Úterý, 23 dubna, 2024
Volný čas

V Dělnickém domě se pomáhalo. Při přehlídce


Přes padesát tisíc korun. Tolik se vybralo na jubilejní desáté charitativní módní přehlídce. Peníze pomohou při rekonstrukci zničeného salesiánského vzdělávacího centra pro chudé děti a mládež v Mongolsku. 

Svižná chůze po mole bez zaškobrtnutí a úsměvy na tváři pro diváky i fotografy, to nemusí být pouze výsadou profesionálních modelek. Zvládají to i místní mladí lidé a děti, kteří se zapojili do dobročinného projektu charitativní módní přehlídky. „Každý rok mi někdo řekne, že se bojí, že spadne z pódia,“ směje se hlavní organizátorka přehlídky Marie Jahodová, která akci začala pořádat coby čtrnáctiletá dívka se svou kamarádkou Terezou Musilovou.

Z pódia tedy nikdo nepadá, všem to moc sluší a moderátor Ondra Dyčka bravurně provází diváky celým odpolednem. Předvádějí se oděvy pro volný čas, sportovní i společenské, které spojuje základní prvek: pocházejí ze secondhandu. Některé se rovnou draží. Do aukce jdou i další předměty, jako například šperk nebo zákusky. Rekordní částka padla za dort, který se vydražil za 1600 korun.

Přehlídku již tradičně doprovází bleší trh, na němž se prodávají předměty získané ve sbírce od veřejnosti. K prodeji jsou tak knihy, oblečení, hračky, nádobí a podobně, vše za symbolické ceny. „Máme stanovené orientační ceny typu deset, dvacet, třicet korun. Ale kupující si často sami určují, kolik jsou ochotní za věc dát,“ podotýká koordinátorka.

„V letošním roce všechny peníze, které získáme, pošleme do mongolského městečka Darkhan, kde donedávna ještě stály tři školy, kam místní děti mohly docházet. Jenomže tyto školy nedávno vyhořely kvůli špatným elektrorozvodům a zůstává jim tam pouze jedna škola, která ještě nějak funguje, ale ty elektrorozvody má stejné. Takže lidé se hrozně bojí, že i tato škola vyhoří a že děti nebudou mít kam chodit. My tedy budeme podporovat opravu této školy, aby děti měly bezpečné prostředí a mohly se i nadále vzdělávat,“ vysvětluje Jahodová.

Celková vybraná částka v deseti ročnících přehlídek se vyšplhala téměř na 450 000 korun. „Říká se, že v nejlepším se má skončit, a proto i my jsme se museli zamyslet nad našimi možnostmi, a tato jubilejní přehlídka byla v této podobě naší poslední. Přehlídka pro nás pro všechny mnoho znamená, proto hodně stojíme o to, aby vás bavila a přinášela radost. To, že s ní teď končíme, ale neznamená, že končíme s plánováním dobrých věcí na pomoc ostatním,“ píše organizátorka na Facebooku módní přehlídky.

Do letošní akce se zapojilo přibližně osmdesát dobrovolníků. Za hodiny a hodiny nezištné práce jim patří velký dík.

-mha-

[srizonfbalbum id=3]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..