Pátek, 29 března, 2024
Nezařazené

Úvodník: Dva v jednom městě

Uplynulé dva ročníky kulturní akce s názvem Svatomartinský košt vzbudily mezi blanenskou veřejností velký ohlas. Výborné jídlo, spousta kvalitního vína, bohatý kulturní program a dvě tisícovky spokojených občanů našeho regionu, kteří i přes mírně nevlídné počasí dokázali na Wanklově náměstí vytvořit nebývalou atmosféru. Letos podle všech indicií proběhnou v Blansku tyto akce hned dvě, a to ve stejný den. Jak je to možné?

Jako první s myšlenkou uspořádání Svatomartinského koštu přišel Tomáš Mokrý, jednatel firmy team agency s.r.o. Ten také neváhal tuto myšlenku zrealizovat, dohodl se s vedením města na finanční podpoře, a tak se v sobotu, uprostřed každoročních tradičních oslav Vítání svatého Martina v Blansku, začala psát tradice nová. První ročník byl úspěšný, a tak se začalo hned jednat o pokračování. Zatímco první ročník byl podmíněný zaplacením vstupného, na nátlak občanů a tak trochu si myslím, že i vedení města, proběhl druhý ročník bez vstupného. Dle očekávání přišlo více lidí a všichni byli spokojení.

Dne 25. ledna vyšlo na stránkách Svatomartinského koštu vyjádření k ukončení pořádání III. ročníku Svatomartinského koštu v Blansku, který se měl konat v sobotu 11.11.2017 na Wanklově náměstí: „Město Blansko pro rok 2017 nemělo již zájem pokračovat ve finanční podpoře pro tuto akci pro širokou veřejnost v centru města, která se dva roky zaměřovala na otvírání Svatomartinského vína a degustaci vín, které bylo doplněno gastronomickými produkty a doprovázeno hudební produkcí. Velice nás to mrzí, ale nic se nemá a nedá dělat na sílu, a proto jdeme o dům dál. Velice děkujeme všem návštěvníkům za podporu v podobě hojné účasti, kdy jen v roce 2016 vás přišlo 1950! Není zájmem pořadatele akci úplně a nevratně v roce 2017 zrušit, proto byla zahájena jednání o přesunutí do některého jiného místa v regionu. Aktuálně tento týden proběhla jednání, která vedou k situaci, kdy se Svatomartinský košt 2017 již nebude konat v Blansku, ale pro naše návštěvníky a blanenské občany bude snadno dostupný a pár minut od Blanska.“

Hned 29. ledna zveřejnil pořadatel informaci o tom, že celá akce se přesouvá do areálu Skalního mlýna. Bude zajištěna autobusová kyvadlová doprava z centra města po celý den, zázemí poskytne místní hotel a program bude jistě pestrý.

Dne 24. února vyšla na stránkách blansko.cz zpráva o tom, že Město letos Svatomartinský košt finančně nepodpoří, ale že občané o tuto již tradiční a oblíbenou akci nepřijdou: „Stávající pořadatel, společnost team agency, s. r. o., nechtěl dle slov místostarosty bez dotace pokračovat v pořádání v Blansku. Svatomartinský košt nakonec uskuteční s novým partnerem v jiné lokalitě. Vedení města uložilo Kulturnímu středisku města Blanska pokračovat v pořádání ochutnávek vína. A to v rámci finančního příspěvku, který má kulturní středisko na celý víkendový program Vítání sv. Martina. Sobotní odpoledne s mladým vínem, pochutinami a muzikou se tak v Blansku uskuteční pod novým názvem i letos. Zda to bude v zámeckém parku nebo na náměstí Republiky, kde budou moci pořadatelé využít nově budované odpočinkové zóny, je ještě v jednání. Rovněž není rozhodnuto, zda se bude vybírat vstupné nebo zůstane vstup volný. Vše bude ale včas oznámeno.“

Resumé? Dne 11.11.2017 se na území Blanska uskuteční dvě akce stejného charakteru. Obě slibují degustaci vína, doprovodný program i gastronomické zážitky. Konkurence je zdravá, ovšem i v případě podobných aktivit, jejichž cílem je mimo jiné podpořit setkávání a stmelování obyvatel?

Něco tu nevoní. Dva uplynulé ročníky v režii team agency s.r.o. mělo Město na to, aby postřehlo veškeré know-how. Ať to bylo mezi oběma kohouty jakkoli, považuji tento krok za krajně neetický. Kdyby se Svatomartinský košt přestěhoval do Boskovic, neřekl bych proti záměru Města půl slova. Ovšem dvě stejné akce ve městě ve stejný den? To přece v konečném důsledku odnese hlavně návštěvník. A pravděpodobně také poskytovatelé stánkového občerstvení – budou mít nejspíše nižší tržby. Negativně to vnímají i obyvatelé města a v diskuzích na internetu to označují jako podpásovku od Města.

Trochu to na mne působí, jako by Město nechtělo podpořit pořadatele z řad soukromých podnikatelů. Jak jinak si vysvětlit, že například Půlmaraton Moravským krasem (v režii neziskového sdružení Sportuj s námi, z.s.) každoročně podpoří nejen nemalou finanční částkou, ale i zapůjčením několika městských budov a dalšími benefity? Proč více záleží Městu na PMK, který by si vystačil s financemi za startovné a nemalými příspěvky od partnerů, a ne na Svatomartinském koštu, který je na finanční podpoře závislý? Odpověď se možná skrývá v první větě tohoto odstavce.

Nechme se překvapit, jak KSMB tuhle akci zvládne pořadatelsky. Pokud Město nenavýší rozpočet, jak uvádí, jen těžko může kvalitativně konkurovat minulým ročníkům v režii team agency. Já se půjdu podívat určitě na obě akce – na Skalní mlýn půjdu třetím rokem na již tradiční událost a do Blanska ze zvědavosti, jak se s tímto náročným úkolem nový pořadatel popere. Laťka je nastavena hodně vysoko, a jelikož uplynulé ročníky dle slov pořadatele vyšly na bezmála tři sta tisíc korun, omezený rozpočet se zákonitě musí někde projevit. Ať tak či onak, Blansko se opět bude muset rozdělit na dva tábory, a to je velká, velká škoda…

Martin Müller

Jeden myslel na “Úvodník: Dva v jednom městě

  • Hmmm, to jsou věci: „…cílem je mimo jiné podpořit setkávání a stmelování obyvatel“. To jako vážně? Budou se tam ti obyvatelé třeba ještě zocelovat? Ať už se bude mezi občany dít cokoliv, Půlmataron Moravským Krasem je už jen podle názvu prospěšnější akcí, protože může širokou veřejnost přivést ke sportu a pohybu vůbec, ne jen ke stmelování se. Nic proti vínu, ale Blansko není vinařská oblast a opilců + lidí závislých na alkoholu je zde už jistě dost…

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..