Úterý, 16 dubna, 2024
Blansko

Za koláče získal hospic přes dvacet tisíc

„Nikdy nevím, kdy budu hospicovou péči sám potřebovat.“ S těmito slovy lidé často natahovali ruku s mincí k pokladničce Oblastní charity Blansko. Za příspěvek dvacet korun dostali čerstvý voňavý koláč. Celkový výtěžek akce 23 tisíc korun půjde na potřeby Mobilního hospice sv. Martina.

Koláče zároveň s informačními letáčky nabízeli charitní pracovníci ve středu 11. října na Rožmitálově ulici v Blansku a ve vestibulu boskovické nemocnice. Mnozí z kolemjdoucích dávali víc než požadovanou dvacetikorunu. „Většina lidí si šla koláč koupit už s tím, že nás chtějí podpořit, někteří chodí každý rok. Často přispěli i vyšší částkou nebo dali do kasičky peníze a koláč si někdy ani nevzali,“ říká vedoucí Charitní ošetřovatelské služby Radka Kuncová.

Se svými dvojčátky v kočárku přijela k charitnímu stánku i Veronika Mlčáková. „Podle stánku jsem viděla, že je to pro charitu, tak jsem šla přispět. Taky mě oslovilo, že se jedná o hospic, ten budeme jednou potřebovat všichni,“ vysvětluje mladá maminka.

Koláče si domů odnáší také Jaroslava Oujezdská. „Pro koláče jsem šla cíleně, mám i vystřižený článek o akci z novin,“ říká žena. Hospic se rozhodla podpořit, protože se s jeho službami už setkala. „Dosloužila jsem rodičům a dvěma bratrům, kamarádka zase sestře. Využila jsem při tom služby charity, moc nám její pracovníci pomohli,“ vzpomíná Oujezdská.

Koláč pro hospic pořádala blanenská charita letos po deváté. Kromě prodeje kolemjdoucím, ze kterého vytěžil hospic bezmála 16 tisíc korun, na hospicovou péči přispěly i blanenské firmy SKS a Synthon. Synthon koupil pro své zaměstnance koláče za 5200 korun a SKS za 2 tisíce.

Akce se v těchto dnech koná v oblastních charitách po celé brněnské diecézi. Sbírkou charita získává peníze pro potřeby hospice, především na zakoupení kompenzačních pomůcek pro nemocné v posledním stádiu nemoci. Ty pak půjčuje umírajícím lidem domů. V hospicovém týmu, který jezdí k nemocným domů, jsou lékařky, zdravotní sestry, sociální pracovníci, psycholog a pastorační asistent. Hospicovou péči lidé neplatí.

Děkujeme všem, kteří přispěli. Za dodání koláčů děkujeme pekárnám Blansko, Blažek Ráječko, ZEMSPOL Sloup, Benešov a Pekárně Wilk Boskovice.

Vladěna Jarůšková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..