Sobota, 20 dubna, 2024
Nezařazené

Glosa: Nerušte!

Docela jsem se pozastavil nad tím, že tři dny v červnu máme výjimku z nočního klidu. Napřed 9.6. charitativní běh You Dream We Run, potom 17.6. zábava v Aquaparku a nakonec 24.6. Morava Park Fest. Nešlo mi to do hlavy. Vždyť přece před koncem roku vydalo město Blansko osm termínů, které budou mít výjimku, přičemž na červen vycházely pouze dva dny! Předpokládal jsem bláhově, že termíny jsou dány pevně a jejich doplnění tím pádem nebude možné. Mýlil jsem se.

Abychom si rozuměli. Hned na úvod musím říct, že jsem rád za každou akci, která se v našem městě děje, ať už je to hudební festival, taneční zábava, letní kino nebo cokoli jiného. Už proto mě docela dost namíchnul nový zákon, jež vešel v platnost koncem minulého roku, a který dost podstatně omezil možnosti pořadatelů. Ale budiž – musíme se srovnat s tím, co nám ti nahoře naservírují. A tak přišlo to, co přijít muselo.

Dne 16.12. byla na webu blansko.cz zveřejněna Zastupitelstvem schválená nová obecně závazná vyhláška s osmi termíny, kdy je možno porušit zákonem stanovenou dobu nočního klidu. Nebylo žádným překvapením, že tyto termíny byly povětšinou ve dny, kdy město nebo KSMB pořádají své vlastní akce, případně je mohutně podporují, např. Pálení čarodejnic, Vítání sv. Martina, BAMBIfest nebo You Dream We Run. Jako cenu útěchy dostali ostatní pořadatelé dva termíny v létě, ve kterých mohou kulturu po 22. hodině provozovat. Dovětek „Není možné žádat radu města o udělení výjimky z této vyhlášky“ zněl sice trochu nabubřele, ale docela jasně. Pochopil jsem, že jsou to termíny, přes které nejede vlak.

Jenže ouha!

V původní vyhlášce s účinností od 31.12.2016 byla uvedena třetí sobota v červnu. V tento den proběhla zábava v Aquaparku. Dne 7.3.2017 zastupitelé doplnili vyhlášku o čtvrtou sobotu v červnu – termín Morava Park Festu. O udělení výjimky pro tento hudební festival se mluvilo už koncem loňského roku, proto jsem se divil, že výjimku hned nedostal?! Celá záležitost na mne působí tak, jakoby někdo na úřadě neuměl napočítat do čtyř a pak tento nedbale provedený, složitý matematický úkol muselo Zastupitelstvo opravit.

Jak vidíte, na žádosti dle města sice nebude brán zřetel, ale pokud se to bude hodit, vyhláška změnit jde. Příklad číslo dvě: Kinematograf bratří Čadíků na náměstí. Ten výjimku taky dostal (Vyhláška č. 4 ze dne 06.06.2017). Tak vidíte, že to jde!

Co na to říkáte? Tak schválně… Zkuste přijít na úřad s žádostí o povolení akce s dobou trvání přes 22. hodinu. Pokud si chcete ušetřit čas, předem vám můžu říct, jak to dopadne. Úředníci se odvolají na jejich obecně závaznou vyhlášku, kterou může změnit pouze Zastupitelstvo. Před zákonem jsme si přece všichni rovni! Jenže někteří jsou si očividně rovnější. A to se ještě přitom dovedou tvářit, jakoby neuměli do čtyř napočítat…

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..