Úterý, 16 dubna, 2024
BlanskoNa kávě s...Volný čas

Na kávě s Miroslavem Martinkem

Hlavní koordinátor festivalu volného času BAMBIFEST Miroslav Martinek nás pozval na tuto dvoudenní akci, která se bude konat v zámeckém parku v Blansku ve dnech 19. a 20. května 2017. 

Co je smyslem projektu? 

Cílem projektu BAMBIFEST v Blansku je umožnit aktivní prezentaci sdružení a organizací pro děti a mládež, středisek volného času, občanských aktivit, kulturních a uměleckých činností a prezentovat volnočasové aktivity na Blanensku široké veřejnosti. Děti a mládež se pak mohou rozhodnout, jaká činnost je nejvíce zaujala a té se zkusit věnovat.

Akce dává vystavovatelům šanci představit se široké veřejnosti. Dále přináší zvýšení povědomí veřejnosti o nabízených aktivitách v Blansku a blízkém okolí a zvýšení zájmu dětí a mládeže o jejich pravidelné navštěvování. K účasti zve nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče.

Kdy vznikl BAMBIFEST v Blansku? 

V roce 2011 jsme v Blansku na Češkovicích pořádali celostátní skautské setkání, což byla pro mě důležitá zkušenost, například v oblasti seznámení se s nějakými procesy, s místní správou, s možnostmi podpory. Byl jsem vedoucí týmu a mým zástupcem byl Luboš Rek mladší. Získané zkušenosti jsme chtěli v budoucnu dále zužitkovat, proto jsme začali připravovat Bambiriádu. Ta se konala v Blansku poprvé v roce 2013. Nechali jsme se inspirovat v jiných městech projektem České rady dětí a mládeže. Byla to prezentace volnočasových aktivit a spolků, které se jim věnují a působí v regionu.

Už dříve jsme se účastnili projektu z dílny Domu dětí a mládeže, na němž se volnočasové aktivity prezentovaly, ale připadal nám příliš pasivní. Dětské návštěvníky to příliš nebavilo. Chtěli jsme zkusit nějaký jiný koncept a v roce 2013 jsme to tedy poprvé uspořádali pod křídly skautského střediska Světla. Museli jsme jít už tenkrát do nějaké spolupráce s městem a kulturním střediskem, protože je to pro neziskovou organizaci náročný projekt.

Proč došlo ke změně názvu? 

Přechod na jiný název se udál v roce 2015, protože Česká rada dětí a mládeže Bambiriádu provozovala v různých městech už asi patnáct let, nebo možná i déle, a vyhodnotila tento projekt již jako degradující z celostátního pohledu. Pro nás to neplatilo, tady to bylo nové a postupně se to každý rok vyvíjelo, ale v těch ostatních městech, kde se Bambiriáda pořádala mnoho let, přestávala mít šťávu. Česká rada dětí a mládeže se proto rozhodla projekt ukončit, protože s ním někde začínalo být víc starostí než užitku. Ale nepropůjčila ani značku, takže se musela vytvořit nová.

Jak se akce vyvíjí? 

Jelikož se nám se změnou názvu rozvázaly ruce, mohli jsme tradiční koncept rozšířit o další zajímavosti, takže jsme přidali hudební festival a konferenci.

Hudební festival je vlastně soutěž, která je postavená na hlasování návštěvníků. Ti na hlasovací lístek napíšou jednak jméno svoje, protože lístky jdou do slosování o ceny, a jednak jméno svého hudebního favorita. Hlasy během večera sečteme a na konci festivalu vyhlásíme vítěze. Ten získá dvacet hodin v nahrávacím studiu, což je pro kapelu určitě dobrý start do kariérního světa. Ve studiu vytvoří vlastní nahrávku, s kterou se pak můžou dále prezentovat. Loni vyhrála hudební skupina Rockfór.

Hudební festival začíná odpoledne, je tedy vhodný i pro děti. Myslím si, že je to velmi slušná akce, jejíž součástí není nějaký velkolepý prodej alkoholu a podobně. Člověk si tam může poměrně bezpečně užít hudební zábavu, což bych řekl, že je docela výjimka.

Součástí Bambifestu je i fotosoutěž…

Ano, ta se spouští vždy na promoakcích v centru města. Letošním ústředním tématem BAMBIFESTu „Čas na dobrodružství“ a v tom duchu je postavena i fotosoutěž. Organizátoři položí dětem, které se chtějí soutěže zúčastnit, nějakou otázku, a děti odpověď na tuto otázku nakreslí nebo napíší na tabulku, s níž je organizátoři vyfotí. Na webu se pak spustí hlasování a lidé mohou hlasovat pro nejlepší fotografii. Na BAMBIFESTu jsou pak vítězové odměněni.

