Pátek, 29 března, 2024
BlanskoVolný čas

Nové lodě v Punkevních jeskyních

Správa jeskyní ČR obnovuje plavidla v Punkevních jeskyních. Čtyřistapadesátimetrovou plavbu po podzemní říčce Punkvě budou brzy všichni návštěvníci absolvovat na nových nepotopitelných lodích. V září se na hladinu říčky usadila první z nich se jménem Wankel. Celkem jich bude deset. 

Současné lodě byly vyrobeny v letech 1981, 1991 a 1992 v loděnicích v Komárně. Za dlouhou dobu provozu na nich ovšem zapracoval zub času a Správa jeskyní ČR se tedy rozhodla nechat vyrobit plavidla nová.

„Plavba na říčce Punkvě je provozována již od roku 1921 a v dnešním rozsahu od roku 1933. Za tu dobu se zde vystřídala celá řada lodí – od dřevěných člunů až po současná kovová plavidla,“ přiblížil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka s tím, že další čtyři lodě by měly být dodány do konce letošního roku a zbývajících pět potom do května příštího roku.

Nové lodě vycházejí koncepčně z původních modelů, ale jsou upraveny podle současných požadavků se zaměřením zejména na větší bezpečnost. „Jejich konstrukce je pevnější, jsou nepotopitelné, původní akumulátory byly nahrazeny lithiovými články, používanými i v elektromobilech. Jsou vybaveny dvěma elektromotory, z nichž jeden slouží k vlastnímu pohonu lodě a druhý jako dokormidlovávací zařízení, která je nezbytné v úzkých a klikatých chodbách,“ popsal Hebelka. Zakázka byla svěřena firmě Jesko CZ s.r.o z Pardubic. Cena jedné lodě je 960 000 korun.

První výpravu na Punkvu podnikl badatel Jindřich Wankel v roce 1857. Punkevní jeskyně jsou nejvíce navštěvované jeskyně v České republice s roční návštěvností přes 200 000 návštěvníků. V letošním roce je navštívilo 166 019 návštěvníků což je o 7199 více než za stejné období roku 2016. Podíl zahraničních návštěvníků tvoří 40 % z celkové návštěvnosti.

 -mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..