Pátek, 29 března, 2024
BlanskoVolný čas

Fenomén jménem Merkur je k vidění v muzeu

Ruské kolo s třiceti kabinkami, těžební věž či železniční most s vlakovou soupravou a další modely jsou k vidění v Muzeu Blanenska. To vše je postaveno ze stavebnice Merkur, která je pro mnohé dospělé symbolem dětství. 

Informační panely i vystavené modely mapují historii a vývoj stavebnice. Majitelem sbírky je sběratel a stavitel Jiří Mládek, který se této zálibě věnuje více než čtyřicet let. Vystaveny jsou také modely vlakových souprav, které v současnosti společnost Merkur vyrábí. Návštěvníci mohou vidět kolejiště, po kterém jezdí lokomotiva.

„Tyto děrované plíšky jsou pro mě neuvěřitelnou fascinací pocházející z dětských let. Rodiče mi bohužel Merkur koupit nemohli, tak jsem si s ním hrál u kamaráda. Z té doby mi zůstalo jedno vnitřní rozhodnutí: Až budu jednou velký, nakoupím si ty největší Merkury, abych mohl postavit něco velkého… A teď si to plním,“ říká Jiří Mládek o své vášni. Jeho modely jsou často funkční, ovládané manuálně nebo jsou elektrifikovány.

Na výstavě v muzeu nechybí ani model Petřínské rozhledny, který měří téměř dva metry. Zajímavostí je též replika čočkostroje, který vynalezl Otta Wichterle. Historie kovové stavebnice sahá do roku 1920, kdy si ji nechal patentovat zakladatel firmy Inventor Jaroslav Vancl. Dodnes se vyrábí v Polici nad Metují.

Kromě Merkuru putovní výstava představuje také další stavebnice – roudnický Edison, pražský Vašek nebo volarský Trix. „Merkur měl to štěstí, že přežil neblahá válečná a zejména poválečná léta. Stalo se tak možná díky souhře okolností, možná byl svou koncepcí nadčasovější, a měl tak větší naději na přežití,“ vysvětluje Mládek.

„Stavebnice jsou především výsadou dětí, proto jsme se rozhodli výstavu představit i v čase Vánoc. Věříme ale, že si zde najdou své i dospělí. K výstavě je po celou dobu jejího trvání k dispozici herna, kde si mohou děti vyzkoušet práci konstruktérů a ty nejzdařilejší kousky vystavíme přímo ve výstavní síni, kde je pro ně vyhrazeno čestné místo,“ doplňuje ředitelka muzea Pavlína Komínková s tím, že v dílně zaměstnanci muzea rádi uvítají školy a další skupiny. Výstava je již tradičně doplněna o kvíz.

O tom, že stavebnice je stále aktuální a má co říci i dnešním dětem, svědčí zájem dětských návštěvníků. „Dvouletý Adámek Němec při odchodu z výstavy prohlásil, že vše je jeho, plakal a chtěl mezi těmi traktory, náklaďáky a letadly zůstat,“ popisuje Komínková. Výstavu je možné navštívit do 19. ledna 2018.

-mha-

 

[srizonfbalbum id=21]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..