Pro koho je určena konference? 

Konferenci jsme přidali do BAMBIFESTu v loňském roce. Je postavená na tom, že jsme chtěli přidat něco, co zaujme zbytek cílové skupiny. Prezentace organizací – festival volného času – je zaměřená hlavně na mladší děti, protože těžko si lze představit třeba čtrnáctiletého člověka, který bude obcházet stanoviště a házet míčkem. Proto jsme tedy zařadili hudební festival i konferenci.

Chtěli jsme zaujmout také středoškolskou a vysokoškolskou mládež, případně ostatní obyvatele Blanska, a nabídnout něco klidného, ne třeba úplně vzdělávacího, ale spíše k zamyšlení. Takový duchovní rozměr akce. Ten má obsáhnout konference. Vybereme pro ni vždy ústřední téma, kolem kterého se pak točí přednášky zajímavých osobností. Letos je to „Svoboda moderní doby“, protože nám přijde, že už jenom pojem té svobody je vlastně dost komplikovaný a velmi snadno se zneužívá ve prospěch jiných věcí. Ve svobodě jsme jako lidé strašně zranitelní, protože najednou se musíme o spoustě věcí rozhodovat sami, a to nás může přivést do nepříjemných slepých uliček v životě.

Kdo bude letos přednášet? 

Oslovili jsme několik zajímavých osobností, a některé z nich nám nabídli svůj volný čas. Mimo jiné jsme kontaktovali i prezidenta Slovenské republiky Andreje Kisku. Prezidentská kancelář se nám omluvila, že prezident nám fandí, ale že nemá čas a nezvládne přijet. Takže mu možná napíšeme příští rok, třeba si to naplánuje (smích).

Nicméně jednoho prezidenta tam budeme mít, a je to prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala – bývalý starosta města Blanska. Myslím si, že jeho kariéra na Nejvyšším kontrolním úřadě je celkem zajímavá. Mně osobně přijde, že tam udělal poměrně dost práce a rozhodně je to člověk s nějakým rozhledem. Potom jsme pozvali Marka Orko Váchy, což je osoba hodně známá zejména ve skautských kruzích. Jeho vhled do svobody bude určitě velmi originální a inspirující. Pak je tady Rastislav Maďar, což je lékař, který má za sebou nějaké zahraniční mise a humanitární akce. Posledním přednášejícím bude Bohumil Kartous, kterého můžeme znát z oblasti vzdělávání. Mimo jiné působí také jako editor Britských listů.

Konference je pro návštěvníky zdarma? 

Konference bude probíhat v zámku v audiovizuálním sálu, kam se vejde přibližně osmdesát posluchačů. Účast na konferenci je zdarma, ovšem je třeba se na ni registrovat prostřednictvím internetu. Nutno doplnit, že zdarma je též účast na všech ostatních částech BAMBIFESTu.

Letos bude na BAMBIFESTu něco nového? 

Letos nastane hlavně změna v rámci hudebního festivalu. Přešli jsme k profesionálnější scéně a ozvučení, protože kapely, byť jsou mladé a začínající, si určitě zaslouží hrát na něčem pořádném.

Bude to skvělý zážitek jak pro návštěvníky, tak pro kapely. Některé kapely se totiž ještě na pořádné podium nedostaly, nebo neměly příležitost spolupracovat s profesionálním zvukařem. Může být pro ně hodně zajímavé vyzkoušet si, jaké je to hrát také někde jinde, než jen pro kamarády nebo na nějakých malých akcích.

Vystavujících organizací v průběhu let přibývá? 

Vystavovatelů je vždy kolem třiceti, a každý rok nějaké přibydou.

Co když bude pršet? 

Je připravená i dešťová varianta, což znamená, že by se vše přesunulo do Dělnického domu a kina. Tyto dva prostory máme rezervovány na celý víkend. Akce začíná v pátek a finální rozhodnutí, kde se bude konat, vydáváme ve čtvrtek večer. Kdyby to vypadalo, že park bude jedno velké bláto, nebo že bude strašně pršet, všechny obvoláme a spustíme nouzový plán. Ale zatím se to nestalo a doufám, že tomu tak nebude ani letos, protože by to ohrozilo návštěvnost akce.

Přijde mi ještě důležité říci, že akce je postavená na dobrovolnické činnosti. Pořadatelé nemají žádný honorář, nikdo za to nemá nic, kromě dobrého pocitu a stravy. Dá se postavit spousta akcí na komerční bázi, což není tak složité. Ovšem postavit akci na dobrovolnické bázi a minimálních úhradách a spíš na výměně služeb mi přijde jako zajímavá výzva. Na organizaci BAMBIFESTu se podílí kolem třiceti lidí.

¨

Marie Hasoňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..