Čtvrtek, 25 dubna, 2024
BlanskoVolný čas

Moravský kras navštívilo 25 milionů lidí

V jeskyni Balcarka v červenci přivítali pětadvaceti miliontého návštěvníka. Stala se jím Zdeňka Richterová z Mokré-Horákova u Brna, která se na návštěvu jeskyně vydala s manželem a dvěma vnučkami. Obdržela volné vstupenky do čtrnácti jeskyní v celé republice. 

Když Zdeňka Richterová chtěla u pokladny zakoupit vstup do jeskyně Balcarka pro čtyři osoby, nejprve nechápala, co se kolem ní děje. Kamer ani fotoaparátů si zpočátku příliš nevšímala, a tak bylo pro ni překvapením, že novináři svou pozornost věnují právě jí. Vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka pro ni měl skvělou zprávu o výhře. Vstupné kupovat nemusela, a dokonce ji a členy její rodiny čekala speciální soukromá prohlídka podzemí.

„Je to poprvé, co jsem vůbec něco vyhrála,“ sdělila své první dojmy výherkyně s tím, že se každý rok snaží s dětmi nějakou jeskyni prohlédnout. Ty v Moravském krasu již navštívila všechny kromě Výpustku.

Jeskyněmi Moravského krasu prošlo ve skutečnosti ještě více lidí, ale podrobné statistiky návštěvnosti se vedou od roku 1955. „Ačkoliv Sloupsko-šošůvské jeskyně byly otevřeny veřejnosti již v roce 1897, údaje o počtu návštěvníků z té doby máme jenom velice kusé, proto jsme se rozhodli, že vyjdeme z podrobných statistik, které máme k dispozici od toho roku 1955,“ řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Výherkyně dostala pamětní list, který slouží jako volná vstupenka do všech čtrnácti zpřístupněných jeskyní, jež spadají pod Správu jeskyní České republiky. „Poukaz je pro čtyři osoby a platí čtyři roky,“ uvedl Hebelka.

Roční návštěvnost Moravského krasu se v současnosti pohybuje okolo 360 000 návštěvníků. Nejvíce navštěvované jsou Punkevní jeskyně, kam zavítá přes 200 000 návštěvníků za rok, dále jeskyně Kateřinská s cca 55 000 návštěvníky, jeskyně Sloupsko-šošůvské – 40 000, jeskyně Balcarka
35 000 a jeskyně Výpustek – cca 19 000 návštěvníků. „Předpokládáme, že příští měsíc navštíví jeskyni Výpustek dvou set tisící návštěvník,“ doplnil vedoucí Správy jeskyní.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..