Pátek, 29 března, 2024
Volný čas

Studenti míchali nápoje

Barevné, svěží a originální. Míchané nápoje, které předvedla dvacítka soutěžících v Dělnickém domě ve středu 22. března, vypadaly skutečně luxusně. Soutěž mladých barmanů Amundsen cup 2017 se letos konala již počtrnácté. 

Studenti ze šesti středních škol v Blansku, Lomnici u Tišnova, Třebíči, Kroměříži a ve Slavkově u Brna předvedli míchání koktejlů přímo před zraky diváků. Na výrobu pěti porcí nápoje měli vždy sedm minut, takže za hlasitého povzbuzování kamarádů nalévali, mixovali, šejkrovali. Z připravených surovin tak vykouzlili barevné drinky v různě tvarovaných sklenicích s roztodivnými ozdobami.

I přes nervozitu a rozechvělé ruce se soutěžícím vedlo skvěle. „V letošním roce si dali záležet z vizuálního hlediska na všem, co nápoj dělá nápojem. Skleničkou počínaje, přes typ barevného ladění až po ozdobu. Jsou to velice netradiční moderní přístupy, a to mě těší, protože jestliže mladá generace pochytává trendy, obor pořád žije,“ říká ředitel soutěže Martin Jaglář ze Střední gastronomické školy Blansko.

Odborná porota hodnotila zejména vzhled, vůni a chuť nápoje, ale také čas a techniku přípravy. „Máme však i spoustu vedlejších soutěžních kategorií. Nápaditost v názvu, ozdobě, soutěž o sympatického barmana či barmanku. Zajímá nás i to, kdo jak pojal samotnou jakost drinku, protože i když se technika třeba někdy z nervozity nepovede, jakost by měla být zdůrazněna,“ dodává organizátor.

Loňský ročník ovládly dívky; zúčastnilo se jich více než chlapců. „Tento trend stále přetrvává, i když letos už bylo chlapců více,“ podotýká Jaglář. V soutěži zvítězil Lukáš Srnka ze SOŠ Fortika Lomnice, druhé místo zůstalo v Blansku – stříbrnou medaili získala Kristína Chabadová ze SŠ gastronomická, s.r.o. Blansko a na třetím místě skončil Dominik Czepiec ze SOŠ Litovel.

-mha-

[srizonfbalbum id=2]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..