jakoukoli informaci s odvoláním na sekretariát starosty a místostarosty. Takhle si tedy jednání městského úředníka nepředstavuji. Celou akci na nám. Republiky pořádá již léta KSMB a paní Skotáková musí velmi dobře vědět, co se stalo. Její odmítnutí mi přišlo velmi neprofesionální a začalo být nad slunce jasné, že tady není něco v pořádku.

Vytočil jsem číslo na radnici. Pan starosta Ivo Polák se vyjádřil ve smyslu, že KSMB program pro děti Tradiční české Vánoce muselo zrušit na příkaz vedení města. Důvodem mají být výše zmíněné reklamy. To prý do vánočního programu nepatří. V případě, že by se reklama v programu nevysílala, muselo by město zaplatit za program 150.000 Kč.

Až když jsem obdržel od pana Třasáka vzor zpracovaného plakátu na Tradiční české Vánoce pro Blansko, začalo mi svítat. Generálním partnerem celého programu je společnost Agrofert Andreje Babiše.

Že by tady byl zakopaný pes? To snad ne… Když si vybavím například Půlmaraton Moravským krasem a pódium oblepené logy sponzorů, do toho vyřvávající nahraný spot každých deset minut, na těch 150 tisíc korun od města jako partnerský dar mimo další výhody, nepřijde mi, že by mělo vedení města něco proti reklamě. No a když se ohlédnu za letošním ročníkem akce You Dream We Run v Blansku (jako vždy pod záštitou starosty města Blanska), kde všichni, politiky nevyjímaje, obíhali ovál, nad nímž se tyčil stánek ANO a zastupitelka a náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje, nynější poslankyně hnutí ANO Taťána Malá, předávala ceny dětem, nemůže to mít přece žádný politický podtext!

Ale vycházejme z toho, co víme. Díky třem krátkým reklamním spotům, které se nelíbily vedení města, přišly děti z Blanska o jedinečný zážitek a nevšední program, který by navíc nestál ani korunu. Na tomto místě bych rád poděkoval zejména KSMB, které po letech přešlapování na místě konečně vymyslelo a domluvilo pro naše město něco nového a nevídaného. Škoda, že jeho snaha byla odměněna nepochopitelným hozením klacku pod nohy ze strany vlastního zřizovatele.

Martin Müller

17 komentářů: „Úvodník: Ukradené Vánoce

  • Takže Agrofert si chtěl na chvíli koupit Blansko, ukrást si Vánoce, starosta to zatrhnul – a vy si stěžujete? Já bych si stěžoval akorát na to, že je statečný málo a že jeho úředníci nemají nakázáno na dotazy odpovídat: Jo, pan starosta řekl, že na Vánocích si tu reklamu nebude dělat ani mistr Babiš, klidně vám to zopakuje do očí. Jinak dobrý.

    Reagovat
    • Tak hlavně aby to páni konšelé dodržovali po celý rok. Jindy jim reklama nesmrdí. Pokud mohu udělat pro obyvatele, zejména děti, něco navíc, dá se určitě nějaká ta reklama překonat.

      Reagovat
    • Koupit Blansko? To myslíte vážně? Reklama je všude kolem nás a pokud by měla přispět k něčemu kvalitnějšímu (rozuměj program pro děti) tak je to jenom dobře.

      Reagovat
    • Ano, ty děti ta reklama určitě zajímala, tak stejně všechny co tam šli. Reklamu máte všude a na všechno, určitě to není důvod hojit si ego na dětech.

      Reagovat
  • Jé tak to je špatný. Pan starosta Polák by se k tomu měl vyjadřit. Jsem ze Křtin a zde máme kulturní program po celý rok bohatý. Hlavně se tu myslí na všechny od dětí až po seniory. Určitě sledujte Křtiny na fb a když se vám nějaká akce bude zamlouvat můžete dojet a užít si ji s námi 🙂

    Reagovat
  • Pan starosta nikdy nebyl zaměřen na děti. Osobně s ním mám zkušenost kdy na cyklo stezce káral moje děti ze mu překáží v bruslení… A to dost netaktně. Debil nabízelo se říct.. ne, jen ubožák. A teď i stranicky zaměřený 🙂

    Reagovat
  • Už je hlavně příští rok nevolte! Hlavně starosta je jedno velké zlo, které je potřeba vyhnat z města! Rozhoduje jen politicky a nikoliv ve prospěch lidí a obyvatel města Blanska! Peníze cpou pořád do chodníků a Dukle a náměstí od rozsvícení stromu je prázdné a smutné! I ten strom vypadá přes den chudě a hrozně! Určitě to není o velkých penězích tam dát pár baňek navíc a pár ozdob. Prosím už se všichni proberte a nevolte je v příštím roce!

    Reagovat
  • Blansko je bohužel největší kulturní díra v okrese. Smutné je že toto „město“ je okresním městem.

    Reagovat
  • Je mi z té celé radnice fakt zle. Okrást děti o vánoční program jen z politických důvodů je ubohost nejhoršího rázu. Myslím si, že dětem je nějaká krátká reklama úplně jedno, stejně tak rodičům. Ale co by se dalo čekat. Radnice ČSSD a ODS, tak holt zájmy dětí musí ustoupit před politikou.

    Místo toho byli pořadatelé nuceni naservírovat to, co tu máme už 5 let po sobě a ještě to k tomu to celé zaplatit z peněz občanů města.

    Co ale nechápu už vůbec je to, že páni starosta a místostarosta rozdávali dětem kalendáře a nějaký sladkosti, ale zaplatili je sponzoři, kterým tak dělali reklamu na pódiu. Přitom pan Starosta tvrdí, že kvůli reklamě program zakázal.

    Je smutné v jakém městě žijeme a co je tu možné.

    Reagovat
  • Myslím že by se v příštích volbách měli lidé HODNĚ zamyslet koho volí.Problémy s pohřebnictví mi,Dukla,Divadlo,průtah městem,teď tohle…a nic se neřeší

    Reagovat
  • To je z toho jednomu až zle … Kultůra na bodu 0. SFZ v Salmově mlýně – ZAMÍTNUTO. Kolárka pod Duklou – ZAMÍTNUTO. Až má přijít konečně nejaké vytržení ze stereotypu, tak kvůli pár reklamám na Babiše ZAMÍTNUTO. … Tak hlavně že do podpory sportu se sypou miliony korun ročně – via na Crhovo fotbalové hřiště … To je fakt hnus.

    Reagovat
    • zcela souhlasím do sportu se cpou neuvěřitelný prachy a na kultur se v Blansku zvysoka kašle. Blansko by se nad sebou mělo zamyslet a něco s tím začít dělat.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..