Pátek, 29 března, 2024
BlanskoKulturaRadnice

Pavel Přikryl se vzdává vedení knihovny

Pavel Přikryl se vzdal postu ředitele Městské knihovny Blansko i funkce zastupitele. Potvrdili to dnes zástupci města na tiskové konferenci.

Odstoupení ze zastupitelstva bylo s okamžitou platností. „Ve středu mi byla doručena rezignace pana Přikryla na místo zastupitele města Blanska. Zároveň se jedná také o odstoupení z funkce předsedy finančního výboru, kterou zastával,“ sdělil starosta Blanska Ivo Polák. Na Přikrylovo místo nastupuje první náhradník, kterým je František Havíř. Jemu vznikl mandát následující den po podání rezignace člena zastupitelstva. „Plných práv a povinnosti se ujímá až složením slibu na zasedání zastupitelstva, které se bude konat 7. března,“ doplnil tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Post ředitele knihovny Pavel Přikryl opustí až na konci března. „Ředitel se rozhodl rezignovat na funkci ředitele knihovny k 31. březnu,“ upřesnil místostarosta Jiří Crha. „Je to jeho rozhodnutí,“ odpověděl Crha na otázku, co bylo důvodem odstoupení. Také Pavel Přikryl důvody své rezignace odmítl komentovat.

Vedení města tedy nepotvrdilo, zda se jednalo o odstoupení na základě zprávy, kterou vyhotovila Moravská zemská knihovna v Brně na základě metodické návštěvy. Ta se uskutečnila v lednu. Zpráva obsahovala zejména doporučení, aby vedení knihovny lépe zpracovalo výsledky dotazníků, které odevzdali čtenáři na podzim minulého roku.

Důležitou roli v rozhodování o rezignaci však s největší pravděpodobností sehrála i autonehoda, kterou měl dne 20. ledna Pavel Přikryl způsobit v Blansku pod vlivem alkoholu. „Pokud je to pravda, je to na okamžitou rezignaci, nejen z postu ředitele akademické instituce, ale i ze zastupitelstva města i politické strany. Copak člověk s takovým morálním kreditem může zastávat takto významné funkce?“ okomentoval skutečnost Petr Novohradský v diskuzi na webových stránkách Monitoru. Zda tedy k podání rezignace vedla tato událost, k tomu se vedení města odmítlo vyjádřit.

Co se týká dotazníkového průzkumu, zveřejnění výsledků ankety se respondenti zřejmě hned tak nedočkají. Stávající vedení to pravděpodobně již řešit nebude. „Nový ředitel, který bude jmenován, jistě učiní kroky, jež bude považovat za nutné. Vyjde z protokolu, vše bude mít k dispozici, takže s tím určitě naloží podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedl starosta města.

Během následujících měsíců bude tedy třeba najít nového ředitele knihovny. „Od dubna bude vedením knihovny někdo pověřen a bude vypsáno výběrové řízení na post ředitele,“ řekl Polák. Termíny ještě nejsou jasné, musí být vypsáno výběrové řízení a následně zřejmě bude nutné dodržet zákonné lhůty v případě nutnosti ukončit pracovní poměr u jiného zaměstnavatele.

-mha-

5 komentářů: „Pavel Přikryl se vzdává vedení knihovny

  • Tak to vypadá, že asi přeci jenom nebylo všechno v pořádku, když se pan ředitel rozhodl odejít. Mít čisté svědomí, tak by bojoval. A nebo je alkoholový problém větší než menší… Pravdu se už asi těžko dozvíme, snad se knihovna z událostí posledních dní rychle vzpamatuje.

    Reagovat
      • Nemyslím si, že to paní brala jako pomluvu. Prostě se jenom pozastavila nad náhlou reakcí ředitele, ostatně jako víc lidí. Nemusíte hned útočit.

        Reagovat
          • Nechápu jak to myslíte, věcná otázka.
            A myslím, že víc lidí vaši reakci nechápe. V poslední době máte zřejmě nutkání se vyjadřovat téměř ke všemu. To že někdo pojmenuje pravý stav věci ještě snad neznamená, že pomlouvá. Zvlášť pokud se jedná o věc, která je veřejně známá a pravdivá.Pomluvu si představuji dost odlišně. Od toho je to pomluva, nezakládá se na pravdě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..