Pátek, 29 března, 2024
Na kávě s...Rozhovory

Na kávě s Liborem Hoppe

Libor Hoppe je podnikatel, vede bezpečnostní agenturu, má za sebou mnohaleté zkušenosti z politiky a letos se rozhodl kandidovat za náš region do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Provozujete bezpečnostní firmu. Čím přesně se zabývá?

Společnost OP Security se věnuje činnosti v oblasti bezpečnosti. Nabízí široké spektrum služeb, jako je fyzická ostraha osob a majetku, která se dále dělí na ostrahu objektů, areálů, stavenišť, ostrahu různých akcí jako jsou plesy, výstavy, sportovní akce a další. Druhou velmi významnou částí je elektronická ostraha pomocí dohledového centra (ARC). Na toto centrum mohou být napojeny nejrůznější objekty, a to pomocí všech dostupných systémů (GPRS, telefonní linka, internet, rádio). Operátoři v tomto centru vyhodnocují jednotlivé případy a vysílají k nim výjezdové jednotky. Nedílnou součástí je též online sledování a vyhodnocování kamerových systémů. Další částí portfolia společnosti jsou návrhy, montáže a servis bezpečnostních technologií, od zabezpečovacích systémů, přes kamerové a docházkové systémy či systémy hlídání venkovních prostorů na ultrazvukové bázi. A mimo jiné také nabízíme systémy inteligentních domů, které jsou trendem dnešní doby, a je možné je též montovat do nových objektů, ale i do starších, s využitím bezdrátové technologie. Tyto systémy začínají od jednoduchých modulů, které ovládají topení, světla, a končí u těch nejinteligentnějších systémů, které již umí např. rozeznat vaši polohu, při přiblížení se k vašemu domu nastaví vámi stanovený komfort (např. teplotu topení, hudbu, světla, odkrývání/zakrývání bazénů atd.). Z technických činností nabízíme dále nabízíme elektronickou knihu. Další služby jako jsou úklidové služby, technická správa budov a nemovitostí, recepční a informační služby.

Jak je to v dnešní době s mezinárodní bezpečností? Je třeba být na pozoru?

Vnímám jí jako každý jiný občan naší země. Co se týče problémů kolem Sýrie, Afriky a blízkého východu, tato situace by se měla řešit již v zárodku a pomoc přesunout do daného místa. A tím se vyhnout migrační vlně do Evropy, která z toho vyplynula. A s kterou má dnes celá Evropa obrovský problém. Jsem jednoznačným zastáncem zrušení kvót, které evropská unie nastavila. Migranti, kteří přes naši zemi přešli, nás brali jako zastávku před jejich vysněnými zeměmi jako jsou Německo a jiné. Jsem pro pomáhat, ale vynaložené úsilí a peníze by měly směřovat k tomu, aby k těmto událostem nedocházelo a lidem se žilo dobře v jejich rodných zemích.

Co se týká neklidu, který je dnes kolem Severní Koreje, to mě také nenechává v klidu, ale jak se říká, doufám, že rozum zvítězí a nedojde k tomu, aby z toho vznikl světový konflikt. Záleží, jak se ke všemu postaví OSN a největší země Čína, Rusko a USA. Zatím věřím, že Česká republika i Evropa mohou být relativně v klidu, ale na pozoru. Jsem jednoznačně zastáncem toho, aby se výdaje na armádu dostaly co nejdříve na výši 2% HDP.

V říjnu budete soupeřit ve volbách do poslanecké sněmovny. Jaké máte s politikou zkušenosti?

Zlomovým bodem, kdy jsem se o politiku začal více zajímat, byl rok 1989, kdy v naší zemi zvítězila konečně demokracie. Svoboda přinesla možnosti podnikání a vznik nejrůznějších živností. Přestože jsem v té době byl pouze zaměstnancem, vždy jsem volil pravici. Protože pokud se v naší zemi bude dařit podnikatelům a živnostníkům, tak budou mít práci i všichni ostatní. Později jsem vstoupil do ODS. Několik let jsem dokonce fungoval v servisu kolem politiků. Poznal jsem v politice mnoho lidí, ať už starostů, krajských zastupitelů nebo poslanců. Mohl jsem nakouknout, jakou dělají práci. Politik by neměl být člověk, který po zvolení zavře dveře a zůstane ve sněmovně. Měl by opravdu chodit mezi občany, naslouchat jim a vyvodit z toho pro sebe nějaké závěry. Kultivovanost dnešní sněmovny někdy přesahuje meze tak, že obyčejným lidem z toho musí být špatně. Jsem připraven, co bude v mých možnostech, tento stav zlepšit, už jen tím, že bych chtěl věci, které se projednávají, podat lidem ve srozumitelném jazyce.

Dnes jsem člověk, který také podniká a má několik zaměstnanců. Takže i vidím každodenní úskalí, které potkává malé a střední podnikatele i jejich zaměstnance. Toto je jedna z věcí, která by se určitě měla zlepšit.

Proč jste se rozhodl kandidovat? Čeho byste chtěl jako poslanec dosáhnout?

