Pátek, 29 března, 2024
BlanskoPolemikyÚvodníky

Úvodník: O parkování v Blansku

Pohybujete se po Blansku autem? Hloupá otázka. Vždyť automobilů je dnes v naší zemi více než pět milionů. S přibývajícími vozidly však nastává problém s parkovacími místy. Jasně – nežijeme v žádném velkoměstě, ale přesto se najdou lokality, ve kterých zaparkovat je téměř nemožné. Jiná parkoviště paradoxně zejí prázdnotou.

Hned na úvod bych rád zmínil nové parkoviště nad nemocnicí. Přišlo na bezmála 19 milionů korun a vzniklo zde více než 130 parkovacích míst. První hodina stání je zdarma, každá další hodina stojí desetikorunu. Už jste tam zaparkovali? Pokud ano, tak mi určitě potvrdíte, že soustavně zeje prázdnotou, zatímco ulice v okolí jsou plné aut.

Absolutně nepochopím, že někdo dokáže půl hodiny bloumat se svým vozem uličkami v okolí nemocnice a marně hledat flek, místo aby pohodlně a bez obav zaparkoval na novém parkovišti. Vadí někomu těch 250 metrů? Vadí řidičům, že musí za parkování zaplatit? Chápu, že pokud vezete na polikliniku babičku s artrózou, jen s obtížemi ji budete z nového parkoviště sunout dolů. Ovšem od toho je dvůr přímo v nemocnici. Můžu přece babču vyhodit zde, posadit ji u recepce a v pohodě zaparkovat nahoře. Za pár minut jsem zpět. A ohledně zadní branky z parkoviště, která byla často terčem kritiky za nepřístupnost veřejnosti: živě si dokážu představit, jak tudy klopýtají lidi do nemocnice, kolem nich projíždějí houkající sanity, občas tu přistane vrtulník atd. Těch pár metrů navíc skutečně nikoho nezabije. Věřím, že jsou mezi námi lidé, pro které je poplatek za parkování vzhledem k jejich životní situaci nepříjemným výdajem – právě ti by měli mít možnost zaparkovat v bočních uličkách. Ono tomu tak ale většinou není…

Další místo, o kterém bych se rád zmínil, je „parkoviště“ u výškové budovy. Uvozovky jsou zde zcela záměrně, neboť více než parkoviště toto území připomíná tankodrom. V části pokryté asfaltem většinou místo nenajdete, a tak vám nezbyde než odstavit vozidlo na spodní části plné hrbů, na kterých si vyrazíte zuby. Když prší, je tento dentální zážitek umocněn několika kilogramy bahna na botách a kalhotách, které si s sebou odnesete na nákup nebo do spořitelny. To vše vás stojí peníze, neboť zde město vybírá parkovné. Moc by mě zajímalo, kdo schválil kolaudaci takového parkoviště, protože to je hrozná ostuda. Kdyby člověk nemusel, nebude tu parkovat ani zadarmo.

Jsou i místa, kde se dá parkovat zadarmo, například Kaufland. To je pochopitelné – jste zákazník, přijdete udělat útratu, čili neplacené parkoviště by mělo být samozřejmostí. Co je však méně pochopitelné, je bezohlednost některých šoférů. První místa před Kauflandem jsou vyhrazena pro maminy s dětmi, ovšem realita je zcela odlišná. Místo auta se sedačkami tady většinou vídám lidi bez dětí a bez kočárku – jednou devatenáctiletý mladík, podruhé seniorský pár, jindy Vietnamec… Věk ani národnost v tomto případě roli nehraje. Připadá vám to bezohledné? Mně taky. Ale bývá i hůř…

Na parkovišti v centru před prodejnou masa a květinářstvím jsou tři místa vyhrazená pro invalidy. Když tu budete chvíli stát, určitě se podobně jako já dočkáte tohoto obrázku: přijede auto a přistane právě tady, přičemž žádnou značku invalidy za okýnkem nemá. Z vozu vystoupí pán v nejlepších letech a s úsměvem odchází nakupovat. Když jej zastavím a upozorním na skutečnost, že zabírá místo lidem, kteří nejsou tak pohybliví jako on, pošle mne s klidem do míst, kam denní světlo nedosáhne a noviny by jen těžko unesly citaci těchto slov.

Hned vedle je parkoviště v majetku VZP. Jak možná víte z Monitoru, pojišťovna dlouho nechávala řidičům své parkoviště k dispozici, a to bezplatně. Jednoho dne však pohár přetekl a VZP na svém parkovišti povolilo stání pouze svým klientům. Upřímně se jim ani nedivím. Byl jsem několikrát svědkem toho, že tu bezohlední řidiči parkovali předními koly na chodníku. Takhle tedy ne. Odnesli to bohužel obyvatelé přilehlých domů, pro které je parkování v centru noční můrou; aut přibývá, není je však kam dát. Jak víme, naštěstí vše dobře dopadlo a pro tyto občany nakonec město vyjednalo s VZP výměnný obchod. 13 parkovacích míst je tak mimo pracovní dobu a o víkendech k dispozici.

Mohli bychom pokračovat donekonečna. Všechna sídliště jsou přeplněná auty, v létě je nemyslitelné zastavit v okolí aquaparku, o situaci před osmou hodinou ranní v okolí škol a školek ani nemluvě – to by vydalo na speciální úvodník. Je sympatické, že se město snaží najít řešení a vznikají nová parkoviště; například u nádraží, ale v plánu jsou i další. Méně sympatický je pak přístup šoférů (například u již zmíněné situace v okolí nemocnice).

Když vidím automobil, který zabírá dvě místa, přejdu to s klidem. Kolikrát za to šofér ani nemůže, případně může jít o nějakého začátečníka, který to napoprvé nezvládnul. O to víc mne mrzí výše zmíněné skutečnosti, jelikož zde nejde o nerozvážnost, ale o bezohlednost. Netvrdím, že jsem nejlepší řidič na světě, ale přísahám, že na místo pro invalidy bych si nikdy nestoupl, ani kdyby nejbližší volné místo bylo na jiném světadílu.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..