Pátek, 19 dubna, 2024
Blansko

V Blansku bude babybox

Budova Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje v Blansku bude mít babybox. Vedení ZZS JmK o tom jednalo s autorem projektu Ludvíkem Hessem několik měsíců a na konci srpna záměr schválila Rada Jihomoravského kraje. 

Babybox je schránka na čerstvě narozené a odložené děti. Jejím úkolem je zachránit život novorozeněti, které jeho matka nechce. Ve většině případů jsou babyboxy součástí zdravotnických zařízení, která mají dětská oddělení. Po uložení dítěte do schránky se rozezní alarm na novorozeneckém oddělení a personál jde miminko ihned vyzvednout. Blanenská nemocnice však dětské oddělení nemá, zdejší babybox tedy bude fungovat jinak.

„Při umístění dítěte do babyboxu přijde výzva na Krajské zdravotnické operační středisko (KZOS) a zároveň se rozezní alarm i na blanenské základně. Dispečink vyšle na místo nejbližší výjezdovou skupinu a vše bude probíhat jako standardní výjezd. V ideálním případě bude na základně posádka, která miminko na základě číselného kódu, který dostane od operátorky, ze schránky vyzvedne, poskytne mu potřebnou zdravotní péči a následně dítě převeze do nejbližšího odpovídajícího zdravotnického zařízení,“ sdělila tisková mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Zároveň upozornila, že může nastat situace, kdy budou všechny blanenské posádky ve výjezdu. V takovém případě dispečink vyšle některou z posádek z okolních výjezdových základen nebo z Brna. Ve schránce je udržovaná kontinuální teplota a zajištěn přívod vzduchu, dítě proto v babyboxu může bez problémů zůstat i desítky minut. Po celou dobu je navíc sledované operátorkami KZOS přes kameru.

Blansko je posledním okresním městem v Jihomoravském kraji, které babybox prozatím nemá, a jedním z posledních tří v rámci celé Moravy. „Posádky ZZS denně usilují o záchranu života nebo zdraví každého svého pacienta. Případy, kdy je ohroženo dítě, jsou pro zdravotníky mimořádně citlivé. Pokud blanenský babybox pomůže byť jen jednomu dítěti, má svůj význam,“ zmínil ředitel ZZS JmK Milan Klusák.

„Jsem přesvědčený, že význam zřízení babyboxu v Blansku je zásadní a že pomůže vstoupit do nového života nejednomu miminku. Proto jsem velmi vděčný řediteli Klusákovi za jeho vlídný a vstřícný přístup,“ řekl autor projektu Ludvík Hess.

V České republice funguje v současnosti 71 babyboxů. Od roku 2006 do nich bylo odloženo 158 dětí, z toho 19 v Jihomoravském kraji (16 v Brně a 3 ve Vyškově).

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..