Pátek, 19 dubna, 2024
BlanskoPolemikyÚvodníky

Úvodník: Chcípl v Blansku pes?

Blíží se období prázdnin, krásného počasí s teplými letními večery. Čas dovolených, kdy se můžete ocitnout jak v roli hosta, tak i hostitele, pokud čekáte návštěvu z daleka. Ne každý se uchyluje o dovolené na chalupu nebo k moři a těch, kteří o prázdninách poskytují dočasný přístřešek známým a příbuzným, je stále dost. Co podniknout v létě v Blansku? Jaké máte možnosti pobavit sebe a známé? To se dočtete v dnešním úvodníku.

Jasně, Blansko je obklopeno mnoha přírodními památkami a turistickými zajímavostmi, ale většinou se k nim musíte dopravit. Moravský kras, zámek Rájec-Jestřebí, Nový hrad, Rudické propadání… Určitě budete mít čtrnáct dní co dělat, abyste stihli obejít, respektive objet všechna tato krásná místa našeho regionu. Nabízí se otázka, co nabízí turistům v období letních prázdnin konkrétně město Blansko.

Z historie toho tady moc nemáme a pohled na vydlážděné centrum města s naprostou absencí hezkých obchůdků a restaurací je na první pohled žalostný. Prohlídka centra a korzování po náměstí je tudíž nemyslitelná. Jedinou pamětihodností, která stojí za návštěvu, je zámek. Přestože svými rozměry nevybízí zrovna k hodinové prohlídce interiéru, jeho zrekonstruované nádvoří je moc hezké a mimo stálé expozice litiny, měřící techniky a dalších pro návštěvníky připraven docela zajímavý program. Přes prázdniny bude Muzeum Blanenska vystavovat v zámku historické mince a další exponáty ve výstavě s názvem Mincovní poklady na Hedvábné stezce. Těšit se můžete taky na Noc na zámku: přespání v prostorách zámku se zábavným (ale také naučným) programem pro děti. Termíny jsou 28.7. a 25.8. Více informací nejen o této akci, ale také dalších expozicích a prohlídkách najdete na
www.muzeum-blanenska.cz.

V létě určitě bude fungovat kino. Blansko sice nedisponuje stálým letním kinem, ale ani letos nepřijdeme o Kinematograf bratří Čadíků, který na náměstí Republiky promítne čtyři filmy z české produkce: konkrétně půjde o snímky Řachanda, Trabantem do posledního dechu, Teorie tygra a Všechno, nebo nic. Vstupné bude jako vždy dobrovolné a filmoví fanoušci mohou kinematograf navštívit od soboty 8.7. do úterý 11.7.

Na nedělní dopoledne jsou milovníkům (převážně) dechové hudby již od 18. června servírovány promenádní koncerty před blanenskou radnicí. Představí se v něm několik hudebních souborů z Blanska, ale také z Jedovnic, Kunštátu, Boskovic, Protivanova, Letovic, Lysic a dalších. Koncerty začínají vždy v 10 hodin a jejich pořadatelem je přímo město Blansko. Program najdete na www.blansko.cz.

Muzika pro Karolínku je hudební festival, který má velice bohatou historii. Koná se totiž každé léto již od roku 1996 v prostorách nádvoří blanenského zámku a pořádá jej Sdružení Ulita. Letos v létě v Blansku v rámci festivalu vystoupí Žalman a spol., Greenhorns, Stráníci, Jarda Svoboda (Traband), Kozí čtvrť, Jananas, Sekvoj, Ivoš Cicvárek s Ladou Šimíčkovou, Půljablkoň a vokální Mošny. Jak je z názvů účinkujících patrné, jde převážně o folk, tramp a country, což jsou hudební směry, které k letnímu počasí jaksi patří a dokážou navodit výbornou atmosféru. Pokud se chcete dozvědět více o festivalu a taky o tom, kdo je to Karolínka, zavítejte na stránky karolinka.ulitablansko.cz.

Kulturní středisko si pro blanenskou veřejnost připravilo již tradiční akci s názvem Gulášobraní. Letos bylo datum zvoleno na 29.7., začátek je v 9 hodin. O uvaření nejlepšího guláše budou i letos usilovat týmy amatérských kuchtíků z našeho města, v doprovodném programu vystoupí skupiny Infernet a Netopýr. Více o akci se dozvíte na www.ksmb.cz. Pokud se ptáte po dalších akcích pořádaných Kulturním střediskem, pak si budete muset počkat. Podle oficiálních stránek je v této chvíli plánovaná další kultura až na říjen.

Zajímavou akci připravil pro děti BESIP. Den otevřených dveří na Dětském dopravním hřišti v Blansku se uskuteční ve dvou termínech, a to 13.7. a 24.8 od 12 do 18 hodin. Podmínkou účasti je věk minimálně 6 let, vlastní dopravní prostředek (kolo), helma a dospělý doprovod.

Poslední sobota v srpnu bude patřit Půlmaratonu Moravským krasem, již tradičnímu závodu s kulturním programem, na který se každoročně těší tisíce lidí nejen z Blanska.

Vzhledem k nové vyhlášce o nočním klidu zřejmě nemůžeme očekávat žádnou kulturu venku po 22. hodině. I tak si myslím, že Blansko má co nabídnout jak svým občanům, tak i těm, kteří sem přijedou jen na návštěvu. Přes všechna sečtená negativa nemůže nikdo říct, že by v Blansku bylo mrtvo a není tu co dělat. To však neznamená, že bychom nemohli dostat více kultury i sportu. Sami to však těžko změníme.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..