Pátek, 29 března, 2024
Blansko

Autobusové nádraží se dočkalo rekonstrukce

Provoz na blanenském autobusovém nádraží na dalšího půl roku omezí stavební práce. Kompletní rekonstrukce je v plném proudu. Kdo by si chtěl ještě vyfotit budovu, v níž bývala čekárna, prodej jízdenek a bufet, má šanci do konce listopadu. Potom půjde k zemi. 

Místo ní na jaře vyroste nová. Má být postavena do konce dubna. Stávající budova pochází z padesátých let minulého století a od té doby se na ní i na celém nádraží dělaly pouze drobné nutné opravy.

Informační kancelář a předprodej jízdenek byly dočasně přestěhovány do administrativní budovy ČAD Blansko, kde v případě potřeby mohou cestující zdarma využít toalety. Ty totiž budou během rekonstrukce na nádraží chybět. „Po zbourání budovy absenci sociálního zařízení neřešíme. Nejbližší možnost využití toalety je zřejmě na vlakovém nádraží,“ zmínil ředitel ČAD Blansko Jiří Šebela.

Autobusová stanoviště budou přemístěna, ale doby přesunů mezi spoji to nijak neovlivní. Autobusy městské hromadné dopravy již nyní zastavují před budovou vlakového nádraží. Od začátku prosince bude přesunuto zbylých osm stání: čtyři do prostoru u řeky a čtyři na Svitavskou ulici, kde v současné době parkují osobní automobily.

O letních prázdninách by měli cestující začít využívat zbrusu nové nádražní prostory. V nové budově vznikne klimatizovaná čekárna s šestatřiceti místy k sezení. Nástupiště budou zastřešená a mezi nádražím a Svitavskou ulicí vyroste protihluková stěna, která vytvoří i částečnou ochranu proti větru, dešti a sněhu. Samozřejmostí je nový mobiliář a moderní informační systém. Vše má být hotovo do poloviny června příštího roku. Do konce června pak proběhne kolaudační řízení.

V návaznosti na novou cyklostezku vinoucí se mezi nádražím a řekou Svitavou přibude v areálu nádraží dvaatřicet parkovacích míst pro jízdní kola, z toho dvanáct v krytých boxech.

Rekonstrukce nádraží bude stát více než padesát milionů korun, z toho 42,5 milionu půjde z dotací a zbytek uhradí investor – ČAD Blansko. Od modernizace zázemí si ČAD slibuje zatraktivnění autobusové dopravy v Blansku a díky tomu i desetiprocentní navýšení počtu odbavených cestujících. V současné době služeb využije zhruba milion lidí ročně.

-mha- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..