Sobota, 20 dubna, 2024
Rájec - JestřebíVolný čas

Květy kamélií zdobí rájecké skleníky

Do konce března kromě pondělků budou ještě otevřeny zámecké skleníky v Rájci na Svitavou. Rozkvetlé kamélie i letos lákají stovky návštěvníků. 

Stále je co k vidění. „Jeden skleník jsme přitápěli víc, aby kamélie kvetly už od začátku února, a druhý naopak držíme více v chladu, aby vydržel do konce března,“ zmínil vedoucí zámecké zahrady Evžen Kopecký.

Sbírka kamélií v Rájci je největší v republice; čítá kolem čtyř set padesáti odrůd. „Nejstarší rostlinu máme zhruba šedesát let starou, kdežto třeba kolegové v Kroměříži mají i stopadesátileté rostliny. Ale my zato máme široký sortiment a máme to rozděleno po odrůdách, což, pokud vím, jinde v republice není,“ řekl Kopecký. „Půjčujeme kamélie i na výstavu v Kroměříži,“ dodal.

Ve světě je registrováno přes šedesát tisíc kamélií. „Vždycky říkám, že už žádné kamélie nechci, protože je nemám kam dávat, ale každý rok mi přibyde asi dvacet nových odrůd, protože neodolám. Občas se i v obchodech objeví něco nového, třeba teď jsem v Bauhausu zcela náhodně narazil na několik nových odrůd. Dováží je z Itálie a někdy jsou to zajímavé kousky, které mají označené. Pro mě mají cenu pouze označené odrůdy,“ vysvětlil zahradník.

Nová rostlina, kterou zahradník rozmnoží pomocí řízkování, je schopná květu v druhém nebo třetím roce. Pokud se jedná o rostlinu vzrostlou ze semene, může začít kvést až po patnácti, někdy i dvaceti letech.

Na výstavě v zámeckých sklenících lze zakoupit dvouleté kamélie i některé jarní květiny.

-mha- 

[srizonfbalbum id=1]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..