Čtvrtek, 28 března, 2024
Na kávě s...Sport

Na kávě s Milanem Kučerou

Zlato, stříbro i bronz. Po pěti letech závodění má již slušnou sbírku. Čtrnáctiletý plavec Milan Kučera z Olomučan, žák osmé třídy Základní školy Erbenova v Blansku, vyhrává jednu medaili za druhou. Začátkem listopadu sklidil úspěchy dokonce i na závodech v Rusku. Tento skromný kluk na mě působil dojmem, že medaile sbírá jen tak mimochodem. Zatímco ostatní chlapci jeho věku v podvečerech běhají po venku nebo hrají hry na mobilech a počítačích, Milan každé odpoledne zamíří do krytého bazénu v Blansku. 

Jak jsi začal s plaváním? 

V druhé třídě mě přihlásili rodiče, protože tam chodil i můj kamarád. Nastoupil jsem do přípravky a za rok do oddílu. V přípravce jsem se naučil plavat, a protože mi to šlo, přeřadili mě do závodního oddílu, kde jsem se dále zlepšoval.

Měl jsi od začátku zájem o plavání ty sám, nebo to bylo na popud rodičů? 

Ze začátku to bylo přání rodičů, ale později už jsem chtěl sám. Rodiče mě podporují. Taťka díky tomu začal taky plavat a chodí dvakrát týdně.

Kdy jsi začal sbírat medaile?  

Hned ten první rok v závodním plavání. Na prvních závodech v Hustopečích jsem měl první medaili.

Kolik času strávíš na trénincích? 

Chodím plavat pětkrát týdně, každý všední den. Třikrát je to hodina a půl, dvakrát týdně plavu dvě hodiny. Závody jsou obvykle každý druhý víkend.

Jak probíhá trénink? 

Nejprve se rozcvičíme, pak se šest set metrů rozplaveme a potom trénujeme. Na jednom tréninku uplaveme kolem pěti kilometrů. Týdně tedy uplaveme kolem pětadvaceti kilometrů, což je ale pořád oproti jiným oddílům mnohem míň. Členové jiných oddílů naplavou třeba i čtyřicet kilometrů týdně.

Chce se ti vždycky na trénink? 

Skoro vždycky ne, ale když už jsem tam, tak je to v pohodě. Už jsem si na to celkem zvykl. Ale v prvním roce do přípravky jsem se netěšil vůbec, v závodním oddíle to pak bylo lepší.

Co je největším problémem při plavání? 

Plavání je zdravé a šetrné. Nenamáhají se u něj klouby jako třeba u běhání. Největším problémem je asi chlor. Ale já jsem s ním naštěstí zatím problémy neměl. Jenom když jsem začínal, v přípravce jsem nenosil koupací čepici, tak mě bolely uši. Pak jsem ji začal nosit, takže už mi do uší tolik neteklo a bolesti přestaly.

Jak probíhá závod? 

Závod je většinou rozdělený na dva půldny a plavec se může přihlásit do třech disciplín v každém půldni. Když je celodenní, končí obvykle kolem páté hodiny odpoledne. Jezdíme hlavně po Moravě, občas do Čech, když jsou tam nějaké větší závody.

Můžeš shrnout svoje významné úspěchy z poslední doby? 

Na konci minulého školního roku se konala Olympiáda dětí a mládeže, na Mistrovství republiky jsem se taky umístil.

Máš spočítáno, kolik máš medailí? Máš je vystavené? 

Mám je pověšené v pokoji na zdi. Z Mistrovství republiky mám celkem dvacet devět medailí. Z ostatních závodů – to ani přesně nevím.

Na začátku listopadu jsi byl v Rusku ve městě Chanty-Mansijsk. Jaké máš zážitky? 

Když jsme tam letěli, museli jsme se ubytovat v provizorním hotelu, protože letadlo mělo několik hodin zpoždění. Letěli jsme celou noc s jedním přestupem v Moskvě. Byli jsme tam od úterý do neděle. V úterý a ve středu jsme si procházeli město. Závody byly od čtvrtka do soboty. Potkal jsem tam i Rusy, co byli u nás v České republice na závodech. Umístil jsem se třikrát. Dvakrát druhý a jednou třetí. Vyhlašování tam probíhá jinak než u nás – museli jsme všichni stát v řadě, než se všichni vyhlásili, tři čtvrtě hodiny nebo hodinu.

V Rusku moc závodů není, proto jsou tam každé závody hodně velké. Zúčastnilo se pět států. Pravidelně tam lítá plavecký klub Kometa Brno a tentokrát hlavní trenér vybral i mě.

Plaveš všechny styly? 

Plavu hlavně kraul a motýl. Znak a prsa moc ne, to mi tak moc nejde.

Závody jsou celý rok nebo máš pauzu? 

Skoro celý rok, jen o prázdninách jich je méně.

Potřebuješ nějaké úlevy ze školy? 

Školu mi to moc neovlivňuje, protože závody bývají o víkendu. Jenom když jsem na soustředění, tak třeba týden chybím ve škole.

Co plánuješ po základce? 

Chci jít na blanenské gymnázium a plavat budu pořád v našem oddílu ASK Blansko.

Čím chceš být? 

Asi nějaký obor v nemocnici.

Lékař? 

Třeba. 🙂

Jaké máš další záliby? 

Rád lyžuju a jezdím na kole. Loni mě začaly bavit i běžky.

Musíš kvůli sportu dodržovat nějakou speciální životosprávu? 

Zatím jsem to moc neřešil, ale na posledním soustředění nám ukazovali, jak by měl vypadat náš jídelníček. Chtěl bych se tím začít trochu řídit. Jde hlavně o to, aby strava byla vyvážená a od každého něco. A zeleniny například víc než ovoce.

Jaké máš další plány? 

Teď bude zase Mistrovství republiky (bývá vždycky v létě a v zimě). Od příštího roku už budu v juniorech. Od nového roku budu jezdit na závody Českého poháru, kde se budu nominovat na další mistrovství. Rád bych se někdy dostal na Mistrovství Evropy a světa.

Marie Hasoňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..