Pátek, 29 března, 2024
KulturaVolný čas

Tajemství čtenářských záložek odhaluje výstava v knihovně

Výstava záložek v blanenské knihovně

Do blanenské městské knihovny se vrátila Záložková výstava. Byla již k vidění v loňském roce, ale mnohým čtenářům bylo líto, že v krátkém čase nestihli výstavu navštívit. 

„Podle ohlasů a nadšených komentářů jsme usoudili, že se čtenářské záložky líbí a proto jsme se rozhodli, že vám je dopřejeme ještě jednou,“ říká Iveta Pernicová z Městské knihovny Blansko. Několik výstavních panelů je tedy zaplněno roztodivnými záložkami, které si čtenáři zapomněli ve vrácené knize. Pracovníci knihovny tyto poklady střádali téměř rok a výsledek je skutečně famózní.

Panely jsou rozděleny tematicky; třeba oddíl „Víme, co vás baví“ nebo „Víme, jak jste šikovní“ nabízí pohled na různé obrázky či háčkované výtvory. „Víme, kde jste byli“ zase zahrnuje pohlednice z různých koutů světa.

„Víme, že dostáváte peníze (nejen) od babiček… A víme, co si za ně kupujete…“ Zde jsou například účtenky z obchodů či visačky od zakoupených oděvů.

„Víme, co vy máte vědět“ odhaluje různé vzkazy pro členy rodiny, lístečky s telefonními čísly nebo s anglickou konverzací. Na panelu „Víme o vašich potřebách“ nechybí dokonce ani kapesník, kousek toaletního papíru či dámská hygienická potřeba, kterými si čtenáři založili rozečtenou knihu, a pak je v ní zapomněli.

„Pobavil nás pilník na nohy, plastový pavouk nás dost vyděsil a překvapující byly peníze,“ vyjmenovává Iveta Pernicová s tím, že knihovníci našli i dvoutisícovou bankovku. Tu samozřejmě vrátili jejímu majiteli a ve výstavním panelu se nachází jen její kopie.

Oddíl „Víme, kam cestujete“ se pyšní různými jízdenkami a „Víme, co vám chutná“ obsahuje obaly od čokolád, tyčinek, paštiky či dokonce kolečko salámu. Někdo také doma musel postrádat hrací kartu – pikovou trojku či školní pravítko.

Nechybí však ani několik opravdových záložek, aneb „víme, že je znáte“. Výstavu je možné shlédnout ještě do 5. května.

-mha-

[srizonfbalbum id=10]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..