Čtvrtek, 28 března, 2024
BlanskoRadnice

Dokončení středu města nabírá zpoždění a prodražuje se o miliony

Termín dokončení prací v prostoru po zbouraném hotelu Dukla byl odložen na 30. dubna. Zpoždění mělo několik příčin, a to chyby v projektové dokumentaci, jednání s Divadlem Kolárka a v neposlední řadě tuhá zima. 

Původní cena za zhotovení veškerých úprav kromě stavby kavárny měla být 8,2 milionu bez DPH. Navýšení spočívá v nutnosti doplnit některé investice, které nebyly naceněny. V projektu byly, ale chyběly ve výkazu výměr.

Dále ještě investor – Město Blansko – požadoval dodatečné úpravy, a to nová okna v suterénu na západní straně objektu a bylo nutné provést izolaci stropní konstrukce, jejíž nutnost se zjistila až po odkrytí zeminy.

Celková navýšená částka činí zhruba dva miliony korun, přičemž přibližně jedna čtvrtina je za dodatečné úpravy požadované městem a tři čtvrtiny jdou na vrub omylům projektanta. „Budeme po projektantovi, který zpracoval dokumentaci, požadovat vysvětlení a náhradu škody,“ objasnil místostarosta Blanska Jiří Crha. Jedná se zejména o nopovou folii a geotextilii.

„Co se týká kavárny, cena za výstavbu se bude pohybovat mezi šesti a půl a sedmi miliony korun,“ sdělil Crha. Původní částka, kterou město vyčlenilo ze svého rozpočtu, však zněla tři a půl milionu korun. Zástupci města uvažovali totiž o tom, zda nepostavit nějakou levnější variantu – alternativu, dřevostavbu, ale nakonec se rozhodli pro dodržení původního projektu.

Nyní probíhá výběrové řízení na realizaci kavárny, která by měla stát v létě letošního roku, oproti původním plánům, kdy měla být dokončena již na jaře.

Souběžně je vypsáno výběrové řízení na pronájem podzemních prostor a doposud neexistující kavárny. „Pokud bude mít někdo zájem o obojí, dostane pravděpodobně přednost, protože propojení se nám zdá výhodné a logické,“ uvedl místostarosta s tím, že je možné ucházet se i o pronájem jedné části. Předpokládá se však nějaké aktivní využití podzemí, nikoliv například sklad. Žádosti o pronájem se přijímají do 20. března.

Divadlo Kolárka se o pronájem suterénu ucházet nebude. „Potřebovali bychom od města cítit jasný zájem a podporu. Žádné vstřícné gesto nevidím,“ řekla předsedkyně spolku Circulus Eva Petrželová. Podle ní bude na úpravy suterénu nutná ještě vysoká investice, jelikož prostory jsou vlhké. „Od investora jsme měli slíbeno dvacet milionů, pokud nás více podpoří město,“ dodala Petrželová.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..