Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Nezařazené

Smlouva na sex? Kdo je vlastně obětí?

 

V minulých týdnech diskutované téma. Právník v penzi Martin Pavelka z Blanska byl obžalován ze znásilnění a vydírání své bývalé přítelkyně. Soud jej však obžaloby zprostil. Nyní se rozhodl promluvit o tom, jak vznikla tzv. smlouva na sex, podle které měl svou partnerku nutit k sexuálním službám i domácím pracím. 

Vztah právníka Martina Pavelky a Jany T. začal před dvaceti lety. „Kvůli ní jsme se rozvedli,“ tvrdí bývalá manželka Martina Pavelky. „Paní mě neustále pronásledovala, často čekala hodiny u obchodu, kde jsem prodávala, jestli si Martin náhodou nepřijde něco ke mně koupit,“ vzpomíná Zita Gloserová. Podle ní je Pavelkovo obvinění nesmysl. „K ženám byl vždy něžný a pozorný. Nyní spolu máme přátelský vztah. Jeho bývalá přítelkyně se asi u soudu nepochlubila tím, že kdykoliv se s ní chtěl v minulosti nějaký muž rozejít, vždy jej obvinila ze znásilnění,“ podotýká Gloserová.

Jak vznikla smlouva?

Následný dvacetiletý vztah se vyvíjel dle jeho slov standardně. „Když jsem se však s ní chtěl rozejít, začala vyhrožovat sebevraždou. Dostával jsem třeba pět SMS zpráv denně,“ říká Pavelka. V prosinci 2014 mu jeho přítelkyně předložila tzv. smlouvu na sex. „Aktivně ji sama přinesla a žádala, abych ji podepsal.“

Ve smlouvě stálo, že se žena zavazuje k výpomoci na chatě a k poskytování sexuálních služeb, za což žádala právní služby. Smlouvu podepsal, protože chtěl v rozchodovém stadiu vyjít přítelkyni vstříc. Na konci února roku 2016 se vztah podařilo definitivně ukončit. „Jana si někoho našla, takže jsme se rozešli naprosto v klidu. Ale asi to nebylo to pravé ořechové a s novým partnerem spokojená nebyla,“ dodává. K poslednímu kontaktu došlo 15. dubna, kdy si od bývalé přítelkyně vyzvedával ještě nějaké oblečení – navštívil ji na pobočce pošty, kde pracovala. Ta následně 13. května podala udání na policii.

Když se Pavelka stěhoval ze svého bytu na blanenském sídlišti Sever do chaty na Klepačově, z prostorových důvodů ponechal mnoho věcí u své tehdejší přítelkyně Jany. Po rozchodu usiloval během léta 2016 o jejich vrácení, leč bezúspěšně. „Myslím si, že většina věcí už tam ani není,“ má podezření právník v penzi. Podle něj v jejím bytě mají být například cenné obrazy od akademické malířky Böhmové, pozlacená kávová souprava s Mánesovou tematikou, elektroniku a stovky hudebních nosičů, vše dohromady v hodnotě několika stovek tisíc korun. „Nejde však pouze o peníze, k mnoha věcem mám citový vztah,“ upozorňuje.

Policejní zásah

30. srpen 2016: Před Pavelkovou chatou zastavují policejní eskorty, policisté mu nasazují pouta a ukazují povolení k domovní prohlídce. Vydává jim smlouvu i sexuální životopis jeho bývalé partnerky. „Tam byly skutečně nechutné podrobnosti o jejích sexuálních celoživotních zkušenostech,“ naznačuje Pavelka. Autobiografie byla napsána zhruba na osmačtyřiceti stranách A4.

V policejní cele strávil jeden a půl dne a zhubl čtyři kila. Neprokázal se žádný oprávněný důvod k zadržení. Odstupem času tuto akci vyhodnotil jako nestandardní zásah. „K tomuto postupu policie nebyla dána příčina o to víc, že jsem jí poskytl maximální součinnost,“ je přesvědčený Pavelka.

„Vyšetřovatel navíc navštěvoval byt stěžovatelky, aniž by o tom byl nějaký záznam v soudním spise. V rozhovoru jsem vyšetřovateli popisoval, jak jsem jednou zabránil znásilnění Jany v jejím bytě. Dobýval se k ní jeden muž a požadoval po ní sex. Nejprve jsem byl schovaný a poslouchal jsem to, potom jsem jej dostal z bytu ven. Tuto příhodu jsem popisoval vyšetřovateli s vysvětlením, jak Janin byt vypadá, aby mě lépe pochopil. A on se prořekl, že ten byt zná, že v něm byl,“ říká právník a zdůrazňuje, že to jsou nestandardní vyšetřovací postupy. Má tudíž podezření, že vyšetřovatel byl nějakým způsobem ovlivněn.

Bývalá partnerka dokonce po Pavelkovi požadovala částku 400 tisíc korun, jako materiální i nehmotné odškodnění. „Nejspíš si však potřebovala vyřešit tíživou sociální situaci, tak to zkusila. Ale může si snad někdo myslet, že bych ji po dvacetiletém vztahu znásilňoval?“ ptá se Pavelka, který se cítí kauzou velmi poškozen.

Ačkoliv Martin Pavelka věděl, že je nevinný, soudní proces člověka poznamená i v takovém případě. „Budu požadovat omluvu a odškodnění,“ ujišťuje právník.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..