Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Nabitý den

Zatímco téměř celé prázdniny jsem nezaregistroval výjimečné množství kulturních akcí, poslední srpnový pátek se jich udál v Blansku a jeho okolí rekordní počet. Proč se pořadatelé rozhodli právě pro tohle datum? Pamatujete si zákon o nočním klidu? Tohle je přímá ukázka toho, jak taková novela zákona vypadá v praxi.

25. srpen byl dnem, kdy v Blansku a okolí proběhlo nejvíce akcí, co pamatuju. V aquaparku taneční zábava se skupinou Medium, na Obůrce rockový koncert hned tří různých kapel, v Horní Lhotě Kaštánek FEST se čtyřmi regionálními rockovými skupinami, na Zborovcích na Velvetu koncert skupiny Sanitka… A mohl bych možná pokračovat.

Jen pro připomenutí: Od 1. října 2016 obce stanoví výjimky z nočního klidu přímo v textu obecně závazné vyhlášky (schválené zastupitelstvem). Vymezení výjimečných případů nelze vázat na konkrétního pořadatele akce, byť by jím byla obec samotná. V Blansku byla tato novela uchopena tak, že naši zastupitelé schválili na konci roku 2016 osm termínů (většinou pro akce pořádané či podporované městem), kdy se zkracuje doba nočního klidu. Mezi nimi byl od samého začátku taky termín 25. srpna.

Tohle je docela průšvih. Z dostupných informací totiž vím, že pořadatelé z této situace velkou radost neměli. Žádná z akcí nestáhla většinu na svoji stranu; pořadatelé přiznávají, že očekávali větší účast. Pokud však Blanenským nabídnete tolik možností kulturního vyžití v jeden den, logicky se to musí projevit. Jenže jak z toho ven? Zastupitelstvo by mohlo schválit více takových výjimek v létě, to bezesporu. Ale znamená to taky fakt, že na celém katastrálním území Blanska bude doba nočního klidu zkrácena. Že na zahrádce v pivnici hraje nahlas rádio a vy nemůžete spát? Máte smůlu. Obecně závazná vyhláška říká, že noční klid je zkrácen a platí až od druhé hodiny ranní.

Jak vlastně zjistíme, že byl porušen noční klid? Představte si, že bydlíte nedaleko hospody se zahrádkou, ve které se jeden z hostů rozhodne oblažit místní chasu svým hlasem a započne notovat melodie Karla Gotta. Že mu to moc nejde a zrovna vám se chce spát, protože vstáváte v půl šesté do práce, je mu zcela jedno. A tak to po půlhodině toho děsného kvílení nevydržíte a (zcela právem) zavoláte městskou policii. Ta přijede a v tento moment samozřejmě všichni ztichnou. Kdo právě nyní porušuje noční klid? Kdo je zodpovědný za hlasité projevy hostů?

Z odpovědi, kterou jsem vyčetl na stránkách blansko.cz, kde se podobná situace řešila, jsem byl mírně šokován: Zásadní otázkou je, zda hluk přesahuje obvyklou míru hluku z běžného provozu. Toto se musí posuzovat vždy případ od případu. Žádnou právní normou nejsou stanoveny konkrétní činnosti, které by byly v těchto provozovnách v době nočního klidu (22.00 – 06.00) zakázány a není ani stanovena hladina hluku pro potřeby posouzení rušení nočního klidu. V praxi tedy musí přivolaní strážníci nebo policisté subjektivně posoudit, zda existuje podezření na rušení nočního klidu, a na místě věc vyřešit nebo oznámit příslušnému správnímu orgánu (Komisi pro projednávání přestupků MěÚ Blansko). Za přestupek rušení nočního klidu ze strany hostů zahrádek ale není možné postihnout provozovatele, vždy pouze osobu, která toto protiprávní jednání zavinila, tedy konkrétního hosta. Samozřejmě strážníci MP Blansko při těchto výjezdech apelují i na personál podniků, aby se co nejvíce vyvaroval rušících projevů a svoje hosty v tomto smyslu usměrňoval. Většinou se tak i děje. Za současného právního stavu je tedy jediným řešením přivolat na místo strážníky městské policie (nebo policisty Policie ČR), kteří budou jednat podle výše uvedeného postupu. Jinými slovy – máte skutečně smůlu a nemůžete dělat vůbec nic.

Vrátím se ještě v závěru k 25. srpnu. Napadlo mě, že pořadatelé kultury v Blansku by se mohli spojit a zkusit se domluvit s radnicí na více termínech s tím, že každý z nich si vezme jeden konkrétní termín a akce se tak nebudou navzájem krýt. Otázka je, na kolik je takový nápad realizovatelný a jak by se k němu postavilo zastupitelstvo. Já bych to minimálně zkusil, protože je vidět, že o zábavu v letních měsících je u široké veřejnosti evidentně zájem.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..