Vše to přišlo samo a z ničeho nic. Jsem členem ODS dlouhou dobu a podporoval jsem ji i v časech, které pro ni nebyly zrovna příznivé. Nicméně přišla doba, kdy za mnou přišli kolegové z ODS, že by rádi postavili kandidátku i z lidí, kteří nikdy neměli ambice kandidovat. Nechal jsem se od nich přesvědčit, také díky tomu, že nesouhlasím s tím, jak se dnes ničí prostředí pro malé a střední podnikatele. Velice si vážím toho, že mohu být na kandidátce s profesorem Petrem Fialou, který zvedl pomyslný prapor a je jedním z těch lidí, kteří měli velký podíl na tom, že jsem se pro kandidaturu rozhodl.

Umíte si představit, že využijete zkušenosti z podnikání v eventuální politické dráze?

Myslím, že zcela určitě. Minimálně vnímám dnešní šíleně byrokratický marast, kterým se musí prokousat kdejaký živnostník či malý podnikatel. Je důležité zbavit je neúměrné administrativní zátěže. Z druhé strany vidím i zaměstnance, kteří potřebují během roku několik dní dovolené na vyřízení různých potvrzení na úřadech. Týká se to života každého z nás. Jsem zastáncem principu vyřídit vše v jedněch dveřích. S tím souvisí profesionální i elektronická státní správa.

Co nabídnete lidem z našeho města jako poslanec?

Určitě bych se chtěl věnovat mimo zásadní věci a problematiku, která se projednává v poslanecké sněmovně, také z velké části našemu okresu. Společně se všemi politiky, starosty, krajskými zastupiteli, kteří jsou s naším okresem spjati. Řešit otázky např. dopravní infrastruktury, dostupnosti pediatrické péče. Ono není možné sedět ve sněmovně a být lhostejný k tomu, co je možno udělat pro svoji oblast. Samozřejmostí je též vstřícná a otevřená poslanecká kancelář pro všechny občany. Vnímat jejich názory a být jim k dispozici.

Podle vašeho pracovního vytížení bych si tipnul, že na koníčky vám nezbývá čas. Nebo se pletu?

Pokud je člověk ještě v aktivním věku a zdraví mu dovolí, tak je třeba se věnovat práci a všem věcem okolo naplno. Potom se určitě najde i chvíle pro svoje hobby a záliby. U mne je to tak, že jsem samozřejmě rád, když si „protáhnu své pracovní směny“ a nastřádám čas pro rodinu, vnoučata, knihu. Fantastické je, když se mi podaří toho času nastřádat trochu více a uvolním si tím prostor pro cestování, které si ve svém věku opravdu užívám. Pro mne to není jen ležení na pláži, ale projet si zemi, ostrov či region. Podívat se na nejrůznější místa, promluvit s místními lidmi a nasát atmosféru celého prostoru. Nemohu zapomenout na místní gastronomii, protože jsem i mimo jiné tak trochu gurmán, rád si s nimi i zavařím. Vždy mě to obohatí, dovezu si domů nová poznání a pohled na svět. A není to jen o cizině, i v České republice je plno krásných a úžasných míst, a abych byl trochu patriot, tak samozřejmě hlavně jižní Morava. Když už v tom cestování zůstanu úplně doma, tak pokud mi přijedou kamarádi, rodina nejen z Česka, ale i ze zahraničí, tak jim vždy rád ukážu Moravský kras, zámky, hrady a jiná krásná místa u nás na okrese.

Jaký vztah máte ke sportu?

Dnes už to na mě ani není poznat, ale jako malý jsem sportoval. Od Sokola, až po trenéra cyklistiky. Vychovával jsem mládež na Favoritu Brno. Všechny moje děti nějakou měrou sport dělaly, ať už to byla cyklistika, fotbal, jezdectví či tenis. Vždy jsem je k tomu vedl a myslím si, že sport je to, čím by děti měly vyplňovat svůj volný čas. Sport jim dává zkušenosti, díky kterým se v životě neztratí a umí se v něm i lépe pohybovat. Potkávají se s mnoha lidmi, ze kterých se kolikrát vyvinou kamarádi na celý život. Sport pomáhá překlenout kritickou dobu puberty.

Co se týče naší společnosti, podporujeme akce i sportovní kluby, ať už pořadatelsky či organizačně, jako jsou cyklistika, běhy, atletika, basketbal, fotbal a jiné. Všichni, kteří se sportu věnují, podporují a organizují nejrůznější akce, si zaslouží obrovské uznání.

Chtěl byste něco vzkázat lidem v Blansku a jeho okolí?

Věřím, že Blanenský okres má velký potenciál. Konkrétně Blansko se za poslední desítky let změnilo k lepšímu, myslím, že je to velmi skvělé místo pro žití. Je zde dostupnost vzdělání, lékařské péče, zaměstnání, sportovní vyžití, kultury, nákupů atd. Samozřejmě je zde i péče o seniory. Každopádně jsou tu i věci, které je potřeba do budoucna řešit. Například rychlejší silniční propojení na Boskovice či Černou Horu, opravy dalších komunikací a chodníků.  Velké stále se opakující téma je silnice R43. Musíme všechno udělat proto, aby se tato stavba stala součástí vládního programu a zařadila se pod zákon o prioritních stavbách. Potom by se již snad nemusely stát dlouhé fronty u Lipůvky. Ať už z Blanska či z jiných míst okresů, by se lidé dostali rychleji do krajského města.

Na závěr bych chtěl popřát lidem z Blanska klid a pohodu a věřte, že všechny problémy se dají řešit. Vše je o lidech, o přemýšlení, o úctě k druhému a jak se k sobě lidé chovají.

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..